08 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Gümrük BirliÄŸi dönüm noktası”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gümrük Birliği'nin küresel ekonominin gerçeklerine ve ortaklık ruhuna uygun bir şekilde güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Bolat, Brüksel’de düşünce kuruluÅŸu Avrupa Politika Merkezinin (EPC) düzenlediÄŸi “Türkiye-AB Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesi: DeÄŸiÅŸen çaÄŸa uyum saÄŸlamak” baÅŸlıklı etkinlikte konuÅŸtu.

Bu yılın Türkiye ile Avrupa BirliÄŸi (AB) arasındaki ortaklığı tesis eden Ankara AnlaÅŸması’nın 60. yılı olduÄŸuna iÅŸaret eden Bolat, “Avrupa ile siyasi ve ekonomik bütünleÅŸme yolculuÄŸuna yarım asrı aÅŸkın bir süre önce baÅŸlamış olan Türkiye, AB’ye tam üyelik konusundaki kararlılığını sürdürmektedir.” dedi.

Bolat, Türkiye’nin AB ile iliÅŸkilere stratejik önem verdiÄŸini dile getirdi.

Dünyanın yeni bir sanayi çağının eşiğinde olduğunu, yeşil ve dijital dönüşümün yeni ekonomik kalkınmanın iki parametresi haline geldiğini belirten Bolat, bu durumun şirketleri ve ülkeleri önceliklerini yeniden gözden geçirmeye ve sürdürülebilirlik için yeni adımlar atmaya yönelttiğini söyledi.

Bolat, dünya ekonomisindeki olumsuz tabloya ve 6 Åžubat’ta yaÅŸanan yıkıcı depremlere raÄŸmen Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri ve ihracat performansının ekonominin dayanıklılığını açıkça ortaya koyduÄŸunu ifade etti.

Türkiye ekonomisinin Kovid-19 salgınına raÄŸmen 2021’de yüzde 11,4 ve 2022’de yüzde 5,5 büyüyerek toparlanmayı baÅŸardığını, bu dönemde G20 ve OECD’de en hızlı büyüyen ilk 3 ülke arasına girdiÄŸini hatırlatan Bolat, Türkiye’nin 2023 yılında da büyüme ivmesini sürdürerek ilk çeyrekte yüzde 3,9, ikinci çeyrekte 3,8 büyüdüğünü belirtti.

Bakan Bolat, enflasyonu düşürmek, mali disiplin, yapısal reformlar, daha iyi bir iÅŸ ve yatırım ortamına odaklanan ve 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’ın açıklandığını anımsatarak, Dünya Bankasının kısa bir süre önce Türkiye’nin GSYH büyüme tahminini yüzde 3,2’den yüzde 4,2’ye yükselttiÄŸini, dış ticarette de olumlu geliÅŸmeler yaÅŸandığını dile getirdi.

Gümrük Birliği dönüm noktası

“Gümrük BirliÄŸi, 1995’teki baÅŸlangıcından bu yana Türkiye ile AB arasındaki ticari ve ekonomik entegrasyonun dönüm noktası olmuÅŸ ve Türkiye’nin çeÅŸitli alanlarda AB ile entegrasyonunun ilerletilmesinde önemli bir rol oynamıştır.” diyen Bolat, AB ile Türkiye arasında 1995’te 30 milyar dolar olan ticaret hacminin 7 kat artışla 2022’de yaklaşık 200 milyar dolara yükseldiÄŸine dikkati çekti.

Bolat, AB’nin Türkiye’nin en önemli ticaret ve yatırım ortağı,Türkiye’nin de AB’nin 7’nci büyük ticaret ortağı konumunda bulunduÄŸunu belirterek, “Ortaklığımızın en dikkat çekici yönü, dengeli ve dolayısıyla sürdürülebilir olmasıdır. Gümrük BirliÄŸi ile birlikte yatırım baÄŸları geliÅŸmiÅŸ ve AB müktesebatına uyum sayesinde iÅŸletmelerimizin AB deÄŸer zincirlerine tam entegrasyonu, sektörlerimizin küresel standartlarda faaliyet gösterme kabiliyeti güçlendirmiÅŸtir.” dedi.

AB ve iÅŸletmelerinin Gümrük BirliÄŸi gibi istisnai bir ortaklıktan büyük fayda saÄŸladığını vurgulayan Bolat, “Gümrük BirliÄŸi, malların serbest dolaşımını tesis etmesiyle birlikte AB ÅŸirketlerinin Türkiye’nin hızla büyüyen pazarına diÄŸer ortaklara kıyasla oldukça uygun koÅŸullarda eriÅŸimini saÄŸlamıştır. Ayrıca, Türkiye’nin AB standartlarında üretim yapabilen sanayi kapasitesi, AB’ye coÄŸrafi yakınlığı ve genç, vasıflı insan sermayesi, AB’nin ve iÅŸletmelerinin küresel pazarlardaki rekabet gücünü artırmıştır.” diye konuÅŸtu.

İlişkileri geliştirmek için fırsatlar var

Bolat, “Bu etkileyici baÅŸarılara raÄŸmen ekonomik ve ticari ortaklığımızı geniÅŸletmek, ilgili iÅŸ çevrelerimiz arasındaki iliÅŸkileri geliÅŸtirmek için hala deÄŸerlendirilmemiÅŸ fırsatlar olduÄŸuna inanıyoruz.” dedi.

Dünyanın jeopolitik gerilimlerin tırmandığı ve karşılıklı korumacılığın küresel ekonomiye yayıldığı zorlu bir döneme girdiğine işaret eden Bolat, uluslararası ilişkilerde yaşanan gerginliklerin küresel ticarete yansıyarak ticareti ve yatırımı dünya çapında giderek daha karmaşık hale getirdiğini anlattı.

Bolat, bu durumun, tedarik zincirlerinin çeÅŸitlendirilmesi ve ekonomik güvenliÄŸin saÄŸlanmasının yanı sıra yakın ve dost tedarik arayışlarını da beraberinde getirdiÄŸini vurgulayarak, “Bu koÅŸullar altında Gümrük BirliÄŸi’ni, ticari ve ekonomik iliÅŸkilerde doÄŸru rotayı belirlememize yardımcı olan ve aynı zamanda AB-Türkiye iliÅŸkilerinin olumlu seyrini sürdürmesini saÄŸlayan bir pusula olarak görüyoruz.” diye konuÅŸtu.

“Gümrük BirliÄŸi’nin kapsamındaki yetersizlik nedeniyle Türkiye ile AB arasında ekonomik ve ticari iÅŸbirliÄŸi imkanlarının büyük ölçüde kısıtlandığı gerçeÄŸini görmezden gelmiyoruz.” diyen Bolat, Gümrük BirliÄŸi’nin ÅŸu anda küresel ölçekte ortaya çıkan güçlükleri ele almak için gerekli araçlardan yoksun olduÄŸunu ifade etti.

Bolat, baÅŸlangıçta Türkiye’nin AB’ye tam üyeliÄŸine kadar geçici bir düzenleme olarak tasarlanan Gümrük BirliÄŸi’nin mevcut yapısında “kalıcı yapısal sorunlar” olduÄŸunu söyledi.

“Türkiye karar alma süreçlerinde yer almalı”

“Gümrük BirliÄŸi’nin düzgün iÅŸleyiÅŸini zorlaÅŸtıran bir diÄŸer sorun da Türkiye’nin karar alma süreçlerinden dışlanmasıdır.” diyen Bolat, ekonomiler arasında yüksek entegrasyona raÄŸmen Türkiye’nin bazı kritik alanlarda karar alma süreçlerine nasıl dahil olabileceÄŸine dair uygun bir çözümün bulunmasının faydalı olacağını vurguladı.

Bolat, “Kara yolu kotaları ve iÅŸ insanlarına yönelik ağır vize prosedürleri gibi uygulamalar, Gümrük BirliÄŸi’nden tam anlamıyla yararlanabilmemizi engellemektedir.” dedi.

Transit kotaları uygulanmasının serbestçe dolaÅŸması gereken Türk ürünlerinin daha uzun ve daha maliyetli taşınmasına neden olduÄŸunu anlatan Bolat, AB ÅŸirketlerinin Türkiye’de üretilen ürünlerinin de aynı engellerle karşılaÅŸtığını dile getirdi.

Bolat, vize prosedürlerindeki tıkanıklığın sadece Türk iş çevrelerinin faaliyetlerini engellemekle kalmadığını, aynı zamanda AB ile yakın ticari bağları olan Avrupalı şirketlerin iş modelleri üzerinde de ciddi belirsizliklere yol açtığını kaydetti.

Gümrük BirliÄŸi kapsamındaki ortaklığın, dijital ve yeÅŸil dönüşümler tarafından yönlendirilen küresel ekonomik dönüşümün hızının gerisinde kaldığını belirten Bolat, hem Türkiye hem de AB’nin bu alanlarda daha geniÅŸ kapsamlı serbest ticaret anlaÅŸmaları (STA) imzalamakta olduklarını ifade etti.

Bolat, “Gümrük BirliÄŸi’ni küresel ekonominin gerçeklerine ve ortaklık ruhuna uygun bir ÅŸekilde güncellemeli, mevcut açmazın ötesine geçmeliyiz.” dedi.

“Suni gündemle oyalanılmamalı”

“Gümrük BirliÄŸi’ni güncelleme sürecinin baÅŸlatılmasındaki gecikmenin hem AB hem de Türk iÅŸ dünyası için fırsatların kaçırılmasına yol açtığına inanıyoruz.” ifadesini kullanan Bolat, burada faydası olmayan suni gündemlerle oyalanılmaması gerektiÄŸini vurguladı.

Bolat, Gümrük BirliÄŸi’ndeki sistemik sorunları karşılıklı çıkar ruhu içinde ele almak, mevcut ticaret rejimini günün dijital çağında önem kazanan hizmetler ve e-ticaret gibi önemli alanları kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletmek, yeÅŸil ve dijital dönüşüm stratejik hedeflerinin yanı sıra ekonomik güvenlik ve stratejik özerkliÄŸe de katkıda bulunacak daha güçlü bir birliktelik inÅŸa etmek gerektiÄŸini söyledi.

AB ve üye ülkeler ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yoğunlaşmasından memnuniyet duyduğunu dile getiren Bolat, göreve başladığından bu yana AB ile diyaloğu artırdıklarını dile getirdi.

Ticari sorunlar üzerinde teknik çalışmalar sürüyor

Bakan Bolat, daha önce AB Komisyonu Kıdemli BaÅŸkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve AB Komisyonu KomÅŸuluk ve GeniÅŸlemeden Sorumlu Ãœyesi Oliver Varhelyi ile yapıcı görüşmeler yaptığını belirterek, “Dombrovskis ile vardığımız mutabakat doÄŸrultusunda Ticaret Çalışma Grubu, Gümrük BirliÄŸi’nin iÅŸleyiÅŸi içinde ticaret sorunlarının uygun bir ÅŸekilde ele alınmasına yönelik bir yol haritası hazırlamak üzere teknik bir çalışma yürütmektedir.” diye konuÅŸtu.

Sorunları çözmekte kararlıyız

“Bazı ticari sorunları karşılıklı çözerek kısa vadede hızlı kazanımlar elde etmek için Komisyon ile birlikte çalışmaya kararlıyız.” diyen Bolat, bununla birlikte Ticaret Çalışma Grubu kapsamındaki iÅŸbirliÄŸinin sorunu çözmenin ötesine geçerek, iÅŸbirliÄŸini ve ticari baÄŸlarımızı güçlendirmek için büyük potansiyele sahip çok sayıda alanı kapsaması gerektiÄŸine inandıklarını kaydetti.

Bolat, ticareti kolaylaştıran ve bölgedeki değer zincirlerinin rekabet gücünü artıran fırsatları keşfetmek için düzenli ve kapsamlı çalışmalar yapabileceklerini söyledi.

İlişkileri yeniden canlandırmak için uygun bir fırsat penceresi olduğunu vurgulayan Bolat, her iki tarafın ve iş çevrelerinin kendilerini bu sürece adamaları gerektiğini, bunun da bütün paydaşlar için ekonomik ve ticari fırsatlar doğuracağını ifade etti.

Bolat, Brüksel ziyareti kapsamında, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ve Ekonomiden Sorumlu Komiser Paolo Gentiloni ile ayrı ayrı görüşme gerçekleştirecek.

Düşünce kuruluÅŸu Bruegel’in programına da katılacak olan Bolat, Türk iÅŸ dünyası ve sivil toplum kuruluÅŸları temsilcileriyle bir araya gelecek.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

UEFA’dan “Türkiye” kararı

HIZLI YORUM YAP