25 Mayıs 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Tarıma dayalı kırsal turizme ilginin artması, turizmcileri lavanta ve gülün ardından elma, zeytin, kestane, üzüm ve portakal gibi ürünlerin hasadına yönelik rotalar belirlemeye yöneltti.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, klasik turizm destinasyonları yerine alternatif etkinlikler arayanlar, tarıma dayalı kırsal turizme yoğun ilgi göstermeye başladı.
Bu kapsamda, yaz aylarında gerçekleştirilen lavanta ve gül tarlalarına yönelik turlar, bu ürünlerin hasat dönemine kadar devam etti. Söz konusu turlara ilginin giderek artması, turizmcilerin mevsimine göre yeni tarımsal ürünlere yönelik turlar düzenlemesini de beraberinde getirdi.
Böylece, zeytin ve elma hasadı turlarının yanında üzüm için bağ bozumu turları düzenlenirken, havaların soğumaya başlamasıyla kestane, mandalina ve portakal turları gündeme geldi.
TÜRSAB Doğa, Gençlik ve Alternatif Turizm İhtisas Başkanı Ayfer Kuralay, turizmde artık çeşitlendirmeye gidildiğini, hasat turizmi ve ürün festivallerinin de tarıma dayalı kırsal turizmin bir alt kolu olarak öne çıktığını söyledi.
Alaçatı Ot Festivali’nin büyük ilgi gördüğüne işaret eden Kuralay, “Kırsal turizm bu şekilde çeşitlendirildi. Artık peynir tadımı, bağ bozumu turları yapılıyor, zeytin ve lavanta toplama turları gerçekleştiriliyor. Eğirdir’de gül ve lavantanın ardından elma hasadı turları düzenlendi. Bu turlar, kentli vatandaşların ilgisini çekiyor. Köy kökenli olanlar memleket özlemiyle, yeni nesil de köy yaşantısını bilmediği için turlara ilgi gösteriyor. ‘Organik üretim’, ‘doğal yaşam’ gibi tabirler de bu turlara ilgiyi artırıyor. Sırf orada bulunmuş olmak için ‘selfie’ çektirmek için giden de var, lavanta yağının nasıl çıkarıldığını merak eden de.” dedi.
Kuralay, trekking turları kapsamına böğürtlen toplayıp reçel yapma etkinliği konulduğu zaman talebin ikiye katlandığını, bu tür uygulamalı faaliyetlerin vatandaşların ilgisini çektiğini bildirdi.
Üreticinin de böyle bir turizm alanı oluşmasından memnuniyet duyduğuna dikkati çeken Kuralay, şunları kaydetti:
“Böylece üreticinin tarlası, ürünü değer kazanıyor. Turlarda insanlara bu ürünlerin işlenmiş halini de sunmak lazım. İnsanlar gittiğinde lavanta sabununu, zeytin yağını, elma sirkesini alıyor. Böylece, turizm yanında orada yaşayan insanlara hayatlarını idame ettirecek gelir de sağlanmış oluyor. Bu tür turizm faaliyetleri tarımsal üretimi de destekliyor. İnsanlar bu şekilde köyüne dönüyor, yeni fırsatları değerlendiriyor, üretime başlıyor. Üreticiyi öldürmemek için orada ürün alıp destek olmak lazım. Bu alanın gelişmesiyle kırsal turizm köyleri de yaratılabilir.”
Kuralay, kırsal turizm turlarına katılacak insanlar için lokanta ve tuvalet gibi altyapı hizmetlerinin sağlanması gerektiğine işaret ederek, bu tür etkinliklerin sürdürülebilir olması için altyapı eksikliklerinin giderilmesinin önem taşıdığını bildirdi.
AA
Yabancı yatırımcı borsada 8 ayın en güçlü alımını eylül ayında yaptı
1
İş dünyası 2020’ye umutla bakıyor
441892 kez okundu
2
Sanayi Bakanı Müjdeyi verdi!
296307 kez okundu
3
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
112106 kez okundu
4
Gümrük alacaklarını yapılandırmaya ilişkin usul ve esaslar belli oldu
102029 kez okundu
5
“Ekonomi Bilim Kurulu kurulsun”
101573 kez okundu
Türkiye’nin günlük ihracatı 2,4 milyar doları aştı
Özgür Özel, yeniden CHP TBMM Grup Başkanı seçildi
İcra memurları CHP Genel Merkez’de
Kılıçdaroğlu’ndan ilk adım: Üç avukatı azletti
CHP, ‘mutlak butlan’ kararının ardından YSK’ya başvurdu
YÖK’ten kapatılan Bilgi Üniversitesi ile ilgili açıklama
Dış ticaret açığı nisanda 8,5 milyar dolar
CHP’de mutlak butlan kararı; Kılıçdaroğlu göreve iade edilecek
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: Onur Tuna, Feyza Civelek ve Mabel Matiz gözaltında
Mehmet Akif Ersoy hakkında 286 yıla kadar hapis talebi
Türkiye’nin günlük ihracatı 2,4 milyar doları aştı
Özgür Özel, yeniden CHP TBMM Grup Başkanı seçildi
İcra memurları CHP Genel Merkez’de
Kılıçdaroğlu’ndan ilk adım: Üç avukatı azletti
CHP, ‘mutlak butlan’ kararının ardından YSK’ya başvurdu
YÖK’ten kapatılan Bilgi Üniversitesi ile ilgili açıklama
Dış ticaret açığı nisanda 8,5 milyar dolar
CHP’de mutlak butlan kararı; Kılıçdaroğlu göreve iade edilecek
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: Onur Tuna, Feyza Civelek ve Mabel Matiz gözaltında
Mehmet Akif Ersoy hakkında 286 yıla kadar hapis talebi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan