17 Nisan 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, geçen yıl gerçekleÅŸtirilen 45 milyar 205 milyon metreküp doÄŸal gaz ithalatında sıvılaÅŸtırılmış doÄŸal gazın (LNG) payı yaklaşık 13 milyar metreküple yüzde 29 oldu.
Türkiye’nin 2017’de toplam doÄŸal gaz ithalatı 55 milyar 250 milyon metreküp olarak hesaplanırken, bunun 10 milyar 765 milyon metreküple yüzde 19,5’ini LNG ithalatı oluÅŸturdu. 2018’de ise 50 milyar 361 milyon metreküp doÄŸal gaz ithal edildi ve LNG’nin payı 11 milyar 328 milyon metreküple yüzde 22,5 olarak kayıtlara geçti.
Söz konusu dönemde LNG ithalatının yüzde 20,7 artış göstermesi dikkati çekti.
Rusya’nın payı düÅŸüÅŸte
Türkiye’nin doÄŸal gaz ithalatında 2017’de yaklaşık yüzde 52 paya sahip olan Rusya’dan 28 milyar 690 milyon metreküp gaz alınmıştı. Moskova, 2018’de Ankara’ya 23 milyar 642 milyon metreküp doÄŸal gaz göndermiÅŸ ve toplam ithalatta yaklaşık yüzde 47 paya sahip olmuÅŸtu.
Türkiye’nin geçen yıl ithal ettiÄŸi 45 milyar 205 milyon metreküplük doÄŸal gazın 15 milyar 191 milyon metreküplük kısmı Rusya’dan alındı. Böylece Rusya’nın, Türkiye’nin toplam gaz ithalatındaki payı yaklaşık yüzde 33 oldu.
Rusya’nın son 3 yılda Türkiye’nin doÄŸal gaz ithalatındaki payı yüzde 52’den yüzde 33’e gerilerken, bu ülkeden alınan gaz miktarı ise yüzde 47 azaldı.
Tüketici ülkeler LNG’ye yöneliyor
Küresel piyasada doÄŸal gazdaki arz fazlalığı piyasada fiyatların düÅŸmesine neden olurken, spot LNG piyasasındaki fiyatlar uzun dönemli kontratlarla belirlenmiÅŸ gaz fiyatlarının altında kaldığı için tüketici ülkeler LNG’ye yöneliyor.
Bu kapsamda, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AÅž (BOTAÅž) küresel piyasadaki düÅŸen LNG fiyatlarından istifade etmek üzere spot LNG alımlarını artırıyor. Türkiye’de geçen yılın ilk 4 ayında 2,3 milyon ton olan spot LNG ithalatı, bu yılın aynı döneminde 3,8 milyon tona yükseldi.
Öte yandan, BOTAÅž ve Fransız enerji ÅŸirketi Total, bu yıl sonunda baÅŸlamak üzere 3 yıllık süre için toplamda 1,2 milyon tonluk LNG anlaÅŸması imzaladı. Söz konusu anlaÅŸmayla Türkiye, enerji ithalatında “HUB Endeksli LNG”nin payını artırmayı hedefliyor.
BOTAÅž’ın 3 uzun dönemli anlaÅŸmasının 2 yıl sonra sona ereceÄŸi dikkate alındığında, söz konusu LNG anlaÅŸmasının önemli olduÄŸu görülüyor. Böylece yeni anlaÅŸmayla, sona eren sözleÅŸmelerdeki petrol endeksli fiyat mekanizmasının yerini, “HUB bazlı fiyat” mekanizması alacak.
AA
İşletmelere Kovid-19 nedeniyle “finansal raporlama” kolaylığı getirildi
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
430109 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
295763 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
111547 kez okundu
4
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
90371 kez okundu
5
“Ekonomi Bilim Kurulu kurulsun”
89804 kez okundu
İran açıkladı: Hürmüz Boğazı açıldı
İthalatta Gözetim Düzenlemesi: Traktörler Kapsam Dışı, ATV’ler Listede
Dahilde İşleme Rejimi’nde süre uzatımı
Mısır ithalatında vergi indirimi: %130 yerine %5 uygulanacak
ÖTV’siz araç kapsamı genişledi
Saldırı gerçekleÅŸtiren İsa Aras Mersinli’nin babası tutuklandı
Okulları hedef gösteren 67 kişi gözaltına alındı
NOSAB müteşebbisle devam edecek
Saldırıyı 11 Nisan’da planlamış
Kahramanmaraş’taki okul saldırısında can kaybı 10’a yükseldi
İran açıkladı: Hürmüz Boğazı açıldı
İthalatta Gözetim Düzenlemesi: Traktörler Kapsam Dışı, ATV’ler Listede
Dahilde İşleme Rejimi’nde süre uzatımı
Mısır ithalatında vergi indirimi: %130 yerine %5 uygulanacak
ÖTV’siz araç kapsamı genişledi
Saldırı gerçekleÅŸtiren İsa Aras Mersinli’nin babası tutuklandı
Okulları hedef gösteren 67 kişi gözaltına alındı
NOSAB müteşebbisle devam edecek
Saldırıyı 11 Nisan’da planlamış
Kahramanmaraş’taki okul saldırısında can kaybı 10’a yükseldi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan