28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

İklim değişikliği ve teknoloji yeni nesil eşitsizliklere yol açıyor

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi:
"1990'dan bu yana yaşam süresi ve beklentisi artıyor ancak pek çok eşitsizlik 30 yıl önceki haliyle duruyor, bazı eşitsizlikler ise yeni karşımıza çıkıyor"
TEPAV İcra Direktörü Prof. Dr. Güven Sak:
"Yeni teknolojilerle birlikte hızlı bir geçiş sürecinin içinden geçeceğiz. Hem herkesin sürece eşit bir şekilde katılmasına imkan sağlayıp aynı zamanda da sürecin olumsuz etkilerinin nasıl kontrol edileceği üzerine düşünmemiz gerekiyor."

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Claudio Tomasi, teknoloji ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi gibi yeni nesil eÅŸitsizliklerin öne çıktığını belirterek, “1990’dan bu yana yaÅŸam süresi ve beklentisi artıyor ancak pek çok eÅŸitsizlik 30 yıl önceki haliyle duruyor, bazı eÅŸitsizlikler ise yeni karşımıza çıkıyor.” dedi. 

UNDP Türkiye ve Türkiye Ekonomi Politikaları AraÅŸtırma Vakfı (TEPAV) tarafından düzenlenen “2019 Ä°nsani GeliÅŸme Raporu” tanıtım toplantısı TEPAV’da gerçekleÅŸti.  

Toplantıda, söz konusu raporun temel bulgu ve mesajları, Türkiye ve dünyadaki güncel geliÅŸmelerle baÄŸlantılı olarak yorumlandı. 

“GeliÅŸmenin tek ölçütü gelir deÄŸil”

Tomasi, burada yaptığı konuÅŸmada, yapısal eÅŸitsizliklerin önemine dikkati çekerek, eÅŸitsizlik konusunun sadece gelir eÅŸitsizliÄŸi olarak deÄŸerlendirilmemesi gerektiÄŸini söyledi. 

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH), bugüne kadar büyüme ve geliÅŸmenin tek ölçütü olarak deÄŸerlendirildiÄŸini aktaran Tomasi, raporda, teknoloji ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi gibi geleceÄŸe yönelik konuların da ele alındığını dile getirdi. 

Tomasi, “1990’dan bu yana yaÅŸam süresi ve beklentisi artıyor ancak pek çok eÅŸitsizlik 30 yıl önceki haliyle duruyor, bazı eÅŸitsizlikler ise yeni karşımıza çıkıyor.” diye konuÅŸtu.  

Yeni eÅŸitsizlik unsurlarından birinin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi olduÄŸuna iÅŸaret eden Tomasi, yüksek insani geliÅŸmeye sahip ülkelerin iklime etkisinin daha fazla olduÄŸunu anlattı.  

Türkiye’nin endeks deÄŸeri 28 yılda yaklaşık yüzde 40 arttı 

Tomasi, teknolojinin imkanlarından daha iyi yararlanan ülkelerin daha iyi bir gelecek elde etme imkanı bulduÄŸunu vurgulayarak, hükümetlerin eÅŸitsizlikleri gidermek için gerçekleÅŸtirebileceÄŸi politikalara dair raporun etkili olabileceÄŸini dile getirdi.

Raporda cinsiyet eÅŸitsizliÄŸi endeksinin de yer aldığını anımsatan Tomasi, “Rapor, dünyada son 5 yılda toplumsal cinsiyete dayalı önyargıların azaldığını gösteriyor ancak bu ülkelere göre farklılık gösteriyor.” dedi. 

Tomasi, Türkiye’nin bu yıl Ä°nsani GeliÅŸme Endeksi’ndeki performansına da deÄŸinerek, “Ä°nsani GeliÅŸme Endeksi’nde son 28 yılda küresel olarak yüzde 20 artış görüyoruz. Türkiye için bu artış yaklaşık yüzde 40 oranında gerçekleÅŸti.” diye konuÅŸtu. 

Ülkelerin eÅŸitsizlikleri çözebilmesi için nedenlerini anlaması gerektiÄŸinin altını çizen Tomasi, bu konuların ulusal boyutta tartışılması ve diyalog oluÅŸturulması gerektiÄŸini vurguladı. 

“KüreselleÅŸmeyle birlikte adaletsizlikler arttı”

TEPAV Ä°cra Direktörü Prof. Dr. Güven Sak da Ä°nsani GeliÅŸme Raporu’na göre temel eÅŸitsizlik ve eriÅŸim problemleri açısından bakıldığında dünya genelinde de bir ilerleme olduÄŸunu kaydetti.

KüreselleÅŸmeyle yaÅŸam standartlarının geliÅŸtiÄŸini ifade eden Sak, “Yalnızca gelire ve ortalamalara deÄŸil daha ileriye bakmak gerekiyor. KüreselleÅŸmeyle birlikte bir dizi adaletsizliÄŸin daha fazla arttığını ve artma potansiyelinin olduÄŸunu da görüyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Sak, insani geliÅŸmenin yalnızca iktisadi metriklerle açıklanamayacağını ve bu konuda çok boyutlu çalışmaların yapılması gerektiÄŸini söyledi.

Cinsiyet adaletsizliÄŸi vurgusu 

Toplumsal cinsiyet adaletsizliÄŸinin getirdiÄŸi problemlerin önemine iÅŸaret eden Sak, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Yalnızca Türkiye’de deÄŸil, dünyanın her tarafında bu tür adaletsizlikler var, önümüzdeki dönemde bu konuya odaklanıp tartışmak gerekiyor. Yeni teknolojilerle birlikte hızlı bir geçiÅŸ sürecinin içinden geçeceÄŸiz. Hem herkesin sürece eÅŸit bir ÅŸekilde katılmasına imkan saÄŸlayıp aynı zamanda da sürecin olumsuz etkilerinin nasıl kontrol edileceÄŸi üzerine daha dikkatli düÅŸünmemiz gerekiyor. Bu geçiÅŸ döneminde eÄŸitim meselesine dikkat etmemiz gerekiyor.”

Sak ayrıca kimsede adaletsizlik duygusu uyandırmayan, iÅŸleyecek merkezi bir sosyal korunma ağının gerekliliÄŸine dikkati çekti.

Açılış konuÅŸmalarının ardından Ä°nsani GeliÅŸme Vakfı (Ä°NGEV) BaÅŸkanı Vural Çakır’ın moderatörlüÄŸünde, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Ä°ktisat Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Nur Asena Caner ve Bilkent Üniversitesi Ä°ktisat Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan’ın katılımıyla panel gerçekleÅŸtirildi. 

Türkiye sınıf atladı 

UNDP tarafından 1990’dan bu yana yayımlanan Ä°nsani GeliÅŸme Raporu, bu yıl 21. yüzyılda insani geliÅŸmedeki eÅŸitsizliklere odaklanıyor. Ä°nsani GeliÅŸme Raporu’nda farklı konularda ülkeler bazında hesaplanmış endeksler yer alıyor, Ä°nsani GeliÅŸme Endeksi bunlar arasında en bilenen endeks olma özelliÄŸi taşıyor. 

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Kalkınma Programı tarafından 2018 yılı verileri baz alınarak hazırlanan ve Ä°nsani GeliÅŸme Endeksi, EÅŸitsizliÄŸe Uyarlanmış Ä°nsani GeliÅŸme Endeksi, Cinsiyete Dayalı GeliÅŸme Endeksi, Toplumsal Cinsiyet EÅŸitsizliÄŸi Endeksi ile Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi’ni içeren “Ä°nsani GeliÅŸme Raporu 2019” dün yayımlanmıştı. 

Rapora göre, Türkiye, 2018 yılını kapsayan Ä°nsani GeliÅŸme Endeksi’nde, 0,806’lık deÄŸere ulaÅŸarak, 189 ülke arasında 59’uncu sıraya yükselmiÅŸti. Bu sonuçla Türkiye ilk kez “çok yüksek insani geliÅŸme” kategorisine girmeyi baÅŸarmıştı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Yeni askerlik sistemi beklentileri karşıladı”

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.