19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Gelecekte hidrojen ihraç eden bir ülke olabiliriz”

Siemens Energy Türkiye Üst Yöneticisi Levent Dinçer, "Türkiye yenilenebilir kaynaklar açısından önemli bir potansiyele sahip. Gelecekte sanayisini karbonsuzlaştırmada hidrojene ihtiyaç duyacak ülkelere hidrojen ihraç eden bir ülke olabiliriz." dedi.

Dinçer, geçen yıl Siemens şirketinin konvansiyonel ve yenilenebilir enerji alanlarını bir araya getirerek tüm dünyada Siemens Energy markasıyla bağımsız bir şirkete dönüştüklerini söyledi.

Türkiye’de son bir yıldır Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir’de faaliyet gösterdiklerini, gaz ve buhar türbinlerinden oluÅŸan yaklaşık 12 gigavat kurulu güçle elektrik üretimine katkı saÄŸladıklarını ifade eden Dinçer, “Dünyada üretilen elektriÄŸin yaklaşık 6’da 1’i Siemens Energy teknolojisine dayanıyor. Bu oran Siemens Energy’nin gelecekteki sürdürülebilir enerji ihtiyaçlarının karşılanmasında oynayacağı rolün ne denli kritik olduÄŸunu ortaya koyuyor.” diye konuÅŸtu.

Dinçer, Türkiye’nin coÄŸrafi konumu sebebiyle yakın olduÄŸu AB ülkeleriyle enerjinin her alanında çalışma olanaklarının bulunduÄŸunu dile getirdi.

Siemens Energy olarak enerji dönüşümü ve karbonsuzlaştırma çözümlerine küresel anlamda katkı verdiklerini belirten Dinçer, şöyle devam etti:

“Gaz türbinlerimiz doÄŸal gaz ile hidrojen karışımı yakmaya halihazırda uyumlu durumda. AB tarafından fonlanan Hyflexpower Projesi’nde paydaÅŸlarımızla birlikte çalışarak 2023 senesinde özellikle endüstriyel gaz türbinlerimizin yüzde 100 hidrojen yakabilir özelliÄŸe sahip olması hedefleniyor. Bu tamamen karbon nötr bir ÅŸekilde enerji üretimi elde edilen ilk proje olma özelliÄŸine sahip olacak. Bunun benzeri baÅŸka projeler de gerek endüstri gerek enerji üretimi alanında devam ediyor. Burada Türkiye’nin rolü tabii bir baÅŸka açıdan da çok önemli. Türkiye’de küresel stratejiye uygun olarak temiz ve düşük karbonlu bir enerji sistemine odaklanacağız. Türkiye yenilenebilir kaynaklar açısından önemli bir potansiyele sahip. Gelecekte sanayisini karbonsuzlaÅŸtırmada hidrojene ihtiyaç duyacak ülkelere hidrojen ihraç eden bir ülke olabiliriz.”

Siemens Energy’nin çalışmaları

Siemens Energy olarak küresel ölçekte yatırımlarının devam ettiÄŸini söyleyen Dinçer, “Yatırımlarımızın odağında inovatif teknolojilerle yeni ve daha sürdürülebilir çözümler üretmek yer alıyor. Almanya EÄŸitim ve AraÅŸtırma Bakanlığı sponsorluÄŸunda Evonik ile iÅŸ birliÄŸi yoluna gittik. Proje çerçevesinde tıpkı bitkilerin güneÅŸ enerjisinden faydalanıp karbondioksit ve su kullanarak ÅŸeker üretmesi gibi Siemens Energy ve Evonik de karbondioksit ve su kullanarak kimyasal madde üreten bir pilot tesis kurdu. Tesiste üretim yapmak için gereken enerji, yenilenebilir kaynaklarla karşılanıyor. Bu tür yapay fotosentez, bir enerji deposu görevi görüyor ve böylece karbon döngüsünü kapatmaya ve atmosferdeki karbondioksit kirliliÄŸini azaltmaya yardımcı oluyor.” dedi.

Ä°klime duyarlı e-yakıt üretimi için devrim niteliÄŸinde bir projeye imza attıklarını belirten Dinçer, bu çerçevede Åžili’de kurulacak pilot tesisin 2022 yılında yaklaşık 130 bin litre e-yakıt üreteceÄŸini, bu tesisin, dünyanın ilk entegre, ticari ve endüstriyel ölçekli e-yakıt tesisi olacağını anlattı.

Dinçer, Siemens Gamesa ile birlikte yeşil hidrojene 120 milyon avro yatırım yapma kararı aldıklarını, iki şirket olarak iklim krizini çözebilmek için rüzgar gücüyle hidrojen üretmeye odaklanacaklarını bildirdi.

“Türkiye’de enerji depolama pazarı artışının yüzde 20 olacağı öngörülüyor”

Dinçer, Türkiye’de karbonsuzlaÅŸmaya katkı saÄŸlayacak çözümlerin uygulanması yönünde adımlar atmayı planladıklarını dile getirdi.

Enerji depolama çözümlerinin uygulanması veya atık ısıların değerlendirilmesiyle ülke genelindeki sanayi tesislerinde de daha düşük karbon salımları elde etmenin mümkün olduğunu belirten Dinçer, şunları kaydetti:

“Özellikle hem termal depolama hem de bataryalarla enerji depolama uygulamaları son senelerde ciddi ÅŸekilde hız kazandı. Yatırımların artması ve maliyetlerin düşmesiyle birlikte önümüzdeki 10 sene içinde enerji depolama uygulamalarında yüzde 20 oranında bir pazar artışı öngörüyoruz. Bu tip çözümlerin yaygınlaÅŸmasıyla yenilenebilir santrallerin kapasite faktörlerinde önemli ölçüde iyileÅŸme olacaktır. Ayrıca termal depolama gibi çözümler tesislerdeki fosil yakıt kullanımının da azalmasına sebep olabileceÄŸinden her iki çözümde de dolaylı olarak enerjide dışa bağımlılığımız azalacak ve ülke ekonomisine pozitif bir etki yaratacaktır.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Elon Musk’tan flaÅŸ açıklama; Tesla, Bitcoin ile…

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.