15 Şubat 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ä°hracat Destekleri Hakkında Karar” kapsamında belirlenen hedef ülkelere yönelik giderler için ilave destek uygulanmak üzere her yıl “ihracatta hedef ülkeler” belirlendiÄŸi bildirildi.
Bu doÄŸrultuda halihazırda Bakanlıkça Uzak Ãœlkeler ve Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı Ãœyeleri ile Ä°hracatı GeliÅŸtirme stratejilerinin yürütüldüğü belirtilen açıklamada, tespit edilen ülkelere yönelik ihracatın geliÅŸtirilmesi odaklı faaliyetlerin etkisinin izlenebilmesi ve listede sadece asgari düzeyde deÄŸiÅŸiklik yapılması amacıyla söz konusu stratejiler kapsamındaki 35 ülkenin tamamının 2024 yılında olduÄŸu gibi 2025’te de ihracatta hedef ülkeler listesine alındığı ifade edildi.
Açıklamada, deÄŸerlendirmeler sonucunda, ilave destek uygulanmak üzere, Almanya, ABD, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, BangladeÅŸ, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, BirleÅŸik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çekya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Etiyopya, Fas, FildiÅŸi Sahili, Filipinler, Fransa, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Irak, Ä°spanya, Ä°talya, Japonya, Kamboçya, Kanada, Katar, Kenya, Kolombiya, Kuveyt, Libya, Malezya, Meksika, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Peru, Portekiz, Romanya, Rusya, Senegal, Sırbistan, Suudi Arabistan, Åžili, Tanzanya, Tayland, Tunus, Umman, Ãœrdün, Venezuela ve Vietnam’ın bu yıl ihracatta belirlenen 55 hedef ülke oldukları belirtildi.
Irak ve Sırbistan’ın listeye yeni eklendiklerine iÅŸaret edilen açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:
“Hedef ülkeler belirlenirken, her yıl olduÄŸu gibi 2025 yılında da küresel siyasi ve ekonomik konjonktür dikkate alınarak, geleneksel pazarlarımızdaki muhtemel daralmanın ihracatımıza etkilerinin azaltılması ve alternatif pazarlara ihracatımızın arttırılması hedefleri doÄŸrultusunda firmalarımızın yönlendirilebileceÄŸi farklı hedef pazarların tespit edilmesi amacıyla makroekonomik göstergeler, büyüme-pay matrisi ve pazar çeÅŸitlendirmesi analizleri temel alınarak çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda, IMF World Economic Outlook ve TradeMap veritabanları kullanılarak Kovid-19 salgını öncesi ve sonrası dönemi kapsayacak ÅŸekilde 2019-2025 dönemi gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) deÄŸiÅŸimi, dünya GSYH’sinden ve dünya ithalatından alınan pay, dışa açıklık endeksi, enerji dışı ithalat, Türkiye’nin ülkeye ihracatı ve pazar payı ile hedef ülkelerin baÅŸlıca tedarikçileri gibi göstergeler üzerinden analizler gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.
Çalışmada ayrıca, önceki yıllarda hedef ülkeler listemizde yer alan ancak yapılan analizler neticesinde, göstergeleri dikkati çeker ÅŸekilde bozulan ülkelerin yerine ihracatçılarımızın yönlendirilebileceÄŸi pazarların seçilmesine odaklanılmış ve ayrıca ihracatçılarımızdan gelen talepler de dikkate alınmıştır.”
Deniz taşımacılığında ‘çöküş’ sinyali!
TÃœSÄ°AD’a soruÅŸturma açıldı
Balinanın yuttuğu adam dünya gündeminde
Devlet Bahçeli taburcu oldu
CHP’de ön seçim ÅŸartları belli oldu
Ameliyatta stent pazarlığı; ünite mühürlendi
Rusya Çernobil Nükleer Santrali’ni vurdu
Altın ve gümüş ithalatında sert düşüş
Türkçe, o ülkenin resmi dili oldu
Yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi
İhraç edilen eşyanın geri gelmesi durumunda yapılması gereken işlemler
TÃœSÄ°AD’a soruÅŸturma açıldı
Balinanın yuttuğu adam dünya gündeminde
Devlet Bahçeli taburcu oldu
CHP’de ön seçim ÅŸartları belli oldu
Ameliyatta stent pazarlığı; ünite mühürlendi
Rusya Çernobil Nükleer Santrali’ni vurdu
Altın ve gümüş ithalatında sert düşüş
Türkçe, o ülkenin resmi dili oldu
Yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi
İhraç edilen eşyanın geri gelmesi durumunda yapılması gereken işlemler
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.