21 Mayıs 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye’nin son dönemde ağırlığını artırdığı başta televizyon filmi ve bilgisayar oyunu olmak üzere çeşitli yaratıcı endüstrilerdeki ihracatın ödemeler dengesine yansıyan verilerde kan kaybı göze çarpıyor. 2012’ye kadar yıllık dalgalanmalar olsa da 1 milyar doların üzerinde seyreden bu alandaki ihracat (gelir), son yıllarda yerini sürekli gerilemeye bıraktı. Türkiye’de henüz bu alanda yapılan ihracat tam kayıtlı hale getirilecek şekilde mevzuat oluşmadı. Kamunun yaratıcı endüstrilerin pazarlanmasına yönelik ihracat desteğinden yararlanmak isteyen bazı firmalar ile ilgili veriler toplansa da tam kapsanmış değil. Ödemeler dengesinde fikri ve mülkiyet hakları kullanımı ile kişisel, kültürel ve eğlence hizmetleri kalemleriyle bu tür gelir ve giderler hesaplanıyor.
Özellikle dizi alanında 700 milyon dolarlar seviyesinde yıllık ihracat açıklamaları yapılsa da bu kalemi kapsayan ödemeler dengesinde 2022 ihracatı 527 milyon dolar olarak belirlendi. 2023’te de kan kaybı sürüyor. Türkiye’nin 2022’de dizi ve film satışının 750 milyon dolar olduğu açıklanmıştı.
EKONOMİ’nin sektör yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde merkezi bir istatistik tutulmadığı çeşitli beyan ve derlenen verilerle ihracat tutarlarının belirlendiği kaydedildi. Her ne kadar resmi verilerde tutarlar, açıklananların altında kalsa da bu gerçek anlamda satış olmadığı anlamına gelmiyor ancak ne sektörel ne de resmi olarak tam bir istatistik ve işlemenin olmadığı anlamına da geliyor.
TÜİK bülteni
TÜİK her yıl kültür ekonomisi ve kültürel istihdam istatistiklerini Aralık ayında önceki yıl bazlı açıklıyor. Buradaki istatistiklerde de görsel ve işitsel medya araç ve gereçleri ile kültürel ürünlerin karışımı bir yapı kullanılıyor. Örneğin, 2021 yılında 17,7 milyar TL’lik, 2021 ortalama kuruna göre ise 1 milyar 982 milyon Dolarlık bir ihracat görünüyor. Diğer kalemi içindeki film vb. yapımlar da dahil edildiğinde bu geniş gruptaki mal ve hizmet ihracatı birlikte 2 milyar doları aşan bir tutara ulaşılıyor. Ancak bu grupta medya ürününün kayıtlı olduğu ortam da mal olarak bedel içinde bulunuyor. TÜİK’in bu istatistiklerine göre ihracat, 2021’de 1 milyar 982, 2020’de 1 milyar 893 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.
Merkez Bankası verileri
Merkez Bankası ödemeler dengesinde ise kişisel, kültürel ve eğlence hizmetleri gelirlerinde izlenen bu tür satışlarda tutarlar çok daha düşük görünüyor. Ödemeler dengesinin bu kalemi “Kişisel, Kültürel ve Eğlence Hizmetleri Görsel işitsel hizmetler, sanatla ilgili hizmetler, uzaktan eğitim hizmeti, tele-tıp veya tele-tanı şeklindeki tıbbi hizmetler (turizmin kapsamı dışındaki), kültür, eğlence, dinlence ve spor hizmetleri, sosyal hizmetler ve diğer kişisel hizmetler ile üye olunan kuruluş aidatları bedellerini kapsamaktadır” şeklinde tanımlanıyor. Ayrıca yurt dışına satılan gösterim haklarının dahil olabildiği ancak genel olarak bilgisayar yazılımları, mal üretimi için tasarlanmış ancak içinde muhtemelen diğerlerine kıyasla çok küçük olmakla birlikte medyanın gösterim hakkının da yer aldığı fikri hak kullanımı kalemi bulunuyor. Bu kalem de “Fikri Mülkiyet Hakları Kullanım Ücretleri Mülkiyet devri yapılmaksızın ticari marka, bayilik, bilgisayar yazılımı/ görsel ve işitsel ürünlerin çoğaltılması, dağıtma lisansları, araştırma ve geliştirme çalışmalarının sonucu olan patent ve diğer fikri mülkiyet hakları için ödenen masraf ve harcamalardan oluşmaktadır” şeklinde tanımlanıyor. Ödemeler dengesindeki her iki kalemde, dizi ve film ihracatının dışında da unsurların ağırlıklı olmasına karşılık, genel tutarlara bakıldığında, son dönemde bu alanda sürekli bir kan kaybı dikkati çekiyor.
ekonomi.com
İhracatçıya ek kaynak
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
344632 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
112040 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
31697 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
26673 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
25405 kez okundu
Toyota testi geçemedi
BEST Grubu 172. Toplantısını Gerçekleştirdi
İhracatçı, ‘sistem kaydı’ mağduru
Konut fiyatları yine enflasyonun gerisinde
Altında son 2 ayın en düşük rakamları görüldü
Tokat’ta taşkına karşı mahalle ve köyler tahliye ediliyor
Malatya’da 5.6 büyüklüğünde deprem
Motorine zam geliyor: Tarih belli oldu
“19 Mayıs, teslimiyetin reddidir”
İsrail’den Sumud Filosu’na saldırı; HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan da filoda
Toyota testi geçemedi
BEST Grubu 172. Toplantısını Gerçekleştirdi
İhracatçı, ‘sistem kaydı’ mağduru
Konut fiyatları yine enflasyonun gerisinde
Altında son 2 ayın en düşük rakamları görüldü
Tokat’ta taşkına karşı mahalle ve köyler tahliye ediliyor
Malatya’da 5.6 büyüklüğünde deprem
Motorine zam geliyor: Tarih belli oldu
“19 Mayıs, teslimiyetin reddidir”
İsrail’den Sumud Filosu’na saldırı; HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan da filoda
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan