10 Ocak 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Gümrükler Genel Müdürlüğünün “Kıymet kriterli gözetim uygulaması” konulu 2019 tarihli genelgesinin Danıştay 7. Dairesi tarafından Kasım 2024’te iptal etmesinin ardından, 26 Haziran’da yayımlanan “Gözetim Tebliğleri” başlıklı yazı sonrası başlayan “gözetim belgesi” krizi, geçici olarak çözüldü. Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili dün ikinci bir yazı yayımlayarak sorunu büyük ölçüde giderdi. İş insanları, kısmen eski sisteme geri döndüğünü, bu sayede ithalat işlemlerinin yeniden sorunsuz yapılmaya başlandığını ifade etti.
Gümrük idarelerinde yaklaşık bir haftadır devam eden gözetim kaynaklı belirsizlik, Ticaret Bakanlığı’nın 2 Temmuz tarihli son yazısı ile büyük ölçüde netlik kazandı. Gümrük Müşavileri, önceki gün Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış ticaret Müdürlüğü tarafından yayımlanan yeni yazı ile uygulamada sorunların çözüldüğünü belirtti.
Yeni yazının ardından birçok gümrük müdürlüğü işlemleri yeniden almaya başladı. İthalatçı firmalar, geciken beyannamelerini işleme sokarak mallarını çekmeye başladı. Ancak sektör temsilcileri, orta vadede kalıcı bir mevzuat düzenlemesinin gerektiğine dikkat çekiyor.
Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün 3 Temmuz 2025 tarihli yazısında da uygulamanın nasıl yürütüleceği açık şekilde belirtildi. Yazıda özetle şu ifadelere yer verildi:
“Eşyanın gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) ve ‘birim gümrük kıymeti’ belirlenir. İthal edilecek ürünün kıymeti belirlenen birim kıymetin altındaysa, gözetim belgesi ibraz edilmesi zorunludur. Eğer ithalat bedeli birim kıymetin üzerinde beyan edilirse, belge aranmadan ithalat yapılabilecektir. Daha önce olduğu gibi faturaya yurt dışı diğer gider kalemi eklenerek kıymetin yükseltilmesi halinde de gözetim belgesi olmadan ithalat mümkündür. Bu yaklaşım, iyi niyetli yükümlülerin mağduriyetini önlemek için geçici çözüm olarak uygulanacaktır.”
Bakanlık ayrıca, ithalat işlemlerinde eski uygulamanın devam ettirilmesinin, yanlış anlaşılmaları ve hukuki ihtilafları ortadan kaldıracağını vurguladı.
ekonomim.com
Gümrük muhafaza ekiplerinden Gürbulak’ta “tarihi” uyuşturucu operasyonu
2
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
59147 kez okundu
3
Tır kuyruğu 20 kilometreyi aştı
9253 kez okundu
5
Gümrük muhafaza ekiplerine ödül geliyor
8781 kez okundu
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
3 şirketten 1’i kapanıyor
BM’den Türkiye için büyüme ve enflasyon tahmini
Altın kaçakçılığına yönelik yeni operasyon
Osmangazi Köprüsü’ne fırtına engeli
Bedelli askerlik başvuruları başladı
İSO açık: İhracat iklimi 5 ayın en düşük seviyesine geriledi
İşte Aralıkta en çok kazandıran yatırım aracı
İki alkollü içecek grubuna zam
Bursa için acil uyarı
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
3 şirketten 1’i kapanıyor
BM’den Türkiye için büyüme ve enflasyon tahmini
Altın kaçakçılığına yönelik yeni operasyon
Osmangazi Köprüsü’ne fırtına engeli
Bedelli askerlik başvuruları başladı
İSO açık: İhracat iklimi 5 ayın en düşük seviyesine geriledi
İşte Aralıkta en çok kazandıran yatırım aracı
İki alkollü içecek grubuna zam
Bursa için acil uyarı
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan