24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Gözler perşembe açıklanacak faiz kararında

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında 26 Mayıs Perşembe günü toplanacak.

Aynı gün saat 14.00’te yılın beÅŸinci faiz kararı açıklanacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini deÄŸiÅŸtirmeyerek yüzde 14’te sabit tutmuÅŸtu.

“Enerji ithalatındaki kuvvetli seyir, cari iÅŸlemler dengesini olumsuz etkiliyor”

Para Politikası Kurulu’nun 14 Nisan’daki toplantısına iliÅŸkin özetinde, tüketici fiyatlarının martta yüzde 5,46 arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 61,14’e yükseldiÄŸi anımsatılarak, yılbaşından itibaren uluslararası emtia fiyatlarında gözlenen artış eÄŸiliminin jeopolitik geliÅŸmelerle daha da belirginleÅŸtiÄŸi, baÅŸta enerji, metal, gıda ve tarımsal emtia olmak üzere tarihi yüksek artışlar yaÅŸandığı kaydedildi.

Söz konusu gelişmelerin, özellikle yurt içi enerji ve gıda fiyatları üzerinde etkili olduğu vurgulanan özette, bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonlarındaki yükselişin mart ayında sürdüğü ifade edildi.

Özette, öncü göstergelerin, küresel ekonomideki toparlanmanın ivme kaybına karşın sürdüğüne işaret ettiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Etkisi sürmekte olan jeopolitik riskler, küresel ve bölgesel iktisadi faaliyet üzerindeki aÅŸağı yönlü riskleri canlı tutmakta ve belirsizliklerin artmasına yol açmaktadır. Küresel gıda güvenliÄŸindeki belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, enerji baÅŸta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının daha da belirgin hale gelmesi ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviye uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, geliÅŸmiÅŸ ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluÄŸuna baÄŸlı olarak enflasyonda görülen yükseliÅŸin beklenenden uzun sürebileceÄŸini deÄŸerlendirmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet, iÅŸ gücü piyasası ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasında farklılaÅŸan görünüme baÄŸlı olarak geliÅŸmiÅŸ ülke merkez bankalarının para politikası iletiÅŸimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte merkez bankaları destekleyici parasal duruÅŸlarını halen sürdürmekte, varlık alım programlarını azaltarak devam ettirmektedir.”

“Emtia fiyatlarındaki artışlar üretici fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti”

Özette, gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy girişlerinin risk iştahına paralel hareket ederek mart ayının son haftasına kadar gerilediği, bu tarihten sonra hisse senedi piyasalarının öncülüğünde toparlandığı bildirildi.

GeliÅŸmiÅŸ ülkelerin uzun vadeli tahvil faizlerindeki oynaklık ve küresel finansal koÅŸulların seyrinin, geliÅŸmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarına iliÅŸkin riskleri canlı tuttuÄŸu aktarılan özette, “Söz konusu risklerin Türkiye’ye yönelik portföy akımları kanalıyla yaratabileceÄŸi etkilerin, yurt dışı yerleÅŸiklerin portföy pozisyonlanmalarındaki mevcut seviyeler dikkate alındığında daha sınırlı kalabileceÄŸi deÄŸerlendirilmektedir.” denildi.

Özette, enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şoklarının etkili olmaya devam ettiği vurgulanarak, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Jeopolitik geliÅŸmelerle kayda deÄŸer ÅŸekilde güçlenen emtia fiyatlarındaki artışlar ve tedarik sürecinde süregelen aksaklıklar üretici fiyatlarını mart ayında da olumsuz etkilemeye devam etmiÅŸ, yıllık üretici enflasyonu baÅŸta enerji olmak üzere tüm alt gruplarda yükselmiÅŸtir. Enerji fiyatlarında ulaşılan yüksek seviyelerin olumsuz yansımaları belirginleÅŸmiÅŸtir. Alt gruplar bazında aylık deÄŸiÅŸimler dikkate alındığında, rafine petrol ürünleri, inÅŸaat ile baÄŸlantılı ürünler, metaller, elektrik-gaz üretimi ile dağıtımı, temel eczacılık, tütün ve gıda ürünleri bu dönemde öne çıkan kalemler olmuÅŸtur. Kapasite kullanım seviyeleri ve diÄŸer öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, bölgesel farklılıklar ortaya çıksa bile dış talebin giderek artan olumlu etkisiyle güçlü seyrettiÄŸine iÅŸaret etmektedir. Öte yandan, mart ayı itibarıyla imalat sanayi firmalarının gelecek 12 aylık döneme iliÅŸkin yatırım eÄŸilimleri yüksek seyretmektedir. Yılın ilk çeyreÄŸinde firmaların kayıtlı iç ve dış piyasa sipariÅŸleri ile geleceÄŸe yönelik sipariÅŸ beklentilerine bakıldığında, dış talebin güçlü seyrini sürdürdüğü, iç talebin ise ivme kaybettiÄŸi görülmektedir. Nitekim kartla yapılan harcamalar ÅŸubat-mart döneminde toparlanmaya iÅŸaret etmekle birlikte çeyreklik bazda sınırlı düşüş kaydetmiÅŸtir.”

“Enerji ithalatındaki kuvvetli seyir, cari iÅŸlemler dengesini olumsuz etkiliyor”

PPK özetinde, iş gücü piyasasındaki gelişmelerin iktisadi faaliyetle uyumlu bir görünüm sergilediği belirtilerek, şubatta mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranının yüzde 10,7 düzeyinde gerçekleştiği aktarıldı.

Anket göstergeleri ve yüksek frekanslı verilerin, iÅŸ gücü piyasasında olumlu görünümün korunduÄŸuna iÅŸaret ettiÄŸi kaydedilen özette, “Son dönemde enerji ithalatındaki kuvvetli seyir cari iÅŸlemler dengesini olumsuz etkilemektedir. Cari iÅŸlemler dengesi ÅŸubatta 5,2 milyar dolar açık verirken, yıllıklandırılmış cari açık 2,7 milyar dolarlık artışla 21,8 milyar dolara yükselmiÅŸtir. Geçici dış ticaret verileri; mart ayında ihracatın yüksek seviyesini koruduÄŸuna, ithalatın ise enerji ve emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler kaynaklı olarak artış kaydettiÄŸine iÅŸaret etmiÅŸtir.” deÄŸerlendirmeleri yapıldı.

Özette, sıcak çatışma nedeniyle ihracatta kısa dönemde bölgesel kayıplar ortaya çıksa da ihracatçı firmaların dinamik kapasitesi ve pazar çeşitlendirme esnekliği sayesinde diğer ülkelere yapılan ihracattaki artışla söz konusu kayıpların telafi edildiği vurgulandı.

Dış ticaret dengesindeki bu görünüme karşın hizmet gelirlerindeki olumlu seyrin cari iÅŸlemler dengesini desteklemeye devam ettiÄŸi belirtilen özette, “Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileÅŸenlerin payı artarken, cari iÅŸlemler dengesinde enerji fiyatlarından kaynaklanan riskler devam etmektedir. Cari iÅŸlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir.” ifadesi kullanıldı.

Para Politikası

Özette, para politikası duruşunun; enflasyon görünümüne yönelik risklerin kaynağına, kalıcılığına ve para politikasıyla ne ölçüde kontrol altına alınabileceğine dair değerlendirmeler dikkate alınarak, temkinli bir yaklaşımla sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirleneceği vurgulandı.

Para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doÄŸrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaÅŸma odaklı bir yaklaşımın sergilenmeye devam edileceÄŸi bildirilen özette, “Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dahil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve eriÅŸilen finansman kaynaklarının amacına uygun ÅŸekilde iktisadi faaliyet ile buluÅŸmasının finansal istikrar açısından önemli olduÄŸunu deÄŸerlendirmiÅŸtir. Bu çerçevede Kurul, makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar vermiÅŸtir.” denildi.

Özette, Kurul’un, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlarla birlikte küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin baÅŸlayacağını öngördüğü bilgisine yer verilerek, ÅŸunlar kaydedildi:

“Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiÅŸtir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmekte ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir ÅŸekilde kurumsallaÅŸması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiÅŸ liralaÅŸmayı teÅŸvik eden geniÅŸ kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Bu süreçte, politika araçlarının Türk lirası mevduat geliÅŸiminin desteklenmesi, APÄ° fonlamasının teminat yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, para takası (swap) miktarının kademeli ÅŸekilde azaltılması ve döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliÅŸtirilmesine odaklanılacaktır. Bu çerçevede, Türk lirası likiditesinde ve dağılımında yaÅŸanan geliÅŸmelerin mevduat ve kredi fiyatlamaları üzerindeki etkileri, döviz kurundaki geliÅŸmelerin enflasyon beklentileri üzerindeki gecikmeli etkileri, kur korumalı mevduat ürünlerine yönelik geliÅŸmelerin ters para ikamesi, döviz piyasalarının derinliÄŸi ve istikrarı ve fiyat istikrarı üzerindeki etkileri analiz edilmekte ve gerekli politika tedbirleri oluÅŸturulmaya devam edilmektedir.”

“Kararlar ÅŸeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı alınmaya devam edilecek”

Özette, TCMB’nin fiyat istikrarı temel amacı doÄŸrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe iÅŸaret eden güçlü göstergeler oluÅŸana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaÅŸma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceÄŸi vurgulandı.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrarın, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği belirtilen özette, böylelikle yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacağı kaydedildi.

Özette, Kurul’un, fiyat istikrarının saÄŸlanması için güçlü bir politika koordinasyonuyla tüm paydaÅŸları içeren bütüncül bir makro politika bileÅŸimi oluÅŸturulmasını desteklediÄŸine iÅŸaret edilerek, “Kurul, kararlarını ÅŸeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.” denildi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kripto paralarda kan kaybı devam etti

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.