29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ä°malat PMI, 3 ay sonra geriledi

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ağustos ayında 54,3 seviyesine geriledi.. Böylece, endeks nisan ayında dip seviyeleri gördükten sonra 3 aydır devam eden yükselişini sonlandırmış oldu.

Büyümenin öncü göstergelerinden biri olan imalat PMI verisi aÄŸustos ayında 54,3 puan olarak gerçekleÅŸti.  Endeks nisan ayından bu yana sürdürdüÄŸü yükseliÅŸin ardından aÄŸustos ayında gerilemiÅŸ oldu.

EÅŸik deÄŸer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileÅŸmeye iÅŸaret ettiÄŸi anket sonuçlarına göre, temmuzda 56,9 olarak ölçülen manÅŸet PMI aÄŸustosta 54,3 düzeyinde gerçekleÅŸti. Ancak endeksin eÅŸik deÄŸer 50,0’nin belirgin bir ÅŸekilde üzerinde (COVID-19) salgınından kaynaklı sert daralmanın ardından, Türk imalat sektörü böylece üst üste üç ay güçlenen bir performans sergiledi.

GeçtiÄŸimiz aylarda COVID-19 kısıtlamalarının gevÅŸetilmesine baÄŸlı olarak müÅŸteri talebinde iyileÅŸme gözlenmiÅŸti. Söz konusu eÄŸilim aÄŸustosta da devam etti ve yeni sipariÅŸlerde son iki buçuk yılın en yüksek oranlı artışlarından biri gerçekleÅŸti. Bu dönemde toplam yeni sipariÅŸlere göre yavaÅŸ olmakla birlikte yeni ihracat sipariÅŸleri de artış gösterdi.

Üretim hacminde devam eden geniÅŸleme, mevcut büyüme trendini üçüncü aya taşıdı. Üretim artışı, temmuzda son dokuz yılı aÅŸkın bir dönemin en yüksek hızında gerçekleÅŸtikten sonra bir miktar yavaÅŸlamakla birlikte güçlü seyrini korudu. Üretim gereksinimlerindeki yükseliÅŸ, istihdamın üst üste üç ay artmasını saÄŸladı ve istihdam yaratma hızı aÄŸustos ayında da hızlı seyretti. Yeni sipariÅŸlerde süregelen keskin artışa raÄŸmen, operasyonel kapasitedeki geniÅŸleme firmaların mevcut iÅŸleri üzerinde çalışmaya devam edebilmesini saÄŸladı. Böylece temmuzda gözlenen artışın ardından birikmiÅŸ iÅŸler genel olarak yatay seyretti. Yeni sipariÅŸlerdeki büyüme, firmaları istihdam ve satın alma faaliyetlerini artırmaya teÅŸvik etti. Öte yandan girdilerin direkt olarak üretimdeki artışı desteklemek için kullanılması nedeniyle girdi stoklarındaki artış çok hafif düzeyde gerçekleÅŸti. Para birimindeki deÄŸer kaybı, ay içerisinde girdi maliyetlerinin keskin bir ÅŸekilde ve hızlanarak artmasına yol açtı. Enflasyon oranı Ekim 2018’den beri en yüksek düzeye çıktı. Buna baÄŸlı olarak firmalar satış fiyatlarında son 23 ayın en hızlı artışını gerçekleÅŸtirdi.

Ä°stanbul Sanayi Odası Türkiye Ä°malat PMI anket verileri hakkında deÄŸerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, ÅŸunları söyledi: “Türk imalatçıları, önceki ay gözlenen güçlü büyüme temposunu aÄŸustosta da büyük ölçüde sürdürebildi. Son PMI verileri, COVID-19 kaynaklı kriz döneminde yaÅŸanan üretim daralmasının ardından sektörün toparlanmaya devam ettiÄŸini ortaya koydu. AÄŸustosta firmaların istihdam yaratmayı sürdürmesi, üretim artışının devam etmesine yardımcı oldu. DiÄŸer taraftan, enflasyonist baskıların yükseldiÄŸine iliÅŸkin sinyaller dikkat çekti. Hem girdi maliyetleri hem de ürün fiyatlarında yaklaşık son iki yılın en keskin artışı gerçekleÅŸti.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Balıkçılar “Vira bismillah” dedi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.