19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Kademeli normalleÅŸmenin 3’üncü etabı nasıl olacak?

İçişleri Bakanlığı, sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamalarının sona ereceği 1 Temmuz saat 05.00’te başlayacak kademeli normalleşmenin üçüncü etabına ilişkin genelge yayımladı.

İçiÅŸleri Bakanlığından yapılan açıklamada, genelgede, sıkı tedbirlerin alındığı 14 Nisan-17 Mayıs tarihlerinde uygulanan kısmi ve tam kapanma dönemleri sonrasında 17 Mayıs’tan bu yana etaplar halinde “kademeli normalleÅŸme” sürecinin yürütüldüğü belirtildi.

Salgının seyrinde yaÅŸanan geliÅŸmelerle SaÄŸlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tavsiyelerinin 21 Haziran’da CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan baÅŸkanlığında toplanan CumhurbaÅŸkanlığı Kabinesi’nde ele alındığı, kademeli normalleÅŸme sürecinin üçüncü etabı kapsamında bazı tedbirlerin 1 Temmuz PerÅŸembe gününden itibaren hayata geçirilmesi gerektiÄŸinin deÄŸerlendirildiÄŸi genelgede, ÅŸu ifadelere yer verildi:

“1 Haziran 2021 tarih ve 8878 sayılı genelgemizde belirtilen esaslar çerçevesinde halihazırda uygulanan sokaÄŸa çıkma kısıtlamaları (hafta içi ve hafta sonu dahil) 1 Temmuz PerÅŸembe günü saat 05.00’e kadar sürdürülecektir. 1 Temmuz PerÅŸembe günü saat 05.00’ten itibaren ise hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın sokaÄŸa çıkmayla buna baÄŸlı olarak uygulanan ÅŸehirlerarası seyahat kısıtlamaları sona erecek ve belirtilen tarihten itibaren sokaÄŸa çıkma ve ÅŸehirlerarası seyahat kısıtlaması uygulanmayacaktır. Tüm iÅŸ kolları ve faaliyet alanlarında, salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra ‘SaÄŸlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde kendi iÅŸ kolu/faaliyet alanı için belirlenmiÅŸ tüm tedbir ve esaslara uyulması kaydıyla, halihazırda faaliyetlerine ara verilmiÅŸ durumda olan tüm iÅŸ yerleri, 1 Temmuz PerÅŸembe gününden itibaren tekrar faaliyet gösterebileceklerdir.

Sektörün talebi doÄŸrultusunda faaliyetlerine ara verilen sinema salonları, 1 Temmuz PerÅŸembe gününden itibaren faaliyet göstereceklerdir. Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde belirtilen masa ve/veya sandalyeler arasındaki mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla, 1 Temmuz PerÅŸembe gününden itibaren yeme­ içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kiÅŸi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacaktır. Kahvehane, kıraathane gibi kağıt, taÅŸ oyunlarının oynandığı iÅŸ yerlerinde söz konusu oyunların oynanmasına/oynatılmasına dair mevcut kısıtlamalar 1 Temmuz PerÅŸembe gününden itibaren sona erdirilecek ve oyun oynanmasına/oynatılmasına müsaade edilecektir.”

“Nargile salonu/kafesi olan iÅŸ yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmeye devam edilecek”

SokaÄŸa çıkma kısıtlamalarının sona ereceÄŸi günden itibaren tüm iÅŸ yerlerinin ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenen açılış­ kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebileceÄŸine iÅŸaret edilen genelgede, “Halihazırda konaklama tesislerinde saat 22.00’de, diÄŸer yerlerde ise saat 21.00’de sona eren müzik yayınları (canlı icra edilenler de dahil), bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar 1 Temmuz tarihinden itibaren saat 24.00’e kadar yapılabilecektir.” bilgisine yer verildi.

Genelgede, park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi yerlere dair ilgili genelgelerle getirilen ilave kısıtlamaların 1 Temmuz Perşembe gününden itibaren kaldırılacağı bildirilerek, şunlar kaydedildi:

“Salgının yayılımı açısından çok ciddi risk oluÅŸturması nedeniyle faaliyet konusu nargile salonu/kafesi olan iÅŸ yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmeye devam edilecek ve konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iÅŸ yerinde nargile servisi yapılmayacaktır. SaÄŸlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde her bir etkinlik/faaliyetle ilgili olarak belirlenmiÅŸ kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla, STK’ler, sendikalar, kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸları, kooperatif ve birliklerin genel kurul dahil geniÅŸ katılımlı tüm etkinlikleri ile her türlü toplantı, gösteri veya yürüyüşleri için halen geçerli olan kiÅŸi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer ayrılarak yapılmasına dair uygulama aynı ÅŸekilde sürdürülecektir. ​​Nikah ve düğün merasimlerinde, yiyecek/içecek ikramı yapılabilecektir. Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00’e kadar yapılabilecektir.

Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde yer alan ‘düğün sırasında sosyal mesafenin korunamayacağı oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmamalıdır’ hükmü doÄŸrultusunda, SaÄŸlık Bakanlığınca bu konuda yeni bir tavsiye kararı alınıncaya kadar düğün ve nikahlarda ancak fiziki mesafe kuralına aykırılık teÅŸkil etmeyecek ÅŸekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapılabilecektir. Nikah/düğün merasimlerinde (kapalı yerler için halen uygulanmakta olan kiÅŸi başına asgari 6 metrekare yer bulunması ÅŸartı dışında) katılımcı sınırlamasına gidilmeyecektir. Köy düğünlerine 1 Temmuz PerÅŸembe gününden itibaren izin verilecek olup, belirtilen tarihten itibaren sokak düğünlerine (il, ilçe ve beldelerde) izin verilip verilmeyeceÄŸi il/ilçe hıfzıssıhha kurullarında kararlaÅŸtırılacaktır. Sünnet, niÅŸan ve kına gibi etkinliklere ise daha önceden duyurulduÄŸu üzere 1 Temmuz 2021 tarihinden sonra izin verilecektir. Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere kiÅŸi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer bırakılmak ve Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verilecektir.”

“Kamu, kurum ve kuruluÅŸlarında normal mesai düzenine geri dönülecek”

Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde toplu taşıma ile ilgili olarak belirlenmiÅŸ kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla, 1 Temmuz PerÅŸembe gününden itibaren ÅŸehir içi ve/veya ÅŸehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarındaki yolcu/koltuk kapasite sınırlandırmalarına son verileceÄŸi belirtilen genelgede, 65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸları ile 18 yaÅŸ altı gençler/çocukların ÅŸehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına dair kısıtlamaların yine aynı günden itibaren kaldırılacağı aktarıldı.

Konaklama tesislerine yönelik ilgili genelgelerle getirilen kısıtlama ve tedbirlerin uygulanmasına son verileceğine bildirilen genelgede, şu bilgilere yer verildi:

“Konaklama tesislerinin açık veya kapalı alanlarında düzenlenecek olan eÄŸlence ve etkinliklerde, fiziki mesafe kuralının yanı sıra faaliyet konusuna göre Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde yer alan diÄŸer usul ve esaslara uyulması saÄŸlanacaktır. Ä°ÅŸletmecileri tarafından konaklama tesisleri içerisindeki alanlarda (restoran, kulüp vb.) yoÄŸunlaÅŸmanın önüne geçilebilmesi ve fiziki mesafe kurallarının uygulanabilmesi için her türlü tedbir alınacaktır. Temel usul ve esasları CumhurbaÅŸkanlığı Genelgesi’nde belirlenecek ÅŸekilde kamu kurum ve kuruluÅŸlarında halihazırda uygulanmakta olan 10.00­-16.00 mesai uygulaması sona erdirilerek, 1 Temmuz PerÅŸembe gününden itibaren normal mesai düzenine geri dönülecektir. Kamu kurum ve kuruluÅŸları için günlük çalışmanın baÅŸlama ve bitiÅŸ saatleri ile öğle dinlenme süresi bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre valilerce tespit edilecektir.”

Türkiye’ye giriÅŸte sınır kapılarında uygulanacak tedbirlere iliÅŸkin 31 Mayıs 2021 tarih ve 8832 sayılı genelgeyle getirilen düzenlemelerde deÄŸiÅŸikliklerin hayata geçirileceÄŸi belirtilen genelgede, ÅŸu ifadeler kullanıldı:

“BangladeÅŸ, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan ülkemize gelen kiÅŸiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduÄŸu anlaşılan kiÅŸilere yönelik zorunlu karantina uygulamasına son verilecek ve bu kapsamdaki kiÅŸilerin ülkemize giriÅŸten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı yeterli görülecektir. Afganistan ve Pakistan’dan ülkemize gelen kiÅŸiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduÄŸu anlaşılan kiÅŸilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 güne düşürülecek ve karantinanın 7’nci gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulaması sonlandırılacaktır. PCR testinin pozitif çıkması halinde ise SaÄŸlık Bakanlığı COVÄ°D­19 rehberi doÄŸrultusunda hareket edilecektir.

Bu ÅŸekilde ülkemize gelen ve zorunlu karantinaya tabi olan kiÅŸiler valiliklerce belirlenen yurtlarda karantinaya alınabileceÄŸi gibi karantina oteli olarak hizmet veren konaklama tesislerinde de karantinaya tabi tutulabilecektir. Karantina otelleri, konaklama ücretleri, bu kiÅŸilerin sınır kapılarından transferleri vb. hususlara iliÅŸkin usul ve esaslar valiliklerce belirlenecek ve ilan edilecektir. Sınır kapılarımızdan giriÅŸte azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz edemeyen vatandaÅŸlarımıza sınır kapılarında PCR veya hızlı antijen testi uyguladıktan sonra ikametlerine gitmelerine izin verilecek ve test sonucu pozitif çıkanların ikametlerinde izolasyona alınmaları saÄŸlanacaktır.”

Yoğunlaştırılmış denetim gerçekleştirilecek

Valilik ve kaymakamlıklarca, SaÄŸlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde her bir iÅŸ kolu/faaliyet alanına iliÅŸkin ayrı ayrı belirlenmiÅŸ tedbir, usul ve esasların ilgili iÅŸ yeri yetkilileri ve çalışanlarına hatırlatılmasına dair bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık verileceÄŸi vurgulanan genelgede, önümüzdeki dönemde vali ve kaymakamların koordinesinde kolluk kuvvetlerinin azami düzeyde kapasite ile katılım gösterdiÄŸi yoÄŸunlaÅŸtırılmış denetimlerin gerçekleÅŸtirileceÄŸi kaydedildi.

Genelgede, yürütülecek her türlü denetim faaliyetinde iş yeri sahipleri/çalışanları ile vatandaşları kurallara uymaya/sorumlu davranmaya nezaketle davet eden rehberlik edici bir yaklaşım sergileneceği, kurallara aykırılıklarda ısrar, tekerrür, kuralların esaslı ihlali gibi suiistimal edici tutum ve davranışlarla karşılaşılması halinde ise gerekli idari/adli işlem tesisinden imtina edilmeyeceği belirtildi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Ä°stanbul’un geleceÄŸini kurtarma projesi”

HIZLI YORUM YAP