25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ford Otosan, batarya montaj fabrikası kuruyor

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, "Ford Otosan olarak, Kocaeli Fabrikalarımızdaki elektrikli araç üretim ve yatırım çalışmalarımızı şimdi de 'Batarya Montaj Fabrikası' ile bir adım öteye taşıyoruz." dedi.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Ford Otosan olarak, Kocaeli Fabrikalarımızdaki elektrikli araç üretim ve yatırım çalışmalarımızı ÅŸimdi de ‘Batarya Montaj Fabrikası’ ile bir adım öteye taşıyoruz. Ülkemizde otomotiv sanayinin elektrikli araç yolculuÄŸuna öncülük ediyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek entegre elektrikli araç üretim tesisi olacağız.” dedi.

Ford Otosan tarafından, Haydar Yenigün ve Ford Otosan Genel Müdür BaÅŸyardımcısı Dave Johnston’ın katılımıyla Åžirketin elektrifikasyon stratejisi kapsamında ileriki döneme dair yeni planlamalarına iliÅŸkin online basın toplantısı düzenlendi.

Haydar Yenigün, toplantıda yaptığı konuÅŸmada, Ford’un elektriklenme stratejisi kapsamında yeni bir aÅŸamaya geçtiklerini ve elektrikli araçlara dönüÅŸüm sürecinde büyük önem arz eden “Batarya Montaj Fabrikası”nı 2022 itibariyle Kocaeli’de hayata geçireceklerini bildirdi.

“E-Transit’in üretim sorumluluÄŸunu üstlenerek büyük bir baÅŸarıya imza attık”

Yenigün, “Ford Otosan olarak, Kocaeli Fabrikalarımızdaki elektrikli araç üretim ve yatırım çalışmalarımızı ÅŸimdi de ‘Batarya Montaj Fabrikası’ ile bir adım öteye taşıyoruz. Ülkemizde otomotiv sanayinin elektrikli araç yolculuÄŸuna öncülük ediyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek entegre elektrikli araç üretim tesisi olacağız.” diye konuÅŸtu.

Ford Otosan olarak, bugüne kadar Türkiye adına ticari araç üretiminde önemli sorumluluklar üstlendiklerini, mühendislik bilgi birikimleriyle Ford dünyasında çok önemli bir konuma ulaÅŸtıklarını dile getiren Yenigün, “Otomotiv sanayinin dönüÅŸümüne öncülük etmek üzere elektrikli araç yatırımlarımıza Türkiye’nin ilk ve tek ÅŸarj edilebilir ticari aracı Custom PHEV üretimi ile baÅŸlamıştık. GeçtiÄŸimiz günlerde, Ford’un ilk tam elektrikli ticari aracı olan E-Transit’in üretim sorumluluÄŸunu üstlenerek büyük bir baÅŸarıya imza attık. Åžimdi de tamamı Ford Otosan mühendisleri tarafından tasarlanan batarya montaj fabrikamızı kurmak için çalışmalara baÅŸladık. Böylece, Kocaeli Fabrikalarımızın Türkiye’de ilk ve tek entegre araç üretim tesisi olması yolunda önemli bir adım attık.” ifadelerini kullandı.

Batarya adımlarıyla ile yazılım mühendisliÄŸi yeteneklerine bir yenisini eklediklerini kaydeden Yenigün, “Bu önemli yatırımla batarya montajının ötesinde donanım ve yazılımsal testleri de kendi mühendisliÄŸimiz ile yerli olarak geliÅŸtiriyoruz. Dolayısıyla bu yatırım sadece Ford Otosan için deÄŸil, ülkemiz için bir kazanımdır. Bataryası dahil elektrikli araç üretiminin, geniÅŸ bir ekosistemde ülke ekonomisine ve yerli tedarikçiler dahil sanayimizin dünyada rekabet edebilmesine çok olumlu katkılarda bulunacağına inanıyorum.” dedi

“Ticari araçta Avrupa’nın en büyük üretim üssü haline geldik”

Yenigün, Ford Otosan’ın 60 yıldır Türkiye otomotiv sanayisindeki önemine deÄŸinerek, “Gururla söyleyebiliriz ki koÅŸullar ne olursa olsun durmaksızın Türkiye’ye yaptığımız yatırımlarla deÄŸer katarken, otomotiv endüstrisinde hep ‘ilklere’ imza atmayı baÅŸardık. 60 yıllık yolculuÄŸumuzda, toplamda 6 milyona yakın araç ürettik, tüm dünyaya ihraç ettik. Ar-Ge gücümüzle Türkiye’nin ilk yerli üretim motorundan, ITOY ödüllü kamyonuna varan birçok baÅŸarıya imza attık. Ticari araçta Avrupa’nın en büyük üretim üssü haline geldik. Binlerce aileye istihdam saÄŸladık, saÄŸlamaya devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de en çok yatırım yapan ÅŸirketlerden biri olduklarını, son 10 yılda 2,5 milyar avro yatırım yaptıklarını anlatan Yenigün, ÅŸunları söyledi:

“Hafif ticaride yüzde 71,8 ve ağır ticaride yüzde 79,4’e ulaÅŸan yerlilik oranlarımızla Türkiye’nin en iyisi noktasına geldik. Sadece biz deÄŸil, ülkemizdeki otomotiv ekosistemi, yan sanayi ve tedarikçilerimiz de bizimle birlikte büyüdü, globalleÅŸti. Yerli üretim Transitlerimiz bugüne kadar dünya çapında milyonlarca müÅŸteriye ulaÅŸtı, 2022’de de tam elektrikli ve yerli e-Transitlerimiz Avrupa yollarında olacak. Elektrikli araç yatırımlarımızla, bugüne kadar olduÄŸu gibi bundan sonra da önemli baÅŸarılara koÅŸacağımıza eminim.”

“Bugün itibariyle 15-16 bin civarında bir kapasite kuruyoruz”

Haydar Yenigün, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Türkiye’de de elektrikli araçlar konusunda yavaÅŸ yavaÅŸ teÅŸvik mekanizması baÅŸladığını ifade eden Yenigün, elektrikli üretilecek otomobiller için uygulanan ÖTV teÅŸvikinin yeterli olmadığına ve bunun ticari araç müÅŸterilerini kapsamadığına dikkati çekti.

Yenigün, “Bu teÅŸviklerin ticari araç müÅŸterilerini de kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletilmesi lazım. OSD’nin de bu konuda çok geniÅŸ bir çalışma yaptığını söylemeliyim. Gerek diÄŸer sivil toplum kuruluÅŸlarıyla, gerek üniversitelerle gerek Ankara’daki kural koyucularla yaptığı da bir çalışma var.” dedi.

Kocaeli’deki E-Transit üretim kapasitesine deÄŸinen Yenigün, “Bugün itibariyle 15-16 bin civarında bir kapasite kuruyoruz ama bu önümüzdeki dönemde elektrikli araca gelen taleple birlikte artık yüzde 100’e doÄŸru gidecek. Yani Ford Otosan 400 bin tane araç üretiyorsa 400 bin tane de batarya üretmesi gerekiyor ki önümüzdeki dönemdeki üretim sistemini destekleyebilsin.” ifadelerini kullandı.

“Bugüne kadar elektrikli araç üretimi için 56 milyon avroluk yatırım yaptık”

Haydar Yenigün, yatırım miktarına iliÅŸkin sorulan soruya “GeçtiÄŸimiz dönemden itibaren elektrifikasyonla ilgili yatırımımız baÅŸladı. Bugüne kadar elektrikli araç üretimi için 56 milyon avroluk yatırım yaptık. Bu ciddi bir rakam elektrifikasyonla alakalı ancak bu esasında bir yolculuk ve bu yolculuÄŸun ilk aÅŸamasıydı. Önümüzdeki dönemde elektrikli araçların sayılarının artmasıyla birlikte yatırımlar önümüzdeki dönemde de devam edecek.” ÅŸeklinde yanıt verdi.

Kocaeli’de üretilecek olan elektrikli ticari araç E-Transit’teki yerlilik oranının ÅŸu anda çok net olmadığını bildiren Yenigün, ÅŸunları kaydetti:

“Yerlilik oranlarını artırabilmek için yerli üreticilerin elektrifikasyon konusunda adım atması gerekiyor. Ve bu konuda yaklaşık 2 yıldır OSD ve TAYSAD yanına UÄ°B’i de alarak OSD’nin baÅŸlattığı bir giriÅŸimle bu konudaki motivasyonu artırmaya çalışıyor. Belki ilk ürünlerde oldukça düÅŸük bir yerlilik oranıyla baÅŸlayacağız çünkü batarya bir aracın yüzde 70’i. EÄŸer bataryayı yerlileÅŸtirebilirsek yerlilik oranında çok ciddi bir artış saÄŸlayacak ama önümüzdeki 1 senenin bu konuda çok ciddi bir yol kat edilecek bir süreç olduÄŸuna inanıyorum.”

“Önümüzdeki dönemde çeÅŸitli firmaların sıklıkla yatırım yapma haberlerini göreceÄŸiz”

Türkiye’nin Otomobili GiriÅŸim Grubu’nun (TOGG) batarya paketinde iÅŸ ortağı olarak Farasis’le anlaÅŸmasına da deÄŸinen Yenigün, “Bu önemli bir geliÅŸim. Bunu takip etmemiz lazım ama TOGG’un önümüzdeki süreçte üretimini yeni bir fabrikada yapacak olması bunun belli bir süreç gerektirdiÄŸi gerçekleri var. Bir baÅŸlangıç orada var en azından.” dedi.

Türkiye’de 2 milyon adet üretim kapasitesine sahip bir otomotiv sanayisi bulunduÄŸuna dikkati çeken Yenigün, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

“Bu dünya ölçeÄŸinde çok önemli bir rakam. Önümüzdeki 10 yılda da elektrikli araçların gündemimizde yüzde 100’e varan bir ÅŸekilde var olacağını dikkate alırsak, Türkiye’de batarya üreticisi olmadan bu sistemin ayakta kalması mümkün deÄŸil. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde çeÅŸitli firmaların sıklıkla yatırım yapma haberlerini göreceÄŸiz. Bizim görevimiz bu konudaki motivasyonun daha yüksek seviyede olmasını saÄŸlamak. Firmaları Türkiye’de yatırım yapmaya ikna etmek, batarya hücresi ve batarya modülü anlamında Türkiye’de esasında endüstriyel bir hub oluÅŸturmak.”

Ford E-Transit 350 kilometreye kadar menzil sunacak

Öte yandan toplantı sonrası verilen bilgilere göre, Türkiye’de üretilecek ilk tam elektrikli ticari araç olan Ford E-Transit, 67 kWh 400 Volt lityum iyon pil ile 350 kilometreye kadar menzil sunacak.

Entegre çalışma sistemini hedefleyen yeni batarya montaj fabrikası son teknoloji imalat çözümleri ile donatılacak, AGV (akıllı taşıma sistemleri) ile verimlilik saÄŸlanacak. Yüksek kaliteli ürün çıktıları almak için yeni nesil perçinleme ve kaynak teknolojileri kullanılacak. 8’i montaj hattında, 22’si ise kasa imalat hattında olmak üzere toplamda 30 adet robot sayesinde otomasyon seviyesi yüksek ve esnek bir üretim tesisi oluÅŸturulacak. Teknolojik tesiste kolaboratif robotlar ile kameralı kontroller yapılacak.

Verilen bilgiye göre, bataryalar yine Ford Otosan’ın kuracağı test laboratuvarlarında elektrik testi, hava kaçağı testi gibi güvenlik testlerinden geçirilecek. Bu test esnasında batarya paketinin; ÅŸarj düzeyi, paket ve hücre sıcaklık kontrolü ile yazılım kontrolü yapılacak. Kullanılacak yeni soÄŸuk metal transfer kaynak teknolojisi ile batarya kasalarının hava ve su sızdırmazlığı yüzde 100 kontrol altına alınacak. “Light Guide System” adı verilen projeksiyon ve 3D sensörlerle batarya paketinin tüm montaj adımları takip edilebilecek. Destek sistemine ek olarak kolaboratif robotlar üzerine yerleÅŸtirilmiÅŸ görüntü iÅŸleyen kameralar ile olası üretim hatalarının önüne geçilecek.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TİM Başkanı Gülle: Türkiye ihracatını artıran 4 ülkeden biri

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.