29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

İsrafla mücadelede yeni adım

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
"Hasat edilen ürünler uygun şekilde paketlenmeli, taşınmalı ve depolanmalıdır. Bu amaçla soğuk hava depolarının sayısı ve kapasitesi yükseltilmeli ve bu tesislere verilen destekler artırılarak devam etmelidir"
"Üretimden tüketime kadar yüzde 25'i bulan kayıpların yaklaşık yüzde 60'ı hasat ve depolama safhasında meydana geliyor"

Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Genel BaÅŸkanı Åžemsi Bayraktar, birlik olarak üretim aÅŸamasındaki israfı en aza indirmek için eÄŸitim çalışmalarına baÅŸlayacaklarını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, üretimden sofraya her aÅŸamada gıda israfının büyük boyutlara ulaÅŸtığını ifade etti.

Ä°srafın insani boyutu yanında ekonomik boyutunun önemine dikkati çeken Bayraktar, “Nihai tüketicide israf yıllık 27,2 milyar dolara ulaşıyor. Üretim, kullanım ve piyasa kayıpları da tüketici fiyatlarıyla 8,2 milyar doları buluyor. Böylece, toplam kayıp 35,4 milyar dolara ulaşıyor. Dünya Bankası tahminlerine göre, 2018 yılında 193 ülkeden 96’sının gayrisafi yurt içi hasılası, 35,4 milyar doların altında.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Hasat ve taşıma kaynaklı kayıp 4,9 milyar dolar”

Bitkisel üretimde, hasat, taşıma, depolama aÅŸamalarında kayıplar yaÅŸandığını vurgulayan Bayraktar, ÅŸöyle devam etti:

“Üretimden tüketime kadar yüzde 25’i bulan kayıpların yaklaşık yüzde 60’ı hasat ve depolama safhasında meydana geliyor. Zamanında ve uygun araçlarla yapılamayan hasat ve gerekli koÅŸulları taşımayan depolama sistemlerine baÄŸlı olarak ürünlerin önemli bir kısmında kayıplar meydana geliyor. Yani 8,2 milyar dolarlık toplam kaybın yaklaşık 4,9 milyar doları hasat, taşıma, depolama kayıplarıdır. Tarımsal üretimde hasattaki kayıplar miktar olarak 5,1 milyon tonu bulurken, bu miktar 2019 yılı döviz kuruyla 3,1 milyar dolara denk geliyor.”

Bayraktar, 51,4 milyon ton olan toplam yaÅŸ sebze ve meyve üretiminin 5,1 ile 15,4 milyon ton arasındaki kısmının zayi olduÄŸu bilgisini vererek, “Meyve ve sebzelerde hasat sırasında yüzde 4-12, taşıma sırasında yüzde 2-8, pazara hazırlık evresinde yüzde 5-15, depolamada yüzde 3-10, tüketici evresinde yüzde 1-5 kayıp meydana gelmektedir. Zamanında ve uygun araç gereçlerle yapılmayan hasat iÅŸlemleri esnasında oluÅŸan biçerdöver kayıpları ise yüzde 2 civarındadır.” ifadelerini kullandı.

Ä°srafla mücadelenin tarladan baÅŸlaması gerektiÄŸini belirten Bayraktar, üreticilerin yetiÅŸtirme ve hasat teknikleri konusunda da bilgilendirilmesi gerektiÄŸini aktardı.

“Hasat edilen ürün uygun ÅŸekilde taşınmalı”

Bayraktar, bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla yeterince mücadele edilmemesinden kaynaklanan üretim kaybının yüzde 35 olduÄŸuna da iÅŸaret ederek, “Ürün olgunlaÅŸmadan önce veya aşırı olgunlaÅŸmış ÅŸekilde toplanmamalı. Bahçede uygun meyve ve sebze toplama kapları bulundurulmalı, ürün güneÅŸten korunmalı, paketleme tesislerine teslimde veya pazara taşımada gecikilmemeli. Hasat edilen ürünler uygun ÅŸekilde paketlenmeli, taşınmalı ve depolanmalıdır. Bu amaçla soÄŸuk hava depolarının sayısı ve kapasitesi yükseltilmeli ve bu tesislere verilen destekler artırılarak devam etmelidir.” deÄŸerlendirmesini yaptı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İmalat sanayi dipten çıktı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.