30 Kasım 2023 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Ghebreyesus, DSÖ’nün haftalık basın toplantısında güncel saÄŸlık konularına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Kuzey yarım kürede kış mevsimi öncesinde Kovid-19 vakalarında endiÅŸe verici artış yaÅŸandığına iÅŸaret eden Ghebreyesus, “Orta DoÄŸu ve Asya’nın bazı bölgelerinde ölümler, Avrupa’da ise yoÄŸun bakıma baÅŸvurular ve birçok bölgede hastaneye yatışlar artıyor.” dedi.
Ghebreyesus, Kovid-19’a dair DSÖ’nün elde ettiÄŸi verilerin sınırlı olduÄŸunu, sadece 43 ülkenin (DSÖ’ye üye ülkelerin dörtte birinden azı) ölümler ve 20 ülkenin ise hastaneye yatışlarla ilgili DSÖ’yü bilgilendirdiÄŸini vurguladı.
Küresel olarak baskın bir Kovid-19 varyantı olmadığını aktaran Ghebreyesus, “Eris” adı verilen EG.5 varyantın artış gösterdiÄŸini kaydetti.
Kovid-19’un BA.2.86 varyantının 11 ülkede tespit edildiÄŸini söyleyen Ghebreyesus, DSÖ’nün bu varyantı, bulaşıcılığını ve potansiyel etkisini deÄŸerlendirmek için yakından takip ettiÄŸini dile getirdi.
Ghebreyesus, “DSÖ’nün en büyük endiÅŸelerinden biri, yakın zamanda bir doz Kovid-19 aşısı yaptıran risk altındaki kiÅŸilerin sayısının düşük olmasıdır. Risk altındaki kiÅŸiler tavsiye edilirse ek doz almalı.” ifadelerini kullandı.
Sudan’da halkın yüzde 65’i saÄŸlık hizmetlerine eriÅŸemiyor
Sudan’da devam eden çatışmalar nedeniyle insani durumun daha da kötüye gittiÄŸini anlatan Ghebreyesus, halkın yüzde 65’inin saÄŸlık hizmetlerine ulaÅŸamadığını ve çatışma bölgelerindeki saÄŸlık merkezlerinin yüzde 70’inin faal olmadığını vurguladı.
Ghebreyesus, “Sudan’da saÄŸlık merkezlerine yönelik saldırılar artarak devam ediyor. Åžu ana kadar DSÖ, saÄŸlık merkezlerine yönelik 56 saldırıyı doÄŸruladı. Bu saldırılar 11 ölüm ve 38 yaralanmayla sonuçlandı. DSÖ, Sudan’da saÄŸlık hizmetlerine yönelik artan saldırıları ve saÄŸlık tesislerinin iÅŸgalini en güçlü ÅŸekilde kınıyor.” ifadelerini kullandı.
Sudan’daki ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan’da baÅŸlayan çatışmalar nedeniyle yerinden edilen kiÅŸi sayısının 5 milyona yaklaÅŸtığını kaydeden Ghebreyesus, yaklaşık bir milyon kiÅŸinin komÅŸu ülkelere kaçtığını söyledi.
BangladeÅŸ’te ÅŸiddetli dang humması salgını yaÅŸanıyor
Ghebreyesus, BangladeÅŸ’te tarihin en ÅŸiddetli dang humması salgınının yaÅŸandığını duyururken, nisanda baÅŸlayan salgın nedeniyle 135 binden fazla vaka ve 650 ölümün bildirildiÄŸini ifade etti.
Nijerya’da ise ÅŸiddetli bir difteri salgınının yaÅŸandığına iÅŸaret eden Ghebreyesus, 17 eyalette 9 binden fazla şüpheli vakanın rapor edildiÄŸini ve 307 kiÅŸinin öldüğünü sözlerine ekledi.
AA
Yeni varyant: Pirola
MİT tırları davasında Erdem Gül’e hapis istemi
Milyonlarca kişiye bugün aynı SMS gitti: Tıklayanlar dikkat, uzmanlar uyardı
Ek MTV’nin ikinci taksit ödemesi için son gün bugün
Türk Telekom’da giderilemeyen arıza
Özgür Özel ile Meral Akşener görüşmesi başladı
Alevilere hakaret eden öğretmene hapis cezası
Büyüme rakamları açıklandı
AyaÅŸ domatesine AB tescili
Küresel piyasalar karışık seyrediyor
Tirilye’de saÄŸanak nedeniyle araçlar sürüklendi
MİT tırları davasında Erdem Gül’e hapis istemi
Milyonlarca kişiye bugün aynı SMS gitti: Tıklayanlar dikkat, uzmanlar uyardı
Ek MTV’nin ikinci taksit ödemesi için son gün bugün
Türk Telekom’da giderilemeyen arıza
Özgür Özel ile Meral Akşener görüşmesi başladı
Alevilere hakaret eden öğretmene hapis cezası
Büyüme rakamları açıklandı
AyaÅŸ domatesine AB tescili
Küresel piyasalar karışık seyrediyor
Tirilye’de saÄŸanak nedeniyle araçlar sürüklendi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.