25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Kaya kamyonu ‘Deve’ seri üretime hazırlanıyor

Afyonkarahisar'da mermer makinesi üreten Şuayp Demirel, 22 yıllık hayali olan kaya taşıma kamyonunu üretmeyi başardı. Motoru ve şanzımanı hariç tamamı yerli üretim olan ve "Deve" ismi verilen kamyonla 30 ton yük taşınabiliyor.

Afyonkarahisar’da iÅŸ adamı Åžuayp Demirel, 22 yıllık hayali olan kaya taşıma kamyonunu üretmeyi baÅŸardı.

Elektrik ve elektronik mühendisliÄŸi bölümünden mezun olduktan sonra demirci atölyesinde babasıyla çalışmaya baÅŸlayan ve mermer ocaklarına yönelik aletler üreten Demirel, daha sonra Demmak Demireller Makine Sanayi ve Ticaret AÅž’yi kurdu.

Ä°thal edilen kaya kamyonlarını Türkiye’de üretme hayali kuran ve 1997’den itibaren bunun üzerinde çalışmalar yapan Demirel, 2019 yılında bu hayalini gerçekleÅŸtirdi.

Motor ve ÅŸanzımanı hariç tamamı yerli üretim olan ve “Deve” ismi verilen kaya kamyonu, 30 ton yük taşıyabiliyor.

Kamyonun seri üretime geçebilmesi için yürütülen çalışmalara Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da destek veriyor.

“Bu memleketin insanıyla yaptık”

İş adamı Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mermer ocakları için makineler ürettiklerini, bu ocaklarda en büyük işlerden birinin kamyonlarla kaya parçalarının taşınması olduğunu söyledi.

Bu taşıma işinin bugüne kadar ithal kamyonlarla yapıldığını dile getiren Demirel, şunları kaydetti:

“1997 yılından bu yana bu kamyonun üzerinde çalışıyorum, 2011’den beri de ciddi manada yedek parçalarını yapmaya baÅŸladım. 2019 yılının ocak ayında kamyonu yapmaya karar verdim ve 29 Ekim 2019’da bu kamyonu, kendi imkanlarımla yaptım. Ä°nsan kaynağı aynı, kullandığım teknolojik kaynaklarım aynı. DiÄŸer klasik kamyonlara göre arızası olmayan bir araç. Karda, yaÄŸmurda, çamurda ve eÄŸimli arazide çalışabiliyor. Çok ihtiyaç duyulan stratejik bir araç olduÄŸu için bunu yapmaya karar verdim. Bunda da Allah’ın izniyle baÅŸarılı olduk. Bu memleketin insanıyla yaptık.”

“Full otomatik 6 ileri ÅŸanzımanlı”

Demirel, yerli kaya taşıma kamyonunun büyük heyecan yarattığını ve seri üretime geçilmesi için çalışmaların hızlandığını söyledi.

Kamyonun, full otomatik 6 ileri şanzımana sahip olduğunu anlatan Demirel, sürücü kısmında da her türlü konforun düşünüldüğünü ifade etti.

Bakan Varank: Türkiye, her şeyi üretebilme kabiliyetine sahip bir ülke

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir süre önce Afyonkarahisar’daki fabrikada incelemelerde bulunarak, kamyonu test etti.

Varank, “Gerçekten çok güçlü bir araç. Bunu tek başına sanayicilerimiz sıfırdan tasarlayıp ürettiler. Bize de kullanarak gururlanmak düşüyor. Kendilerine çok teÅŸekkür ediyorum. Türkiye aslında her ÅŸeyi üretebilme kabiliyetine sahip bir ülke. En büyük deÄŸerimiz insanımız. 82 milyonluk büyük bir ülkeyiz. Özellikle genç nüfusumuz bu anlamda çok yetenekli.” dedi.

Dünyaya tanıtılan Türkiye’nin Otomobili’nin de halkta büyük coÅŸku oluÅŸturduÄŸunu vurgulayan Varank, “Türkiye inanırsa her ÅŸeyi üretebilecek kabiliyette. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi de arkamızda duruyor.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bakanlığının, her zaman sanayicilerin yanında olduÄŸunu hatırlatan Varank, “Ben bütün sanayicilerimize ÅŸunu söylüyorum; gelin yatırım yapın, üretim, istihdam saÄŸlayın. Biz sizin yanınızdayız.” ifadesini kullandı.

“Bu kamyonlar oldukça güçlü ve heybetli araçlar”

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na 6 Ocak’ta konuk olan Bakan Varank, Türkiye’nin kaya taşıma kamyonuna iliÅŸkin açıklamalarda bulunmuÅŸtu.

Yerli kaya kamyonunun, çok büyük taÅŸları ve kayaları taşıyabilen “belden kırmalı” diye tabir edilen kamyonlardan olduÄŸunu aktaran Varank, iÅŸ adamı Åžuayp Demirel’in başında bulunduÄŸu aile ÅŸirketinin kendi imkan ve gayretleriyle bu aracı ürettiÄŸini dile getirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, şunları kaydetti:

“OturmuÅŸlar bunu tasarlamışlar ve üretmiÅŸler. Åžu anda aktif olarak kendi madenlerinde kullanıyorlar. Bu araçların tamamı ithal ediliyor normalde ama kendileri oturup bunu üretmiÅŸler. Bu firma ‘Biz bunu yaparız. Türk insanı bunu yapar’ demiÅŸ, oturup üretmiÅŸler ve tabii ki ucuza mal etmiÅŸler hatta şöyle, bunun ekonomisi olmasa bile bu giriÅŸimcimiz bunu üretmek istiyor. ‘Ben her halükarda bundan senede 20 tane üreteceÄŸim. Satarsam satarım, satamazsam dursun’ diyor. Kullanılan araçlar oldukça güçlü ve heybetli araçlar. Åžu anda test aÅŸamasında.”

Muhabir: Canan Tükelay

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

4,5G’li abone sayısı 3G’lileri 15’e katladı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.