24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Davos Zirvesi iki yıl aradan sonra başlıyor

Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu, Kovid-19 salgını nedeniyle verilen 2 yıl aranın ardından İsviçre'nin Davos kasabasında başlıyor.

Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) TSÄ° 19.00’da verilecek açılış resepsiyonuyla baÅŸlayacak.

WEF’ten yapılan açıklamada, Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Vladimir Zelenskiy’nin yarın düzenlenecek özel oturumda video konferans yoluyla katılımcılara hitap edeceÄŸi belirtildi.

WEF yetkilileri yaptığı açıklamada, Rusya’dan hiçbir yetkili ismin Forum’a davet edilmediÄŸini belirtti.

Yetkililer, uluslararası kuruluÅŸlar ve uluslararası medyada çalışan bazı Rus vatandaÅŸlarının ise Forum’a katılmasına engel olunmadığını kaydetti.

En son Ocak 2020’de 50’ncisi yapılan ve Davos Zirvesi olarak da bilinen Forum, Kovid-19 salgını nedeniyle üst üste iki yıl ertelenmiÅŸti ve yerine alternatif olarak çevrim içi toplantılar düzenlenmiÅŸti.

Tarihte ilk kez ocak dışında yapılan Foruma, 50 devlet lideri, 300 hükümet temsilcisi ve yaklaşık 2 bin 500 küresel iş dünyası yetkilisinin katılması bekleniyor.

26 Mayıs’ta sona erecek WEF’in bu yılki toplantısının teması ise “Dönüm noktasındaki tarih; Hükümet politikaları ve iÅŸ dünyası stratejileri” olarak belirlendi.

Türkiye’den ÅŸu ana kadar resmi düzeyde katılımın bildirilmediÄŸi toplantıya Avrupa Merkez Bankası (ECB) BaÅŸkanı Christine Lagarde, Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu BaÅŸkanı Ursula von der Leyen, AB Parlamentosu BaÅŸkanı Roberta Metsola, Avusturya BaÅŸbakanı Karl Nehammer, Almanya BaÅŸbakanı Olaf Scholz, Belçika BaÅŸbakanı Alexander De Croo, Bulgaristan BaÅŸbakanı Kiril Petkov, Kolombiya Devlet BaÅŸkanı Ivan Duque, Hırvatistan BaÅŸbakanı Andrej Plenkovic ve Yunanistan BaÅŸbakanı Kyriakos Mitsotakis gibi isimlerin katılması bekleniyor.

Toplantıya katılması öngörülen diğer önemli isimler arasında, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani de yer alıyor.

Zirve kapsamında “Açık Forum” düzenlenecek

Zirve kapsamında 23-26 Mayıs’ta ise halka açık olarak “Open Forum” (Açık Forum) baÅŸlığı altında yan etkinlik düzenlenecek.

Etkinliğe, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis, Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Afgan Eğitim Enstitüsü (AIL) Üst Düzey Yöneticisi Dr. Sakena Yacoobi, Ugandalı aktivist Vanessa Nakate ve ABD ilaç firması Moderna Üst Yöneticisi (CEO) Stephane Bancel gibi isimler konuşmacı olarak katılacak.

Etkinlikte, Kovid-19 salgınının etkileri, Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgali ve çok taraflılığın Avrupa’da barış için oynadığı rol ağırlıklı olarak masaya yatırılacak.

WEF’in hedefi “dünyayı iyileÅŸtirmek” mi “gözlerden uzak lobicilik” mi?

Dünyanın en güçlü, ünlü ve varlıklı kişilerinin katılımıyla her yıl yapılan Davos Zirvesi, iş dünyasından finansa, politikadan sivil topluma yılda 3 bin kadar dünya elitini bir araya getiren bir foruma dönüşerek etki oluşturmaya başladı. Davos, iş dünyası için fikir alışverişinde bulunmak ve network kurmak için önemli bir yer oldu.

WEF amacını, “dünyanın durumunu iyileÅŸtirmek” olarak tanımlarken, son yıllarda bu amacını yerine getirip getirmediÄŸine yönelik sorular artmaya baÅŸladı.

Avrupa’da halkların popülist ve ırkçı söylem geliÅŸtiren liderlere yönelmesi ve küresel ticaret savaÅŸları, organizasyonun hedefini baÅŸarıp baÅŸaramadığına dair soruları artırıyor.

WEF’i eleÅŸtirenler, organizasyonun toplantılarının, buna Davos Zirvesi de dahil, büyük ÅŸirketlerin para yatırarak gözden uzak ÅŸekilde hükümetlere lobi yapabilmesi için güvenli bir alan oluÅŸturduÄŸunu iddia ediyor.

Foruma üyelik 60 bin ile 600 bin dolar arasında değişiyor

Avrupa’daki bazı sivil toplum kuruluÅŸları WEF’in faaliyetlerini destekleyen yaklaşık 1000 ÅŸirkete “tamamen bağımlı” olduÄŸunu iddia ediyor.

WEF’e standart üyelik 60 bin dolar (60 bin İsviçre Frangı) olarak açıklanırken, organizasyona stratejik ortak üyelikte 600 bin dolara mal oluyor. Davos zirvesine katılmak için de 27 bin dolar ekstra ücret talep ediliyor. Ayrıca, zirve sırasında otel fiyatlarının aşırı yüksek olması dikkati çekiyor.

EtkinliÄŸe iliÅŸkin “her yıl aynı kiÅŸilerin çaÄŸrılarak aynı ÅŸeylerin konuÅŸulduÄŸu ve dünyanın çoÄŸu insanına uzak kalındığı” eleÅŸtirileri de yöneltiliyor.

Batı’da WEF’in Davos toplantılarını “Dünya düzenini bozan insanların bir aile birleÅŸimi” olarak görenler de var.

WEF’i destekleyenler ise organizasyonun bir yandan diÄŸer uluslararası kuruluÅŸların eksikliklerini doldururken bir yandan da politika ve iÅŸ dünyasının liderlerinin buluÅŸtuÄŸu ve “dünya insanları için iyi fikirleri” masaya yatırdıkları tezini ortaya atıyor.

Davos’ta deÄŸerlendirilen fikirlerin, masada konuÅŸulanların ve verilen sözlerin hükümetler açısından baÄŸlayıcılığı ise bulunmuyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Gözler perşembe açıklanacak faiz kararında

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.