04 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Emtia piyasasında yükseliş sürüyor

Emtia piyasasında bir önceki hafta görülen yükseliş eğilimi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ılımlı ve yumuşak tondaki açıklamalarıyla geçen hafta da devam etti.

Aktiviteye ilişkin olumlu beklentiler ve arz sorunlarının sürmesi ile emtia fiyatları geçen hafta pozitif seyretti.

Analistler, Fed toplantı tutanaklarının para politikasının sıkılaÅŸma hızına iliÅŸkin sürpriz ifadeler içermediÄŸini, Banka’nın sık eleÅŸtirildiÄŸi enflasyonu ciddiye alma konusunda ise risklerin farkında olduÄŸunun vurgulanmasının küresel piyasalarda pozitif karşılandığını ifade etti.

Dolar endeksindeki geri çekilme de emtia fiyatlarına olumlu yansıdı.

Geçen hafta altının onsu yüzde 0,4, gümüş yüzde 1,6 ve paladyum yüzde 5,4 arttı.

Fed’in, son toplantı tutanaklarında daha yumuÅŸak bir tona sahip olması altının destek görmesine neden oldu.

Analistler, küresel çapta enflasyonist baskıların devamına işaret eden gelişmeler ve resesyon kaygılarının yatırımcıları temkinli olmaya ittiğini belirterek, güvenli limanlara olan talebin arttığını söyledi.

Küresel otomotiv endüstrisinde arzın olumsuz etkileneceğine yönelik endişeler de paladyum fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Tezgah üstü piyasada bakırın libresi yüzde 0,3, çinko yüzde 3 ve nikel yüzde 1,5 artış kaydetti.

DoÄŸal gaz zirve tazeledi

Enerji emtialarında da geçen hafta pozitif bir seyir izlendi. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4,3 artış kaydetti. 9,401 dolarla 13,5 yılın zirvesini gören New York Ticaret Borsası’nda iÅŸlem gören doÄŸal gaz da haftayı yüzde 8 deÄŸer kazancıyla tamamladı.

Brent petrol fiyatlarındaki yükseliÅŸte, ABD’de 30 Mayıs Anma Günü’nden eylül ayına kadar devam edecek yoÄŸun seyahat sezonunun gelmesiyle petrol talebinin artacağı beklentileri etkili oldu. ABD’nin ticari ham petrol stoklarının beklenenden fazla azalması ve AB ülke liderlerinin Rusya’dan petrol tedarikinin durdurulmasını içeren pakette anlaÅŸacağına yönelik beklentiler de fiyatları yukarı yönlü etkiledi.

– Tarım emtialarında oynaklık devam ediyor

Tarım emtialarında önceki haftalarda görülen oynak seyir, geçen hafta da devam etti.

Chicago Ticaret Borsası’nda iÅŸlem gören buÄŸday yüzde 1 ve mısır yüzde 0,3 deÄŸer kaybederken, pirinç yüzde 1,8 ve soya fasulyesi yüzde 1,6 arttı.

Pamuk yüzde 1,9 ve şeker yüzde 1,5 azalış kaydederken, kahve yüzde 5,9 ve kakao yüzde 1,5 artış gösterdi.

Ãœretim tahminlerindeki artış ve ihracat verilerindeki düşüş tarım emtialarını aÅŸağı yönlü etkiledi. Rusya ve Hindistan’ın pirinç ihracatında kısıtlama getireceÄŸine yönelik haberler, arzda endiÅŸelere neden oldu.

Brezilya’daki iklimsel faktörler de kahve fiyatlarının artmasına sebep oluyor.

“Vadeli iÅŸlemlerde satış baskısı geçen hafta da sürdü”

Vadeli iÅŸlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, ÅŸekerin, haftayı düşüşle tamamladığını belirterek, dünyanın en büyük ÅŸeker üreticisi Brezilya’nın petrol fiyatlarını düşük tutmak için önlemler almasının ÅŸeker fiyatlarında düşüşe yol açtığını söyledi.

Ergezen, “Benzin ürünlerinde vergi oranlarının azaltılması kararı alındı. Åžeker kamışı, etanol üretimi için kullanılan ham maddelerden biri. Petrol fiyatlarındaki deÄŸiÅŸim, üreticilerin ÅŸeker veya etanol üretimini tercih etmesine neden oluyor.” dedi

Buğdayda, üretim ve stok tahminlerinde halen bir değişim olmamasının, yükselişlerin kar satışı olarak değerlendirilmesine yol açtığını aktaran Ergezen, mısırda üretim tahminlerindeki düşüşün beklentilerin altında kaldığını, bu nedenle vadeli işlemlerde satış baskısının geçen hafta da sürdüğünü kaydetti.

Uzak DoÄŸu’da kapanmaların artması ile pirinçte arza yönelik endiÅŸelerde artış olduÄŸunu belirten Ergezen, “Uzak DoÄŸu, pirinç üretiminin ve talebinin en yüksek olduÄŸu bölge. Bu nedenle kapanmalar fiyatlar üzerinde etkili oluyor.” dedi.

Kahvenin geçen haftayı yükseliÅŸle kapattığını aktaran Ergezen, “Dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya’da etkili olan soÄŸuklar, üretim endiÅŸelerinin artmasına yol açıyor. YaÅŸanan soÄŸuklar nedeniyle kahve aÄŸaçlarının çiçeklenmesi azalıyor. Bu da daha düşük üretim demek.” ifadelerini kullandı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

3600 ek gösterge düzenlemesinde sona gelindi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.