19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Dünya Bankası: 2023’te küresel resesyon riski artıyor

Dünya Bankası, yüksek enflasyona karşı merkez bankaları eş zamanlı olarak faiz oranlarını artırdıkça 2023'te küresel resesyon riskinin arttığını bildirdi.

Bankadan, “Küresel Durgunluk Yakın mı?” baÅŸlıklı yeni raporuna iliÅŸkin yapılan açıklamada, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının bu yıl faiz oranlarını son 50 yılda görülmeyen bir eÅŸ zamanlılıkta yükselttiÄŸi kaydedildi.

Bu trendin gelecek yıl da devam etmesinin muhtemel olduğuna işaret edilen açıklamada, ancak şu anda beklenen faiz oranı artışlarının ve diğer politika eylemlerinin küresel enflasyonu salgın öncesi seviyelere geri getirmek için yeterli olmayabileceği aktarıldı.

Açıklamada, “Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları enflasyona tepki olarak eÅŸ zamanlı olarak faiz oranlarını yükseltirken, dünya 2023’te küresel bir durgunluÄŸa ve yükselen piyasalar ile geliÅŸmekte olan ekonomilerde kalıcı zarar verecek bir dizi finansal krize doÄŸru ilerliyor olabilir.” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu.

“Dünyanın en büyük 3 ekonomisi keskin bir ÅŸekilde yavaÅŸlıyor”

Arz kesintileri ve iÅŸ gücü piyasası baskıları azalmadıkça çekirdek enflasyonun 2023’te yüzde 5’e ulaÅŸabileceÄŸine dikkat çekilen açıklamada, daha fazla faiz artırımı ve finansal piyasa stresinin küresel gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesini 2023’te yüzde 0,5’e yavaÅŸlatabileceÄŸi, bunun kiÅŸi başına yüzde 0,4’lük daralmaya denk olduÄŸu kaydedildi.

Açıklamada, küresel enflasyonu hedeflerle uyumlu bir orana düşürmek için merkez bankalarının faiz oranlarını 2 puan daha artırmasının gerekebileceği belirtildi.

Küresel ekonominin 1970’den bu yana resesyon sonrası toparlanmanın ardından ÅŸu anda en keskin yavaÅŸlamasında olduÄŸuna iÅŸaret edilen açıklamada, küresel tüketici güveninin önceki küresel resesyonların baÅŸlangıcından çok daha keskin bir düşüş yaÅŸadığı aktarıldı.

Açıklamada, “Dünyanın en büyük 3 ekonomisi, ABD, Çin ve Avro Bölgesi, keskin bir ÅŸekilde yavaÅŸlıyor.” ifadesi kullanıldı.

“Politika yapıcılar odak noktalarını üretimi artırmaya kaydırabilir”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Başkanı David Malpass da küresel büyümenin keskin bir şekilde yavaşladığını, daha fazla ülke resesyona girdikçe daha da yavaşlamasının muhtemel olduğunu belirtti.

Malpass, “Düşük enflasyon oranları, para birimi istikrarı ve daha hızlı büyüme elde etmek için politika yapıcılar odak noktalarını tüketimi azaltmaktan üretimi artırmaya kaydırabilir. Politikalar, büyüme ve yoksulluÄŸun azaltılması için kritik olan ek yatırım yaratmaya ve üretkenliÄŸi ve sermaye tahsisini iyileÅŸtirmeye çalışmalıdır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Dünya Bankası Adil Büyüme, Finans ve Kurumlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ayhan Köse de para ve maliye politikalarının yakın zamanda sıkılaştırılmasının enflasyonu düşürmede muhtemelen yardımcı olacağını aktardı.

Köse, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerdeki politika yapıcıların, küresel olarak eş zamanlı sıkılaşma politikalarından kaynaklanan potansiyel etkileri yönetmeye hazır olmaları gerektiğini vurguladı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.