20 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

İhracat iklimini virüs vurdu!

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, dünya genelinde ekonomik bozulmaya yol açan koronavirüs salgını nedeniyle mart ayında 35,7'ye geriledi.

Ä°SO Türkiye Ä°malat Sektörü Ä°hracat Ä°klimi Endeksi’nin Mart 2020 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekste eÅŸik deÄŸer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileÅŸmeye, 50’nin altındaki deÄŸerler ise bozulmaya iÅŸaret ediyor.

Bu ayın mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanan verilerine göre, Ä°stanbul Sanayi Odası Türkiye Ä°malat Sektörü Ä°hracat Ä°klimi Endeksi, koronavirüs salgınının küresel ekonominin büyük bölümünde bozulmaya neden olduÄŸu mart ayında sert düÅŸüÅŸ gösterdi.

Åžubat’ta 50,4 düzeyinde ölçülen endeks, martta 35,7’ye geriledi ve Türk imalatçılarının ihracat ikliminde belirgin bir bozulmaya iÅŸaret etti.

Endeksteki düÅŸüÅŸ, küresel finans kriz döneminden bile daha yüksek oranda gerçekleÅŸti ve seri baÅŸlangıcı olan Ocak 2002’den bu yana en belirgin düzeyde kaydedildi.

Martta IHS Markit PMI anketlerinin uygulandığı ülkelerin hemen hemen tamamında ekonomik faaliyetlerin daraldığı bildirildi. Virüsün yayılmasını önlemek için daha sıkı önlemlerin alınmasından önce anketin tamamlandığı Nijerya ve Hindistan, bu durumun istisnası iki ülke oldu.

Üretimi en yüksek oranda gerileyen ülke Ä°talya

Koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan sokaÄŸa çıkma yasağının ekonomi üzerindeki sert etkisinin yansıması olarak, üretimi en yüksek oranda gerileyen ülke, Türk imalat sektörü ihracatının yüzde 5’inden fazlasını oluÅŸturan Ä°talya oldu.

Çin, ÅŸubattan sonra istikrar iÅŸaretleri gösterdi

Birçok Asya pazarı da olumsuz etkilenmeye devam etti. Çin ekonomisi ÅŸubat ayındaki sert daralmanın ardından istikrar iÅŸaretleri gösterirken, özellikle Singapur ve Hong Kong olmak üzere diÄŸer ekonomiler belirgin bir ÅŸekilde daralma bölgesinde kaldı.

ABD’deki koronavirüs salgını martta hızlanmaya baÅŸladı ve talep koÅŸullarında Åžubat 2009’dan beri en sert bozulmaya yol açtı.

Suudi Arabistan ilk kez negatif bölgeye geçti

Orta DoÄŸu’da BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Mısır ve Katar’da ekonomik aktivite yavaÅŸlamaya devam ederken Suudi Arabistan anketin baÅŸladığı AÄŸustos 2009’dan beri ilk kez negatif bölgeye geçti. Takip edilen tüm ülkeler arasında üretimde en sert düÅŸüÅŸlerden biri Lübnan’da yaÅŸandı.

Son olarak, salgın vakalarının daha geç baÅŸladığı Sahra Altı Afrika ve Güney Amerika’da üretim diÄŸer bölgelere göre genel olarak daha ılımlı yavaÅŸlama kaydetti.

Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, ÅŸunları kaydetti:

“Türkiye Ä°malat Sektörü Ä°hracat Ä°klim Endeksi, martta Covid-19 salgınının küresel ekonomi üzerindeki etkisini ve hemen hemen tüm pazarların daraldığı bir ortamda ihracatçıların yeni sipariÅŸ alma konusunda karşılaÅŸtığı zorlukları ortaya koydu. Ä°hracat iklimindeki bozulma, 2008-2009 küresel finansal krizinin tüm aÅŸamalarından daha kötü düzeyde gerçekleÅŸti. Henüz tünelin ucunda ışık belirtisinin çok az olduÄŸu bu dönemde, önümüzdeki birkaç aya iliÅŸkin beklentiler zayıf seyrediyor.”

Bu arada, Ä°SO’nun Nisan 2019 döneminden bu yana her ayın 10’unda açıklamakta olduÄŸu endeks, bilgiyi en hızlı ve en kısa sürede ilgililerine ulaÅŸtırmak amacıyla artık her ayın 8’inde (veya takip eden ilk iÅŸ gününde) açıklanacak.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Diyarbakır’da 5 sivil ÅŸehit!

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.