05 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Gazze soykırımının önüne geçmek için daha neyi bekliyorsunuz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ey BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa 'dur' demek için daha neyi bekliyorsunuz?" dedi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın konuÅŸmasından satır baÅŸları ÅŸu ÅŸekilde:

Sizleri şahsım ve milletim adına en kalbi duygularımla selamlıyorum. Burada bulunmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum.

Atılan tarihi adımın Filsitin’in BM üyeliÄŸi adına son dönem olmasını temenni ediyorum. Filistin Devleti’ni bir an evvel tanımaya ülkeleri davet ediyorum.

Buradaki dostlarımın izlediği krizleri biz anbean yaşıyor ve yönetmeye çalışıyoruz. Gerilimin tam kalbindeki ülke lideri olarak sizlere hitap ediyorum.

“BirleÅŸmiÅŸ Milletler kuruluÅŸ misyonunu ifa etmekte yetersiz kalıyor”

Åžuan çatısı altında bulunduÄŸumuz BM 2. Dünya Savaşı sonrası barışı korumak için kuruldu. BM’den sonra istikrar ve huzura dair beklentiler yeniden yeÅŸermiÅŸti. Ancak son yıllarda BM atıl bir yapıya dönüşüyor. Uluslararası barış ve güvenliÄŸi 5 ülkenin keyfine bırakılmayacak kadar önemli olduÄŸunu görüyoruz. Son yıllarda BirleÅŸmiÅŸ Milletler kuruluÅŸ misyonunu ifa etmekte yetersiz kalıyor, giderek iÅŸlevsiz, hantal ve atıl bir yapıya dönüşüyor.

7 Ekim’den beri 41 bini aÅŸkın Filistinli hayatını kaybetti. 41 bin can acımasızca hayattan koparıldı. ÇoÄŸu çocuk 10 binden fazla Gazzelinin nerede olduÄŸunu kimse bilmiyor. 172 gazeteci öldürüldü. Hayat kurtarmak için 500’ü aÅŸkın saÄŸlık görevlisi öldürüldü. Ä°nsani yardım görevlileri, 210’dan fazla BM personeli öldürüldü. Cami ve kiliseleri vurdular. 130’dan fazla ambulansı vurdular. Utanmadan tüm dünyaya, buradan, bu kürsüden meydan okudular.

Ä°srail’in hapishanelerindeki görüntüler nasıl bir zulümle karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor. Ä°srail Gazze’de uluslararası hukuku çiÄŸnemeye devam ediyor.

“Katliam ÅŸebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?”

Dünyamızın geldiÄŸi seviyeye, elimizin altındaki teknolojiye raÄŸmen, 8 milyarlık insanlık ailesi olarak 6 yaşındaki kız çocuÄŸunu maalesef kurtaramadık. Bir lokma kuru ekmek, bir tas çorba bulamadığı için yüzlerce Gazze’li çocuk öldürülüyor. Batı’nın savunduÄŸu deÄŸerler ölüyor. Buradan açık açık soruyorum. Ey uluslararası basın kuruluÅŸları, Ä°srail’in canlı yayında katlettiÄŸi, ofislerini bastığı gazeteciler sizin meslektaşınız deÄŸil mi? Ey BM Güvenlik Konseyi, Gazze soykırımının önüne geçmek, bu zulme, bu barbarlığa ‘dur’ demek için daha neyi bekliyorsunuz? Siyasi ikbali için tüm bölgeyi savaÅŸa sürükleyen katliam ÅŸebekesini durdurmak için daha neyi bekliyorsunuz?

Ä°srail’e destek verenler bu katliama ortak olmanın utancının daha ne kadar taşıyacaksınız? Bebekler öldürülürken maalesef uluslarası toplum çok kötü bir sınav vermiÅŸtir. Filistin’de yaÅŸananlar ahlaki çöküşün göstergesidir. Ä°srail yönetimi temel insan haklarını hiçe sayarak apaçık bir soykırım uygulamakta, topraklarını adım adım iÅŸgal etmektedir. Filistinliler ise bu iÅŸgale karşı meÅŸru direniÅŸ haklarını kullanmaktadır. Filistin haklarının topraklarını iÅŸgal edenelere karşı gösterdiÄŸi direniÅŸ kahramancadır. Buradan bir kez daha canları pahasına vatanlarını savunan Filistinli kardeÅŸlerimi yürekten savunuyorum. Ä°srail üzerinde etki sahibi ülkeler tavÅŸana kaç tazıyı tut politikasıyla bu katliama destek veriyor. Ä°srail’e silah göndermeye devam ediyorlar. Bu tutarsızlık ve samimiyetsizliktir.

“Netanyahu cinayet ÅŸebesi durdurulmalıdır”

Hamas ateÅŸkes teklifini kabul ettiÄŸini iletti. Ä°srail hükümeti iÅŸi yokuÅŸa sürerek, ateÅŸkese en yakın olduÄŸu muhatapını kalleşçe öldürerek barış istemediÄŸini ortaya koydu. 2735 sayılı BMGK kararının uygulanmadığı ortamda Ä°srail’e yönelik zorlayıcı tebriler uygulanmalıdır. Toplumun Filistinlilere yönetlik bir koruma mekanizması geliÅŸtirmelidir. Netanyahu cinayet ÅŸebesi durdurulmalıdır. Acil ve kalıcı ateÅŸkes saÄŸlanmalı. Rehine takası gerçekleÅŸtirilmeli. Ä°nsani yardımlar kesintisiz ulaÅŸtırılmalıdır. Hayatta kalmaya çalışan Gazze halkına yardım eli uzatmamız ÅŸarttır.

Gazze’de saÄŸlık merkezlerinin yüzde 95’i kısmen ve tamamen zarar gördü. 80 bin konut oturulamaz hale geldi. Çocuk felci ve hepatit baÅŸta olmak üzere hastalıklar artıyor. Gazze halkı ihtiyaç olan yardımların dörtte birine ancak ulaşıyor.

60 bini aÅŸan yardım miktarıyla Türkiye, Gazze’ye en fazla yardım gönderen ülke konumundadır. Ä°srai ile ticari iliÅŸkileri sonlandırarak tavrımızı ortaya koyduk. Ä°srail’in saldırıları altındaki Lübnan halkının da yanındayız.

Ä°ÅŸledikleri suçların hesabını vermeden vicdanlar rahata kavuÅŸamaz. Ä°srail’in iÅŸlediÄŸi suçların cezasız kalmaması için Uluslararası Adalet Divanı’ndaki davayı takip ediyoruz. Nablus’ta barışçıl protesto eylemi sırasında başında vurulan AyÅŸenur Ezgi Eygi kızımızın kanının yerde kalmaması için her türlü mücadeleyi vereceÄŸiz.

Gazze’de asıl sorun Filistin topraklarının Ä°srail tarafından iÅŸgal edilmesidir. Bağımsız bir Filistin devletinin vücut bulması daha fazla ertelenemez. Tüm bunları söylerken Tayyip ErdoÄŸan olarak burada tarihten, ecdadımın adaletli duruÅŸunu örnek alarak konuÅŸuyorum. Biz tarih boyunca mazlumun yanında olmuÅŸ bir milletiz.

Sorunumuz İsrail hükümetinin katliam politikalarıyladır. Sorunumuz yine zalimle ve zulümledir. Biz hakkı haykırmaktan çekinmeyiz. Birileri rahatsız olsa da doğruları söylemekten korkmayız. Sonuna kadar doğru bildiklerimizi acı da olsa söylemeye devam edeceğiz. Din, dil, inanç gözetmeksizin Filistin halkı yanında yer alan tüm yürekli insanlara, özellikle üniversite gençlerine teşekkür ediyorum.

Suriye ile iliÅŸkiler

Suriye maalesef istikrardan uzaktır. Ekonomik ve insani durum vahametini koruyor. Siyasi sürecin ilerletilmesini, milli uzlaşının sağlanmasını temenni ediyoruz. Gerçekçi bir diyalogla ilişkilerimizin sürdürülmesini istiyoruz.

PKK baÅŸta olmak üzere Irak’taki terör tehdidinin bertaraf edilmesi önemlidir.

Ukrayna’daki savaÅŸ

Ukrayna’daki savaÅŸ 3. yılını bitirirken hala kalıcı barıştan uzaktayız. Silahlanma yarışı yükseldikçe diplomasinin alanı daralıyor. Diplomasi ve diyalogla durumun sona erdirilmesi çabamızı artırarak devam edeceÄŸiz.

Azerbaycan-Ermenistan iliÅŸkileri

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış sürecini destekliyor, en kısa sürece çalışmaların neticelenmesini temenni ediyoruz. Azerbaycan ve Ermenistan barış sürecinde kaydedilecek gelişmeler Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinde etkili olacaktır.

Balkanlar’da yapıcı rol oynuyor, tüm ülkelerle yakın iliÅŸkiler kuruyoruz.

DoÄŸu Akdeniz’deki geliÅŸmeler

Ege ve DoÄŸu Akdeniz’deki tüm bölgeyi refah seviyesi yüksek olarak görmek istiyoruz. Ä°ÅŸbirliÄŸnini geliÅŸtirilmesi tüm bölgenin müşterek menfaatinedir. Türkiye enerji ve çevre olmak üzere yapıcı faaliyetlere hazırdır. DoÄŸu Akdeniz’deki en uzun kıyı ÅŸeridine sahip Türkiye’nin rolü yadsınamaz.

KKTC’nin tanınması çaÄŸrısı

Ada’nın etrafındaki Kıbrıs Türkleri’nin her zaman hakları vardır. Kıbrıs meselesinin ortaya çıkmasının üzerinden 61 yıl geçti. Ada’da barış ve sükunet hakim oldu. Federasyon modeli artık geçerliliÄŸini tamamen yitirmiÅŸtir. Ada’da artık 2 ayrı devlet, 2 ayrı halk vardır. Tecrit artık son bulmalıdır. Bugün uluslararası toplumu bir kez daha Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanımaya, diplomatik, siyasi ve ekonomik iliÅŸkiler kurmaya davet ediyorum. Kıbrıs Türklerinin müktesep hakları olan egemen eÅŸitlik ve eÅŸit uluslararası statüleri yeniden tescil edilmeli, tecrit artık son bulmalıdır.

Sudan’daki çatışmaların sona ermesi için daha fazla çaba harcamalıyız. Milyonlarca Sudanlıya yardım ulaÅŸtırmak adına hepimize sorumluluk düşüyor. Afrika çok büyük bir potansiyele sahiptir. EÅŸit ortaklık ile Afrikalı kardeÅŸlerimizle birlikte olmaya devam ediyoruz.

Türk Devletleri Teşkilatı

Türk Devletleri TeÅŸkilatımız giderek bir cazibe haline geliyor. Türk Dünyası olarak birlik ve beraberliÄŸimizi daha da artıracağız. Çin’in egemenliÄŸine saygı çerçevesinde Uygur Türklerinin temel haklarının korunması adına Çin ile yakın diyalog halindeyiz.

Küresel adaletsizliÄŸin giderilmesi için birlikte çalışmak zorundayız. Milli gelirine oranla en fazla yardım yapan ülkelerden Türkiye’nin faaliyetleri kalkınma hedeflerine katkı saÄŸlıyor. Tüm platformlarda büyüme ve kalkınmayı destekleyecek çalışmalara katkı saÄŸlıyoruz.

GeçtiÄŸimiz hafta Lübnan’a yönelik gerçekleÅŸtirilen siber terör saldırıları bu teknolojilerin nasıl ölümcül hale getirildiÄŸini de söyleyebiliriz.

‘Sıfır Atık’ projesi

Daha sürdürülebilir, temiz bir dünya vizyonuyla eÅŸim Emine ErdoÄŸan’ın baÅŸlattığı ‘Sıfır Atık’ projemizi küresel boyuta taşıdık. Buradan tüm dünyayı hareketimize ortak olmaya davet ediyorum.

İslam ve yabancı düşmanlığı

Ä°slam ve yabancı düşmanlığının tüm dünyada hızla büyüdürüğünü görüyoruz. Avrupa’nın ortasında etnik kimlikleri nedeniyle insanların evleri ateÅŸe veriliyor. Büyüyen bu tehlikeyi kesinlikle görmezden gelemeyiz. 15 Mart 2024’te kabul edilen karar tasarısının öngördüğü ÅŸekilde, en yakın zamanda BM’de ‘Ä°slamofobiyle Mücadele Özel Temsilcisi’ atanmasını bekliyoruz

Aile yapısının korunması

Geçen sene bu kürsüde gündeme getirdiÄŸim tehlikeyi bir kez daha söylüyorum. Toplumun direÄŸi olan aile kuruma yönelik saldırılar artıyor. 2024 Olimpiyat Oyunları’ndaki rezalet görüntüler tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi. Bir spor etkinliÄŸi çirkin bir ÅŸekilde cinsiyetsiz hale getirilmiÅŸ, o kötü sahneler kutsala saygısı olan herkesi derinden yaralamıştır. CinsiyetsizleÅŸtirme küresel bir dayatmaya, bir fırsata karşı savaÅŸa dönüşüyor. Bu yıkım projesine karşı gelen herkes linç kampanyalarına sürükleniyor. Bu korku iklimine karşı Türkiye duruÅŸundan vazgeçmeyecektir. Aileyi, insanı, fıtratı savunmaktan geri duymayacağız. Bizimle aynı fikirde olan ülkeleri mücadeyele destek vermeye davet ediyorum.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

HIZLI YORUM YAP