27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Güvenli İnternet Hizmeti 9 yaşında

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan:
"Sosyal medya üzerinden yürütülen korku ve algı operasyonlarıyla çocuklar ve gençler siber zorbalığa maruz kalıyor. Gençlerimiz başta olmak üzere toplum olarak, internette üretilen içerikleri tüketmekten ziyade pozitif içerik üretme, internetten öğrendiğimiz bilgileri ürüne dönüştürebilme çabası içinde olmalıyız"
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu:
"Güvenli İnternet Hizmetini tercih eden abone sayısı 7 milyona yaklaştı"

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, sosyal medya üzerinden yürütülen korku ve algı operasyonlarıyla çocukların ve gençlerin siber zorbalığa maruz kaldığına dikkati çekerek, “Gençlerimiz baÅŸta olmak üzere toplum olarak, internette üretilen içerikleri tüketmekten ziyade pozitif içerik üretme, internetten öÄŸrendiÄŸimiz bilgileri ürüne dönüÅŸtürebilme çabası içinde olmalıyız.” dedi.

Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu (BTK) ev sahipliÄŸinde “Güvenli Ä°nternet Hizmeti”nin 9. yılı kapsamında çalıştay düzenlendi.

Sayan, çalıştayın açılışında, dijital materyallerin artması ve bunlara eriÅŸimin yaygınlaÅŸmasıyla küresel ölçekte yaÅŸanan dönüÅŸümün, içerdiÄŸi fırsatların yanında çözülmesi gereken problemleri de beraberinde getirdiÄŸini söyledi.

Sosyal medya üzerinden yürütülen korku ve algı operasyonlarıyla çocukların ve gençlerin siber zorbalığa maruz kalmasının bu risklerden bazıları olduÄŸunu belirten Sayan, “Gençlerimiz baÅŸta olmak üzere toplum olarak, internette üretilen içerikleri tüketmekten ziyade pozitif içerik üretme, internetten öÄŸrendiÄŸimiz bilgileri ürüne dönüÅŸtürebilme çabası içinde olmalıyız.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Sayan, Bakanlık ve BTK tarafından güvenli internet konusunda yapılan çalışmalardan bahsederek, ücretsiz sunulan “Güvenli Ä°nternet Hizmeti”nin kullanıcı sayısının giderek arttığını ancak istenilen düzeye ulaşılamadığını bildirdi.

Çocukların internetteki olumsuz içeriklerden etkilenmemesi için ebeveynlere büyük sorumluluk düÅŸtüÄŸünü dile getiren Sayan, “Çocuklarımızla güçlü bir iletiÅŸim kanalı geliÅŸtirmeli, sorgulayıcı ve yargılayıcı bir tutum yerine onlara arkadaÅŸ gibi yaklaÅŸmalıyız. Video izleme, anlık mesajlaÅŸma ve sosyal medya platformlarının yaÅŸ sınırlamalarına dikkat etmemiz gerekiyor.” diye konuÅŸtu.

Sayan, tüm sorumluÄŸun ailelere yüklenemeyeceÄŸini ifade ederek, internet içeriÄŸi saÄŸlayıcılarının, içeriklere ortam sunan yer saÄŸlayıcılarının, sosyal sorumluluklarının da farkında olarak çalışma yapmaları gerektiÄŸini anlattı. 

Dijital oyunlarda millilik vurgusu

Sayan, dijital oyun konusuna da değinerek, şunları kaydetti:

“Yazılımın önemli bir parçası olan dijital oyunlar internet kadar üzerinde durulması gereken bir alan. Burada yerlilik ve millilik konusunda hassasiyetimiz var. Çocuklarımızın kod yazma becerilerini geliÅŸtirirken, Türkçeyi kullanmalarını, kendi öz deÄŸerlerimizi temel alarak teknolojiyi bir araç olarak görmelerini istiyoruz.”

Kodlama eÄŸitiminin bir ihtiyaçtan daha öte zorunluluk olmaya baÅŸladığını vurgulayan Sayan, bu konuda BTK Akademi’nin önemli çalışmaları bulunduÄŸunu ve bu yıl çeÅŸitli konularda 2 bin 650 öÄŸrenciye eÄŸitim verildiÄŸini bildirdi.

Sayan, Güvenli Ä°nternet Tırı’nın da il il dolaÅŸarak teknolojiye eriÅŸemeyen çocuklara ulaÅŸtığını belirtti. 

“10 milyonun üzerinde alan adının sınıflandırılmasını yaptık”

BTK BaÅŸkanı Ömer Abdullah KaragözoÄŸlu da Güvenli Ä°nternet Hizmeti baÅŸladığından bu yana, BTK tarafından 10 milyonun üzerinde alan adının sınıflandırılmasının yapıldığını kaydetti.

KaragözoÄŸlu, Güvenli Ä°nternet Hizmetini tercih eden abone sayısının 7 milyona yaklaÅŸtığını belirterek, “Güvenli Ä°nternet Hizmeti verilmeye baÅŸlanıldığı günden bu yana, baÅŸta Türkiye üzerinden eriÅŸilen alan adları olmak üzere, kurumumuz tarafından 10 milyonun üzerinde alan adının sınıflandırılması yapıldı ve vatandaÅŸlar tarafından iletilen 3 milyonun üzerindeki ihbar ve itiraz deÄŸerlendirildi.” bilgisini paylaÅŸtı.

BTK tarafından, son 3 yılda ülke çapındaki okullarda düzenlenen 560 etkinlikle, yaklaşık 105 bin öÄŸrenci, öÄŸretmen ve ebeveyne “internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı”na yönelik eÄŸitim verildiÄŸini ifade eden KaragözoÄŸlu, “Kurumumuz bünyesinde 2016 yılında kurulan, Bilinçlendirme, Yardım ve Ä°hbar Merkezleri’nden oluÅŸan ‘Güvenli Ä°nternet Merkezi’yle, internetin bilinçli ve güvenli kullanımına iliÅŸkin yürütülen bilinçlendirme çalışmaları, daha etkili ve verimli hale geldi.” diye konuÅŸtu.

KonuÅŸmaların ardından, güvenli internet hizmetinin yaygınlaÅŸtırılması, servis sunum kalitesinin artırılması, abonelerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik iÅŸletmecilere düÅŸen görevler ve haberleÅŸme güvenliÄŸinin saÄŸlanmasına yönelik yapılması gerekenlerin tartışılacağı çalıştay baÅŸladı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

AB liderleri yarın Brüksel’de toplanacak

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.