20 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Dışa bağımlılığımızı avantaja çevirmek istiyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Türkiye olarak, yenilenebilir enerjiden maksimum düzeyde yararlanarak petrol ve gazdaki dışa bağımlılığımızı avantaja çevirmek istiyoruz" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Bilimler Akademisi (TÃœBA) tarafından düzenlenen “World Conference on Energy Science and Technology Programı”na video konferans yöntemiyle katıldı.

Güçlü ve sürdürülebilir büyümeye giden yolun girdilerin ne kadar verimli ve rekabetçi şekilde bir araya getirildiğiyle doğrudan ilişkili olduğuna işaret eden Varank, enerjinin bu kapsamda kritik bir bileşen niteliği taşıdığını söyledi.

Varank, büyüme için üretime, üretim için de enerjiye ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, endüstri geliştikçe enerji ihtiyacının da arttığını bildirdi.

Türkiye gibi ülkeler için enerjide dışa bağımlılığın cari açık ve dış kırılganlık riskini artırdığını ifade eden Varank, “Yenilenebilir enerji, özellikle geliÅŸmekte olan ülkelerde dışa bağımlılığı azaltma ve sanayileÅŸmeyi hızlandırmada önemli bir alternatif. Ayrıca düşük maliyeti ve çevresel avantajlarıyla sürdürülebilirlik açısından çok önemli.” diye konuÅŸtu.

Varank, enerji sektörünün yapısal bir dönüşüm içinde olduÄŸunu belirterek, 2050’de dünyada üretilen enerjinin yüzde 85’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasının öngörüldüğünü, rüzgar ve güneÅŸ kaynaklarının da en büyük paya sahip olmasının beklendiÄŸini dile getirdi.

“6 bin megavat güneÅŸ enerjisi kapasitesine ulaşılacak”

Bu eÄŸilime paralel olarak gelecek 10 yılda kamu ve özel sektör tarafından taahhüt edilen 1 trilyon dolarlık rüzgar ve güneÅŸ yatırımının bulunduÄŸu bilgisini veren Varank, “Bu rakamlar sektörün önemini ve deÄŸiÅŸime uyum saÄŸlama ihtiyacını gösteriyor. Bu kapsamda Türkiye olarak, yenilenebilir enerjiden maksimum düzeyde yararlanarak petrol ve gazdaki dışa bağımlılığımızı avantaja çevirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Varank, yatırımcılara verdikleri desteklerle yerli sanayinin geliÅŸmesinde aktif rol aldıklarını kaydederek, 2012’den bu yana yenilenebilir enerji yatırımları için 7 binin üzerinde teÅŸvik belgesi düzenlediklerini ve bu belgeler sayesinde birçok deÄŸerli projenin hayata geçirildiÄŸini bildirdi.

Geçen yıl Ankara’da açılan entegre güneÅŸ paneli üretim tesisine deÄŸinen Varank, güneÅŸ paneli üretiminin 4 aÅŸamasını da tek çatı altında gerçekleÅŸtirebilen tesisin, bu özelliÄŸiyle dünyada tek olduÄŸunu anımsattı.

Varank, “enerji ihtisas endüstri bölgeleri” kurulmasına iliÅŸkin desteklere de iÅŸaret ederek, bu bölgelerde dünya standartlarında altyapı saÄŸladıklarını ve cömert teÅŸviklerle yatırımcılara yer tahsis ettiklerini dile getirdi. Bakan Varank, bu bölgeler tam kapasiteyle faaliyete geçtiÄŸinde 6 bin megavat güneÅŸ enerjisi kapasitesine ulaşılacağı bilgisini verdi.

Araştırmacılara davet

Enerji teknolojilerindeki Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarının sektörün geliÅŸimi için önem taşıdığını vurgulayan Varank, TÃœBÄ°TAK’ın bu kapsamdaki çalışmalarını anlattı.

Varank, TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye Fotovoltaik Teknolojileri Platformunun yeni nesil güneş enerjisi teknolojileri de dahil yüksek verimliliğe ve maliyet etkinliğine sahip fotovoltaik teknolojileri geliştirdiğini kaydetti.

Ãœlkedeki Ar-Ge temelli geliÅŸmenin dünyanın dört bir yanından önde gelen araÅŸtırmacıları çekmeye baÅŸladığına dikkati çeken Varank, Uluslararası Lider AraÅŸtırmacılar Programı’nın ilk çaÄŸrısında 21 ülkeden 127 bilim insanının araÅŸtırmalarını Türkiye’ye taşıdığını hatırlattı.

Varank, bu araÅŸtırmacıların hepsinin kendi alanlarında öncü iÅŸlere imza attığını ifade ederek, sürdürülebilir çevre ve dijital dönüşüm konusunda çığır açıcı projeler hayata geçirdiklerini, enerji konusunda çalıştıkları projelerin de öne çıktığını söyledi. Bakan Varank, konferans katılımcılarını da Türkiye’de çalışmaya ve programlardan yararlanmaya davet etti.

TÃœBA’nın tematik bilimsel toplantılarını çok anlamlı bulduÄŸunu belirten Varank, toplantı çıktılarının yayına dönüşmesinin de önemli olduÄŸunu, özellikle Kovid-19 salgını sürecindeki çalışmaların birçok açıdan dünyanın önde gelen yayınlarından biri haline geldiÄŸini vurguladı.

“Yerli enerji üretimi için her potansiyel kullanılıyor”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de yüksek nüfusa paralel olarak artan tüketim, hızla artan sanayi üretimi ve teknolojik gelişmelerin ülkelerin ve toplumların enerjiye bağımlılığını artırdığına dikkati çekti.

Ä°htiyaçlar ile mevcut kaynaklar arasındaki uçurumun enerji güvenliÄŸi ve alternatif enerji kaynaklarının sürdürülebilirliÄŸi üzerine çalışmaları da beraberinde getirdiÄŸini belirten Åžeker, “Sürdürülebilir bir çevre ve dünya refahı için enerji üretim yöntemleri çok önemli. Dolayısıyla geliÅŸmiÅŸ ve geliÅŸmekte olan ülkelerde fosil yakıt kullanımı giderek azaldı.” dedi.

Şeker, Türkiye için enerjinin en büyük ithalat kalemlerinden biri olduğunu ve yerli kaynaklarla enerji üretiminin cari açığın azaltılması ve vatandaşların refahının artırılması açısından hayati önem taşıdığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Ãœlkemizin alternatif enerji kaynakları arayışındaki kararlılığının en önemli göstergesi güneÅŸ enerjisi santralleri, rüzgar santralleri, hibrit yapılar ve nükleer enerjiye yönelik yeni yatırım ve teÅŸvikler. Ayrıca Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesinde sondaj yapan Oruç Reis, Fatih, Yavuz ve Kanuni gemileri de devletin yerli enerji üretimi için her fırsatı ve potansiyeli kullandığının göstergesidir.”

TÃœBA World Conference on Energy Science and Technology Programı, çeÅŸitli oturumlarla 12 AÄŸustos’a kadar devam edecek.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Orman yangınlarında son durum

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.