24 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ä°malat sanayinde daralma devam ediyor

İmalat PMI, kasımda 45.7'ye gerileyerek daralmanın devam ettiğini ortaya koydu. Endeks koronavirüs salgın hastalığının başlangıcı olan 2020'nin başından bu yana en düşük seviyede.

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) kasımda 46.7’ye gerileyerek sektördeki daralmanın talepte dünya genelinde görülen zayıflamaya paralel olarak devam ettiÄŸine iÅŸaret etti.

Yeni siparişlerde iki buçuk yılın en keskin daralması kaydedilirken, girdi fiyat enflasyonu talepteki daralma sonucu üç yılın dip seviyesine indi. Tedarikçilerin teslimat süreleri neredeyse rekor seviyede hızlandı.

Ä°stanbul Sanayi Odası (Ä°SO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Ekim’de 46.4 deÄŸerini almasının ardından Kasım’da 45.7’ye geriledi ve sektörün dokuzuncu ayda da daralmaya devam ettiÄŸini gösterdi. PMI’da 50’nin altında kalan deÄŸerler daralmaya iÅŸaret ediyor.

Endeks koronavirüs salgın hastalığının baÅŸlangıcı olan 2020’nin başından bu yana en düşük seviyeye indi.

Son PMI anketinde hem iç hem de dış pazarlarda zayıf talep başlıca unsur olarak yer aldı. Sonuç olarak, yeni siparişler ve ihracat siparişlerinde iki buçuk yılın en büyük daralması kaydedildi.

Ãœretim alt endeksi Kasım’da 46.4’ten 44’e gerileyerek art arda 12. ayda da daralma olduÄŸunu gösterirken, yeni sipariÅŸler alt endeksi de 43.5’ten 42.7’ye geriledi.

Ankete katılan ÅŸirketler yeni ihracat sipariÅŸleri üzerinde etkili olan zayıf talebin ana kaynağının ise ABD ve Avrupa olduÄŸu ifade ettiler. Yeni ihracat sipariÅŸleri Kasım’da 43.7’den 43.4’e geriledi.

Girdi fiyat enflasyonunda keskin düşüş gerçekleÅŸti ve girdi fiyatlarında üç yılın en hafif artışı kaydedildi. Hammadde fiyatlarındaki artış ve TL’deki deÄŸer kaybı fiyat artışının arkasındaki nedenler arasında yer alsa da enflasyon artışının hafiflemesinin ana nedeni zayıf girdi talebi olarak ifade edildi.

PMI verilerini deÄŸerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Ä°malat sektöründe küresel bazda görülen zayıf talep Türkiye imalat sektörü için Kasım’da zorluk yaratırken, yeni sipariÅŸler ve üretim de paralel olarak yavaÅŸladı. Öte yandan, girdi talebinde son zamanlarda kaydedilen azalma ÅŸirketlerin karşı karşıya kaldığı sorunların bir kısmının hafiflemesini saÄŸladı” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yeni nesil serbest bölgeler oluşturulacak

HIZLI YORUM YAP