24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Gıdada usulsüzlüğe göz açtırılmıyor

Tarım ve Orman Bakanlığınca bu yıl gerçekleştirilen 860 bin gıda denetiminde, olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik 76 milyon 582 bin 794 lira idari para cezası uygulandı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca bu yıl gerçekleÅŸtirilen 860 bin gıda denetiminde, olumsuzluk tespit edilen iÅŸletmelere yönelik 76 milyon 582 bin 794 lira idari para cezası verildi.

AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığından edindiÄŸi bilgiye göre, ülkede gıda güvenilirliÄŸinin saÄŸlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi için gıda ve bunlarla temas eden malzeme üreterek piyasaya sunan iÅŸletmelere yönelik sıkı takip yapılıyor.

Resmi kontroller, yıllık denetim programlarının yanı sıra ÅŸüphe, ÅŸikayet, ihbar, TÄ°MER, CÄ°MER ve Alo 174 Gıda Hattı kapsamında ÅŸikayet edilen ürün ve firmalara yönelik olarak da gerçekleÅŸtiriliyor. Bu kontroller, uygun sıklıkta ve gıda maddesinin taşıdığı riskle orantılı yapılıyor.

Riske dayalı denetim sisteminde, iÅŸletmenin hijyen durumu, önceki kontrollerden edinilen bilgi ve deneyimler ile gıda iÅŸletmecilerinin uyguladıkları otokontrol sonuçları göz önünde bulunduruluyor. Gıda iÅŸletmelerinin risk esaslı denetim sıklığı 1 ay ile 1 yıl arasında deÄŸiÅŸiyor.

Bu çerçevede, bu yıl gıda iÅŸletmelerine 860 bin 415 denetim yapıldı. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen iÅŸletmelere yönelik 10 bin 675, toplamda 76 milyon 582 bin 794 lira idari para cezası uygulandı. 108 iÅŸletme için ise cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Tüketici için ÅŸikayet imkanı

Tüketicilere gıda güvenilirliÄŸiyle ilgili her türlü ihbar, ÅŸikayet ve talebini, Türkiye’nin her yerinden “174” numarasını arayarak ya da mobil uygulama, canlı destek (webchat) ve e-posta yoluyla bildirebilme imkanı saÄŸlandı. 

Tüketicinin denetim mekanizmasına etkin katılımının saÄŸlanması amacıyla kurulan “Alo 174 Gıda Hattı”na faaliyete geçtiÄŸi 14 Åžubat 2009’dan bugüne kadar gıdayla ilgili bilgi edinme, ihbar ve ÅŸikayet kapsamında 641 bin 483 baÅŸvuru yapıldı. Bu baÅŸvuruların 639 bin 365’i sonuçlandırıldı ve 50 bin 467 baÅŸvuruda denetimler sonucunda cezai iÅŸlem uygulandı. 

Web tabanlı yazılım sayesinde gelen baÅŸvurulara anında ulaşılarak eÅŸ zamanlı takibi saÄŸlanırken, ÅŸikayette bulunan tüketiciler, Alo 174’ü tekrar arayarak ya da kendisine verilen baÅŸvuru numarası aracılığıyla “http://www.alo174.gov.tr” adresi üzerinden baÅŸvurusunun sonucunu öÄŸrenebiliyor. 

Gıda kontrol görevlisi sayısı bu yıl 7 bini geçti. 

Okul kantinlerine denetim

Gıda konusunda temel hedefi tüketici saÄŸlığını en üst düzeyde korumak olan bakanlık, bu hedef doÄŸrultusunda okul kantinlerine yönelik de denetim görevini yürütüyor. Bakanlıkça, en hassas tüketici gruplarından olan öÄŸrencilerin gıda güvenilirliÄŸi konusunda bilinçlenmesine yönelik olarak bu yıl 81 il müdürlüÄŸünce bin 585 eÄŸitim verilirken, bu eÄŸitimlerde 155 bin 629 öÄŸrenciye ulaşıldı. 2023 yılına kadar sürecek eÄŸitimlerle ülkede bulunan tüm okullarda öÄŸrenim gören çocukların eÄŸitim alması hedefleniyor. 

2011 yılından bugüne kadar tüm eÄŸitim-öÄŸretim dönemlerinde okullar, yaz okulları ve kamplarda bulunan kantin ve yemekhaneler her sömestrde en az bir, yılda en az 2 kez bakanlıkça denetleniyor. Bu çerçevede, 2018-2019 eÄŸitim öÄŸretim dönemi ve yaz döneminde kantinlere 47 bin 805 denetim gerçekleÅŸtirildi. Denetimler sonucu mevzuata uygun olmayan 195 kantine idari para cezası uygulandı. 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Barış Pınarı Harekatı’nda 5. gün

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.