06 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

IMF BaÅŸkanı Georgieva’dan kritik uyarı

IMF Başkanı Georgieva, küresel büyümeye ilişkin orta vadeli görünümün tarihsel ortalamanın oldukça altında kaldığını belirterek, rotada bir düzeltme olmazsa "durgun ve hayal kırıklığı yaratan" bir on yıla doğru gidildiğini bildirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) BaÅŸkanı Kristalina Georgieva, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları öncesi katıldığı etkinlikte “2020’ler: Çalkantılı mı, Ilık mı, Dönüşümcü mü? Zayıf Küresel Ekonomi İçin Politika Tercihleri” baÅŸlıklı bir konuÅŸma yaptı.

Konuşmasında, şokların daha sık yaşandığı ve belirsizliğin arttığı bir dünyada, iyi politika tercihlerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Georgieva, doğru politika tercihlerinin yapılmasının dünya ekonomisinin geleceğini belirleyeceğine işaret etti.

Georgieva, gelecek hafta yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’nda ABD ve birçok geliÅŸmekte olan piyasa ekonomisindeki güçlü faaliyetler nedeniyle küresel büyümenin marjinal olarak daha güçlü olduÄŸunun görüleceÄŸini belirtti.

Öngörülen küresel resesyon ve stagflasyon döneminden kaçınıldığının altını çizen Georgieva, hala endişelenecek pek çok konunun olduğunu, küresel ortamın daha zorlu hale geldiğini ve jeopolitik gerilimlerin dünya ekonomisinin parçalanma riskini artırdığını kaydetti.

Georgieva, küresel mali krizden bu yana büyüme beklentilerinin yavaşladığına ve enflasyonun tam olarak yenilmiş olmadığına dikkati çekerek, mali tamponların tükendiğini ve borçların artmasının birçok ülkede kamu maliyesi için büyük zorluk teşkil ettiğini anlattı.

Salgının izlerinin hala devam ettiÄŸini söyleyen Georgieva, 2020’den bu yana küresel üretim kaybının yaklaşık 3,3 trilyon dolar olduÄŸunu bildirdi.

Georgieva, geliÅŸmiÅŸ ekonomiler arasında ABD’nin, artan verimlilik artışının da yardımıyla en güçlü toparlanmayı yaÅŸadığına iÅŸaret ederek, buna karşılık, Avro Bölgesi’ndeki faaliyetlerin, yüksek enerji fiyatlarının ve zayıf üretkenlik artışının kalıcı etkilerini yansıtacak ÅŸekilde çok daha kademeli bir ÅŸekilde toparlandığını ifade etti.

Küresel büyümeye iliÅŸkin orta vadeli görünümün tarihsel ortalamanın oldukça altında, yüzde 3’ün biraz üzerinde olduÄŸunu kaydeden Georgieva, “Rotada bir düzeltme olmazsa gerçekten de durgun ve hayal kırıklığı yaratan bir on yıla, ‘ılık yirmilere” doÄŸru gidiyoruz. Bu noktada politika yapıcılar bir seçimle karşı karşıya. Ä°htiyacımız olan ÅŸey ‘dönüşümcü yirmiler’.” diye konuÅŸtu.

“Enflasyonun bu yıl düşmeye devam etmesini bekliyoruz”

Kristalina Georgieva, ancak ilk önce fiyat istikrarının geri getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, enflasyonun 2022 ortalarında zirveye ulaştığını anımsattı.

GeliÅŸmiÅŸ ekonomilerde manÅŸet enflasyonun, 2023’ün son çeyreÄŸinde, 18 ay önceki yüzde 9,5 seviyesinden yüzde 2,3’e gerilediÄŸini hatırlatan Georgieva, “Bu eÄŸilimin 2024’te de devam etmesini ve büyük geliÅŸmiÅŸ ekonomi merkez bankalarının yılın ikinci yarısında faiz indirimine baÅŸlaması için gerekli koÅŸulları yaratmasını bekliyoruz.” dedi.

Georgieva, çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere bazı merkez bankalarının gevşemeye başladığına işaret ederek, ancak özellikle gelişmiş ülkelerin hala beklemede olduğunu dile getirdi.

Merkez bankalarının kararlarını gelen verilere göre dikkatli şekilde ayarlayacaklarını söyleyen Georgieva, gerektiğinde politika yapıcıların erken faiz indirimi çağrılarına direnmesini, erken gevşemenin daha fazla parasal sıkılaştırmayı gerektirebilecek yeni enflasyon sürprizlerine neden olabileceğini belirtti.

Georgieva, faiz indirimini çok uzun süre geciktirmenin ise ekonomik aktiviteyi olumsuz yönde etkileyebileceğini anlattı.

Küresel işbirliği vurgusu

Georgieva, sürdürülebilir borç seviyelerine ulaşmak ve gelecekteki şoklarla başa çıkmak için mali tamponlarının yeniden oluşturmanın önemine değinerek, çoğu ülkede mali tamponların tükendiğini ve borç seviyelerinin çok yüksek olduğunu bildirdi.

Faizlerin çok daha yüksek olmasının borçların ödenmesinin maliyetini artırdığına dikkati çeken Georgieva, borç sıkıntısı çeken ülkeler için yeniden yapılanmanın gerekli olduğunu söyledi.

Georgieva, büyümeyi yeniden canlandıracak politikaların da önemli olduÄŸunu belirterek, “Ekonomik dönüşümü teÅŸvik edecek, yeÅŸil ve dijital geçiÅŸi hızlandıracak politikalarla daha da fazlası baÅŸarılabilir. Bunları ne kadar iyi ele aldığımız, bu on yılın mirasını belirleyecek.” ifadelerini kullandı.

Dünya için önemli olan politikalar konusunda işbirliği yapılması gerektiğini anlatan Georgieva, verimliliği artırmak ve küresel zorluklara çözüm bulmak için daha fazla ticaret ve sınır ötesi yatırım akışını savunduklarını kaydetti.

Georgieva, zorlukların üstesinden gelmek ve fırsatları takip etmek için ülkeleri bir araya getirmenin her zamankinden daha önemli olduÄŸunu vurgulayarak, dünya salgın ve yaÅŸam pahalılığı kriziyle sarsıldığında IMF’nin de üyeleriyle mali ve politik destek saÄŸlamak için kararlı bir ÅŸekilde harekete geçtiÄŸini hatırlattı.

“ABD’de yüksek faiz oranların uzun süre devam etmesi endiÅŸe verici olabilir”

ABD ekonomisinin daha yenilikçi olması ve giriÅŸimciliÄŸe alan açması, iÅŸ gücü piyasasının iyi durumda olması nedeniyle baÅŸarılı olduÄŸunu belirten Georgieva, ülkede “Enflasyonu Azaltma Yasası”nın da ekonomiye ivme kazandırdığını kaydetti.

Georgieva, ABD’nin büyümesinin küresel ekonomiye yardımcı olduÄŸunu ancak ABD’deki yüksek faiz oranlarının dünyanın geri kalanı için “harika” bir haber olmadığını savundu.

Yüksek faiz oranlarının ABD’yi daha çekici kıldığını vurgulayan Georgieva, “Yani finansal akışlar buraya geliyor. Bu da dünyanın geri kalanını biraz zor durumda bırakıyor. Yüksek faiz oranları doların da güçlü olması anlamına geliyor. Bu diÄŸer ülkelerin daha zayıf olduÄŸu anlamına geliyor. EÄŸer uzun süre devam ederse, tüm bu nedenlerden dolayı finansal istikrar açısından biraz endiÅŸe verici hale gelebilir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Georgieva, ABD’de enflasyonun düştüğünü fakat ÅŸu an oyalanmanın endiÅŸe kaynağı olduÄŸunu ifade ederek, ancak ABD Merkez Bankasının (Fed) ihtiyatlı davrandığını söyledi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.