23 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Kaloriferini yakmayan komşuya dava açılabilir!

Hava sıcaklıklarındaki düşüşle birlikte kaloriferlerin açılmasına başlanırken komşusu kombi yakmayanların hakları da merak konusu oldu. Hukuki düzenlemelere göre, kat maliklerinin kombisini yakmayan komşuya karşı dava açma hakkı bulunuyor.

TED Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek, konunun hukuki boyutuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Her şehirde il hıfzıssıhha kurullarının halk sağlığının korunması amacıyla dış ortam sıcaklığı belli bir derecenin altına düşünce ısıtma sistemlerinin çalıştırılması kararını aldığını hatırlatan Akipek, bu sıcaklığın genellikle 15 derece olarak belirlendiğini söyledi.

Akipek, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun da bu konuya iliÅŸkin hususları içerdiÄŸine dikkati çekerek, kanunun 18’inci maddesinde “Kat irtifakı sahipleri bu hakka konu olan ortak arsa üzerinde, ileride kat mülkiyetine çevrilmek üzere yapılacak yapının sözleÅŸmeye ve plana göre tamamlanması için kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ve yapı iÅŸini, doÄŸruluk kaideleri uyarınca kolaylaÅŸtırmakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.” hükmünün yer aldığını belirtti.

Bu madde gereği komşuların birbirini rahatsız etmeden ve doğruluk kaidelerine uyarak konutlarını kullanması gerektiğine işaret eden Akipek, bu doğruluk kaideleri gereğince komşuların birbirinin hoşuna gitmeyecek tutumlardan kaçınması gerektiğini dile getirdi.

“DoÄŸruluk ve dürüstlük kuralları” uyarısı

Akipek, bir kat malikinin kaloriferi yakmayarak yan, alt ve üst komşusu sayesinde ısınmasının doğruluk ve dürüstlük kurallarına aykırı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bu durumda kaloriferi yakmayan kiÅŸi, komÅŸusunun daha fazla yakmasına sebebiyet veriyor. Bu kiÅŸi, Kat Mülkiyeti Kanunu açısından komÅŸuluk iliÅŸkileri bakımından komÅŸularına zarar veriyor duruma düşüyor. Yine kanunun 33’üncü maddesi gereÄŸi kaloriferi yakan komÅŸu, ana taşınmazın bulunduÄŸu yerdeki sulh hukuk mahkemesine baÅŸvurarak hakimin müdahalesini isteyebiliyor. Burada kat maliki, ‘Benim komÅŸum kaloriferini hiç yakmıyor, bundan dolayı daha fazla yakmak durumunda kalıyorum. Benim sayemde o ısınıyor, buna müdahale edin.’ diyebiliyor. Hakim de komÅŸunun konutunu mevsim koÅŸullarına uygun kullanmadığına karar verip, yaptığını sonlandırmasını isteyebilir. Hakim, talep halinde, komÅŸu maddi zarara uÄŸramışsa bu maddi zararın tazminine karar verebilir. Normalde aylık 500 liralık ısıtma gideri olan bir kiÅŸi, 700 lira yakmak zorunda kaldıysa bu zararın tazminini isteyebilir.”

Bu durumlarda belediyeye de insan saÄŸlığını olumsuz etkileyen iÅŸlem gerekçesiyle baÅŸvurulmasının çözüm olabileceÄŸini vurgulayan Akipek, “Bunların dışında, Türk Medeni Kanunu’nda da komÅŸuluk hukuku ayrıca düzenlenmiÅŸ durumda. Burada da komÅŸuluk hukukuna aykırı, komÅŸuların katlanma sınırlarını aÅŸan eylem söz konusu. Kanun gereÄŸince yine komÅŸunun hakkı doÄŸuyor.” dedi.

Akipek, evin boÅŸ olması, aylarca beklenmesine raÄŸmen satılmaması ya da kiraya verilmemesi durumunda da komÅŸuların birbirlerine fedakarlık göstermesi gerekebileceÄŸini belirterek, “Burada sınırımız doÄŸruluk kuralları. O noktada boÅŸ olan dairenin ısıtılmasını istemek çok mümkün olmayabilir ancak komÅŸusuna zarar verme kastıyla dairenin boÅŸ tutulması halinde kuÅŸkusuz yine hakimin müdahalesi istenebilir.” diye konuÅŸtu

Kat maliklerinin ellerinde bir olanak daha bulunduÄŸunu aktaran Akipek, ısıtma sisteminin ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesinin talep edilebileceÄŸini anlattı. Akipek, “Bu talep tek bir kat malikinden gelebilir ancak bunun için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoÄŸunluÄŸuyla karar almaları gerekir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“Cezai iÅŸlem uygulanıyor”

Tesis Yöneticileri Federasyonu BaÅŸkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara iliÅŸkin, “Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boÅŸ dahi olsa bu zorunluluk var. Sıcaklığın 15 derecenin üzerine çıkması halinde de ısıtma sistemlerinin kapatılması gerekiyor. Bu husus, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığının ısı pay ölçerlere iliÅŸkin mevzuatıyla düzenleniyor.” dedi.

Uygulamaya uyulmaması halinde cezai iÅŸlemin gündeme gelebileceÄŸine dikkati çeken Sağır, “Vanasını kapatanlara, faturalardaki ortalama tüketim bedeline göre cezai iÅŸlem uygulanıyor. Yani kaloriferi yakmayanlar da yakmadığı halde bu bedeli ödemek durumunda kalacak.” ifadelerini kullandı.

Sağır, bazı konutlarda, sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde otomatik olarak ısıtma sisteminin devreye girdiğini kaydetti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Borsa haftaya yükselişle başladı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.