27 Temmuz 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ham madde fiyatlarındaki artış endişelendiriyor

Küresel piyasalarda petrol ham madde fiyatlarındaki artış ve bu paralelde enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun süreceği endişeleri, ABD'de temerrüt olasılığı gibi süregelen faktörler, yatırımcıların risk iştahını negatif etkilemeye devam ediyor.

Küresel piyasalarda petrol baÅŸta olmak üzere ham madde fiyatlarındaki artış ve bu paralelde enflasyondaki yükseliÅŸin beklenenden daha uzun süreceÄŸi endiÅŸeleri, ABD’de temerrüt olasılığı ve Çin’de borç krizi gibi süregelen faktörler, yatırımcıların risk iÅŸtahını negatif etkilemeye devam ediyor.

Tedarik zinciri ve enerji arzındaki problemlerin sürmesi ile dün Brent petrolün varil fiyatı 82,9 dolarla Ekim 2018’den, Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da 79,6 dolarla Kasım 2014’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Petrol baÅŸta olmak üzere ham madde fiyatlarındaki artışın enflasyonist kaygıları desteklemeye devam etmesi sonrası para politikası yapıcılarından gelen açıklamalar da önem kazandı.

Chicago Fed BaÅŸkanı Charles Evans, dün yaptığı açıklamada varlık alımlarının azaltılacağı zamanın yakın olduÄŸunu belirtirken, Uluslararası Para Fonu (IMF) BaÅŸkanı Kristalina Georgieva da ihtiyaç halinde merkez bankalarının adım atmaya hazır olmaları gerektiÄŸini, 2022’de birçok ülkede enflasyon baskısının azalmasını beklediklerini söyledi. Küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 6’nın biraz altına düşmesinin beklendiÄŸini aktaran Georgieva, büyümedeki ayrışma, enflasyon ve borçların; toparlanmanın önündeki zorluklar olduÄŸunu ifade etti.

ABD’nin borç limiti konusundaki tartışmalar da gündemde kalmaya devam ederken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Kongre’nin 2 hafta içinde borç limitini ele almaması halinde, ABD’nin resesyonla karşı karşıya olacağını söyledi.

Makro ekonomik tarafta ise dün ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat dışı endeksi eylülde aylık 0,2 puan artışla 61,9’a yükselerek beklentilerin üzerinde geldi. Ãœlkede hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 54,4’ten 54,9’a revize edilirken, dış ticaret açığı aÄŸustosta 73,3 milyar dolara yükselerek rekor seviyeye ulaÅŸtı.

Dün New York borsasında yatırımcıların, mevcut riskleri göz ardı ettiÄŸi ve pozitif verilerin de desteÄŸiyle önceki günkü sert düşüşün ardından alıma geçtikleri görüldü. Bu geliÅŸmelerle Dow Jones endeksi yüzde 0,92, S&P 500 endeksi yüzde 1,05 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,25 deÄŸer kazandı. Dolar endeksi dün yüzde 0,2’lik yükseliÅŸle 94 sınırının hemen altından kapanmasının ardından bugün yüzde 0,1’lik artışla 94,1 seviyelerinde bulunuyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri ise dün güne baÅŸladığı yüzde 1,48 seviyelerinden yükseliÅŸe geçerek yüzde 1,54 seviyesini test ederken, bugün de yüzde 1,57’nin üzerini gördü. ABD’nin endeks vadeli kontratlarının ise yeni güne negatif bir seyirle baÅŸladığı görülüyor.

Avrupa’da doÄŸal gaz arzına yönelik haber akışı yakından izlenmeye devam ederken, dün bölge genelinde hizmet sektörü PMI verilerinin eylülde önceki aya göre artış kaydetmesi pay piyasalarını destekledi. Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,94, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 1,05 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,52 deÄŸer kazanırken, avro/dolar paritesi dün 1,16’nın hemen altından kapanmasının ardından bugün yatay hareket ediyor. Avrupa endeks vadeli kontratlarında bugün satış ağırlıklı bir seyir izleniyor.

Asya tarafında ise Çin’de emlak sektöründeki borç krizine yönelik haber akışı ve Japonya’da siyasi geliÅŸmeler gündemin üst sıralarında kalmayı sürdürüyor. Japonya’da yapılan anket sonuçları, yeni BaÅŸbakan KiÅŸida Fumio ve kabinesine yönelik kamuoyu desteÄŸinin yüzde 55,7 olduÄŸunu ortaya koyarken, desteÄŸin önceki baÅŸbakanlara kıyasla ılımlı kalması seçim öncesi geliÅŸmelerin önemini artırdı. Öte yandan KiÅŸida Fumio hükümetinin, ülkede geçen hafta sona eren olaÄŸanüstü hal (OHAL) sonrası Aralık 2020’de durdurulan “seyahate çık” kampanyasını yeniden devreye almayı planladığı bildirildi.

Bu geliÅŸmelerle Asya tarafında güne pozitif baÅŸlayan endekslerin petrol fiyatlarındaki yükseliÅŸin etkisiyle kazançlarını geri verdiÄŸi görülürken, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1 düşüşle seyrediyor.

Yurt içinde, dün Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 0,19 deÄŸer kaybederek günü 1.391,65 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün 8,84-8,90 bandında hareket etmesinin ardından bugün bankalararası piyasanın açılışın 8,8850 seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, yatırımcı fiyatlamaları açısından mevcut risklerin devam etmesinin oynaklığın gündemde kalmasına neden olduÄŸunu belirterek, cuma günü ABD’de açıklanacak istihdam verisi öncesi bugün ABD Merkez Bankası yetkililerinden gelecek açıklamaların önem taşıdığını söyledi.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduÄŸunu, yurt dışında ise ABD’de ADP özel sektör istihdamı, Almanya’da fabrika sipariÅŸleri, Avro Bölgesi’nde perakende satışların izleneceÄŸini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.390 ve 1.370 seviyelerinin destek, 1.420 puanın direnç olarak öne çıktığını bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

09.00 Almanya, ağustos ayı fabrika siparişleri

12.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı perakende satışlar

15.15 ABD, eylül ayı ADP özel sektör istihdamı

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Borsa günü nasıl tamamladı?

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.