22 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİNDEN TSE’YE “KAYGILIYIZ” DUYURUSU

Gümrük Müşaviri Dernekleri, gümrük müşavirlerinin TSE’de ürün denetimleri sırasında yaşadıkları sorunları gündeme alan bir duyuru hazırladı. Duyuruda, TAREKS sistemi üzerinden gerçekleştirilen fiili denetimleri sırasında yaşanan zaman kaybından, heyet tespit uzmanları ile iletişim kurulamamasına kadar birçok madde yer aldı.

Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir ve Mersin Gümrük Müşavirleri Dernekleri tarafından ortak bir duyuru hazırlandı. 5 gümrük müşavir derneğinin yönetim kurulu başkanlarının imzasını taşıyan duyuruda; Türk Standartları Enstitüsü tarafından fiili denetimleri gerçekleştirilen eşyalar ile ilgili TAREKS fiili denetimleri sırasında gümrük müşavirlerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirildi.

 İnceleme ve denetim sürelerinin çok uzun zaman aralığında gerçekleştirildiği belirtilen duyuruda, sektör nezdinde “Dünya Ticaret Örgütü Ticarette Teknik Engeller Anlaşması” nın kurallarını ihlal eder mahiyette uygulandığı yönünde ciddi kaygı ve şikayetlere neden olduğu ifade edildi.

Ayrıca, duyuruda, Tareks fiili denetimlerinin hızlandırılması ve mevcut denetim organizasyonunun gözden geçirilmesi gerektiği talep edildi.

 İşte o duyuruda yer alan maddeler;

 Ürün güvenliği denetimi tebliğlerine konu Enstitünüz tarafından fiili denetimleri gerçekleştirilen eşyalar ile ilgili TAREKS fiili denetimleri sırasında Gümrük Müşavirleri üyelerimizin yaşamış olduğu sorunlar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

  • TSE denetim süreçleri çok uzun zaman almakta ve öngörülenden çok daha uzun sürdüğü görülmektedir.
  • Önceki uygulamanızda 1 saat gibi bir zaman alan “Ön İnceleme” işlemi, artık 2 – 3 gün gibi bir sürede tamamlanabilmektedir.
  • Heyet sonrası teknik inceleme işlemleri, minimum 10 gün ve çok daha fazla süre almaktadır.
  • Önceki uygulamada aynı gün içerisinde tamamlanabilen dekont kontrolü, onay öncesi kontrol ve Müdür onayı artık 2 gün gibi bir zaman diliminde tamamlanabilmektedir.
  • Son derece basit ve net olan birçok işlemde teknik uzmanlar tarafından Direktifler Müdürlüğünden sürekli yazılı görüş istenilmekte ve söz konusu görüşün gelmesi bir hafta 10 gün gibi bir zaman almaktadır.
  • Tareks sistemi üzerinden (Marka, Model dışında) Düzeltilme yapılamadığından dolayı dosyamızı Tareks sistemi üzerinden iptal edilip tekrardan başvuru yapılmaktadır. Tareks sistemi üzerinden denetime sevk edilen başvurularda, ilgili tebliğ ekinde yer alan evrakların yüklenmesi talep edilmektedir. Bu doğrultuda TAREKS sisteminin kurgusu gereği TAREKS sistemi üzerinden evraklar BELGE TÜRÜ seçilerek, sadece o belgeye ait PDF dosyaları ayrı ayrı yüklenebilmektedir. Ancak özellikle son zamanlarda, Enstitünüze sevk edilen denetim başvurularımızda dosyalar uzun süre bekledikten sonra sistemde yüklü olan belgelerin tek bir Pdf yapılarak sisteme tekrar yüklenmesi talep edilmekte söz konusu belgeler Enstitünüz talebi üzerine bir kez daha sisteme yüklendikten sonra yine günlerce başvurunun incelenmesi beklenilmektedir. Sistemde yüklü olan belgelerin bir kez daha sisteme yüklenme talebi ciddi anlamda zaman kaybına neden olmakta ve denetim süreleri uzun olan işlemlerin sürelerinin çok daha uzamasına sebebiyet vermektedir.
  • Başvuruların denetim sürelerinin çok uzun sürmesi başvuru hakkında bilgi alma ihtiyacını daha fazla arttırmakta ancak Enstitünüzün iletişim kanalları ulaşılamaz ve bilgi alınamaz olduğundan başvurular ile ilgili somut herhangi bir bilgi alınamamaktadır.
  • Enstitünüz tarafından daha önce alınan karar neticesinde Teknik Uzman bilgileri Belge Net sisteminden kaldırılmış ve başvurular ile ilgili bilgi edinmek için 444 0 873 no.lu telefon paylaşılmıştır. Ancak söz konusu telefondan başvuru ile ilgili bilgi almak için yetkililere ulaşmak mümkün olmamakta, ulaşılabildiği durumlarda ise başvuru ile ilgili herhangi bir somut bilgi alınmamaktadır. Dosya ile ilgili olmayan genel mahiyette standart cevaplar verilmektedir.
  • Başvurular ile ilgili bilgi alabilmek adına elektronik posta yöntemi ile Enstitünüz ile iletişim kurulabilen durumlarda ise başvurularla ilgili herhangi bir somut bilgi alınamamaktadır.
  • Belge Net Sistemi firma bildirimleri sekmesi altında bulunan mesaj yazma bölümünden yapılan firma bildirimleri, teknik uzmanlar veya ilgilisi tarafından yanıtlanmamakta, söz konusu bölümden başvuru ile ilgili bilgi edinme talepleri dikkate alınmamakta ve hiçbir şekilde bilgi verilmemekte ve mesajlar yanıtlanmamaktadır. Bu doğrultuda söz konusu bölüm Enstitünüz tarafından aktif olarak kullanılmamaktadır.
  • Enstitünüz tarafından alınan karar neticesinde heyet tespit uzman bilgileri sistemde kaldırılmış olup, söz konusu heyet tespit uzmanları ile iletişim kurulamamakta, gümrüklü sahada ilgili uzman ile buluşmada sorunlar yaşanılmakta ve söz konusu durum heyet incelemelerinin yapılamamasına sebebiyet vermektedir.
  • Başvurusu yapılan bazı ürün gurupları için TAREKS sistemi otomatik olarak teste yönlendirmekte ve heyet aşamasında numuneler alınmak suretiyle ilgili test kuruluşu tarafından teste gönderilmektedir. Test kurumlarınca tüm ürünlerin test işlemlerinin yapılamadığı durumlarda uygunluk verilmekte ya da test raporu istenilmektedir. Ürünlerden numune alınması, kargo süreci ve kuruma teslim süreci minimum 3-4 günlük bir süreyi kapsamakta olup, ayrıca test kurumuna ulaşmasını takiben test sırası beklenilmektedir. Testi yapılamayan ürünlerin dosyaları için minimum bir hafta ila 10 gün aralığında laboratuvar yazışmaları sonucunda karar aşamasına Oysaki testi yapılamayan ürünler kurumunuz uzmanlarınca bilinmekte olup, heyete gönderilme aşamasında heyet birimine gerekli bildirim yapılmak suretiyle bu gereksiz bürokrasinin ortadan kaldırılabileceği değerlendirilmektedir.
  • TSE Belgenet sisteminde dekont kontrolü sırasında veya ön incelemede olan dosyalar için talep edilen tutarlar ile dosya kapandıktan sonra oluşan faturalar arasında tutar farkı oluşmaktadır. Bu tutar farkları çoğunlukla mevcut olup, iade alma süreçleri ek işgücü oluşturup, zaman kaybı yaratmaktadır. Talep edilen tutar ile sistem üzerinden oluşturulan fatura tutarlarının birebir olması sağlanması önem arz etmektedir.

 

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bir haftada “100 milyon” liralık kaçakçılık girişimi

HIZLI YORUM YAP