28 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

İstanbul Ekonomi zirvesi başladı

TİM, TÜRKONFED, TÜRSAB ve Cool Reklam iş birliğiyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen İstanbul Ekonomi Zirvesi başladı.

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi, (TÄ°M) Türk GiriÅŸimci ve Ä°ÅŸ Adamları Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye Seyahat Acentaları BirliÄŸi (TÜRSAB) ve Cool Reklam iÅŸ birliÄŸiyle bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ä°stanbul Ekonomi Zirvesi baÅŸladı.

1 milyar dolarlık iÅŸ hacmi hedefiyle düzenlenen zirvenin açılışına Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati ve SaÄŸlık Bakan Yardımcısı Åžuayip Birinci katıldı.

Zirvenin açılışında konuÅŸan TÄ°M BaÅŸkanı Ä°smail Gülle, Ä°stanbul’un yıllık 15 milyona yaklaÅŸan yabancı turist sayısı, 85 milyar dolarlık ihracatı ve üretmiÅŸ olduÄŸu 257 milyar dolarlık GSYH ile Ä°stanbul’un Finlandiya, Mısır, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerin dahi önüne geçtiÄŸini söyledi.

Bu kapsamda Ä°stanbul Ekonomi Zirvesi gibi etkinliklerin kente saÄŸladığı deÄŸerden bahseden Gülle, 1 milyar dolarlık iÅŸ birliÄŸi hedefi taşıyan zirvenin ticari ortamı daha da güçlendireceÄŸini anlattı.

Gülle, ticaret savaÅŸları, korumacılık politikaları gibi ekonomiyi durgunluÄŸa iten geliÅŸmelere deÄŸinerek, küresel ticareti etkileyen tüm olumsuzluklara raÄŸmen Türkiye’nin baÅŸarılı performansla 10 ayda ihracatta yüzde 2,6’lık artış yakaladığını vurguladı. Avrasya ve Asya-Pasifik’in 21. yüzyıldaki yükseliÅŸiyle Avrasya’nın en doÄŸusu ve en batısında, Çin’den Macaristan’a kadar uzanan yeni ve köklü bir iÅŸ birliÄŸi döneminin içerisinde olduklarını dile getiren Gülle, bu bölgenin Türkiye’ye sunduÄŸu fırsatları anlattı.

Bölgesel ve küresel geliÅŸmelerin imkan ve kaynaklarını artık daha kapsayıcı ve sürdürülebilir ÅŸekilde kullanmaları gerektiÄŸinin altını çizdiÄŸini vurgulayan Gülle, bu anlayışı kamu ve özel sektör yatırımları ile doÄŸrudan yatırımlarda pratiÄŸe döktüklerini söyledi.

Türkiye, en fazla turist çeken 6. ülke

Gülle, Türkiye’nin 2018 itibarıyla dünyanın en fazla Turist çeken 6. ülkesi konumunda olduÄŸunu belirterek, ÅŸu bilgileri verdi:

“Yıllık ortalama 550 bin yabancı hasta ülkemizi saÄŸlık imkanlarından faydalanmak adına ziyaret ederken, 182 ülkeden 100 binin üzerinde yabancı öÄŸrenci ise üniversitelerimizde eÄŸitim görüyor. Dizi ve film ihracatında ABD’den sonra dünyada ikinci sıraya yükseldik. Artık büyümede, üretimde, ihracatta yakaladığımız baÅŸarıyı, hizmetlerde de sürdürüyoruz. Dünyadaki 223 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleÅŸtiriyor her yere ayak basıyoruz.”

Gülle, amaçlarının, mevcut coÄŸrafyada barışın ve iÅŸ birliÄŸinin hüküm sürmesiyle oluÅŸacak refahın tüm bölge ülkelerine yayıldığı bir ekosistem oluÅŸturabilmek olduÄŸunu kaydederek, “Bu amaç uÄŸruna çalışıyor, bölgesel ekonomik bağımsızlığımızın en önemli odak noktasına kardeÅŸliÄŸi, beraberliÄŸi ve paylaşımı koyuyoruz.” diye konuÅŸtu.

“Sürdürülebilir kalkınma ve rekabetçilik için 3 tuzaktan kurtulmalıyız”

TÜRKONFED Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Ali Avcı, iÅŸ yapma modellerinde ve ticarette yaÅŸanan deÄŸiÅŸim ve dönüÅŸümden bahsederek, zamanın ruhunu anlamayan oyuncuların zamanla kaybolup gideceÄŸini söyledi. Zor ve çetin bir yılı geride bıraktıklarını dile getiren Avcı, “Türkiye ekonomisi, son 4 yılda dördüncü defa resesyondan çıkış sinyali verdi. Ä°ÅŸte bu noktada büyümenin kalitesi ve sürdürülebilir olması için ev ödevlerimizi eksiksiz yapmaktan baÅŸka çıkış yolu görünmüyor.” dedi.

Avcı, yatırım ve istihdamın sürdürülebilir olması için yüzde 5 büyümenin sürdürülebilir kılınması gerektiÄŸini kaydederek, yatırımcı güvenini saÄŸlanması ve ülkedeki yatırım ikliminin iyileÅŸtirilmesinin öneminden bahsetti. “Bağışıklık sistemi geliÅŸmiÅŸ bir ekonomi için üretim, sanayi, katma deÄŸerli verimlilik odaklı bir sanayi modeline acilen geçmeliyiz.” diyen Avcı, 2019’da bazı sektörlerde talep azalması yaÅŸanan daralmalardan bahsetti.

Avcı, “Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve rekabetçiliÄŸi için üç önemli tuzaktan, orta gelir, orta demokrasi ve orta eÄŸitim tuzaklarından kurtulması gerekiyor.” yorumunu yaptı.

Yenilenebilir enerjideki geliÅŸmeler

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Kalyoncu, dünya üzerinde bir yerde insanlar gıdaya ulaÅŸmazken baÅŸka yerlerde ciddi gıda israfının yaÅŸandığına deÄŸinerek, Türkiye’nin dış yardımlarından bahsetti. Zirvede, ülke ekonomisi, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, dijital dönüÅŸüm ve deÄŸiÅŸim alanlarında kültür oluÅŸturulması, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, doÄŸal kaynaklarının kullanılması gibi konuların ele alınacağını dile getiren Kalyoncu, çok geniÅŸ bir yelpazede yeni dünya düzenine ne kadar hazır olunduÄŸunun cevabının aranacağını söyledi.

Kalyoncu, “Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle ilgili mücadelede ve çözümde en güçlü ve kısa vadeli yönetilebilir çözümün yenilenebilir enerjiye geçmek ve bu üretimi artırmak olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Türkiye’de bu alanda son dönemlerde yapılan çalışmalar umut verici ve çok önemlidir.” dedi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’ye yabancı yatırımı artıyor

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.