25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Kirve”nin tanıtımı yapıldı

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak:
"İhracatın son yıllarda yaklaşık bir milyar dolar seviyesine çıkması neticesinde dış satım şartıyla buğday ithalatı yanlış aksettiriliyor. Ülkemiz ürettiği buğday ile kendi kendine yetmektedir"

Karadeniz Tarımsal AraÅŸtırma Enstitüsünce 13 yıllık araÅŸtırma sonucu geliÅŸtirilip tescil edilen yerli ve milli ekmeklik buÄŸday tohumu “Kirve”nin tanıtımı Samsun’da gerçekleÅŸtirildi.

Karadeniz Tarımsal AraÅŸtırma Enstitüsünde görevli ziraat yüksek mühendisleri Hasan Orhan BayramoÄŸlu, Cemal Åžermet ve Yavuz Balmuk tarafından 13 yıldır yürütülen ekmeklik buÄŸday ıslah çalışmaları kapsamında geliÅŸtirilen yerli ve milli ekmeklik buÄŸday tohumu çeÅŸidi “Kirve”nin tanıtımı için Bafra Denetleme Ä°stasyonu’nda tarla günü etkinliÄŸi düzenlendi.

Törende çiftçiler, Kirve tohumu ekili alanları gezdi.

Karadeniz Tarımsal AraÅŸtırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, törende yaptığı konuÅŸmada, Türkiye’nin yıllık 20 milyon ton üretimle kendi kendine yeten ülkeler arasında bulunduÄŸunu söyledi.

Yerli ve milli tohum çeÅŸitlerinin ülke ekonomisine katkı saÄŸladığını vurgulayan Ak, “Enstitümüz tarafından yürütülen ıslah çalışmaları kapsamında bugüne kadar 6 ekmeklik buÄŸday ve bir yemlik arpa çeÅŸidi tescil ettirilmiÅŸtir. Tamamen yerli ve milli imkanlarla 2000’li yılların baÅŸlarında geliÅŸtirilen Özcan, Sakin ve Canik2003 ekmeklik buÄŸday çeÅŸitleri, yıllarca bölgemiz çiftçileri tarafından ekilerek üretimde yer almıştır. 2012 ve 2014 yıllarında tescil ettirilen Altındane ve Nevzatbey ekmeklik buÄŸday çeÅŸitleriyle ciddi baÅŸarı yakalayan enstitümüz, ülke genelinde üreticilerimize ulaÅŸmaya baÅŸlamıştır.” dedi.

“Kirve” ismiyle yeni yerli ve milli ekmeklik buÄŸday çeÅŸidinin de tescil ettirildiÄŸini dile getiren Ak, “Kirve, yüksek verim ve kalite deÄŸerlerine sahip bir çeÅŸittir. Ülkemizin Güney Marmara, Ege, DoÄŸu Akdeniz ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgeleri ile sahil Karadeniz Bölgesi için önerilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Ak, tarımın hafife alınamayacak, ikinci plana atılamayacak bir sektör olduÄŸuna iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:

“Bu, pandemi sürecinde en alt kademeden en üst kademeye kadar ilgililer tarafından dile getirildi ve önemi anlaşıldı. Ä°hracatın son yıllarda yaklaşık bir milyar dolar seviyesine çıkması neticesinde dış satım ÅŸartıyla buÄŸday ithalatı yanlış aksettiriliyor. Ülkemiz ürettiÄŸi buÄŸday ile kendi kendine yetmektedir. Bir arpa, 6 buÄŸday çeÅŸidimiz ile Kirve, inÅŸallah önce kendi bölgemizdeki, daha sonra yetiÅŸtirme ÅŸartlarının uygun olduÄŸu yerlerde çiftçimizle buluÅŸur. Tabii buÄŸday çeÅŸidi uzun süre emek harcanarak geliÅŸtirilen çeÅŸitlerdir.”

Cemal Åžermet de 13 yıllık çalışma ile Kirve çeÅŸidinin üretildiÄŸini dile getirerek, “Yazlık karakterli ve kılçıklıdır. Beyaz baÅŸaklı ve beyaz dane rengine sahiptir. Daneleri iri ve camsı özelliktedir. Yüksek hektolitre ağırlığı, un verimi, saman verimi, protein oranı ve SDS sedimantasyon deÄŸeri ile dikkat çekmektedir. Pas hastalıkları olan sarı pas, kara pas ve kahverengi pas, küllemeye ve yatmaya karşı dayanıklıdır.” diye konuÅŸtu.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan Selçuk’tan “okullarda yüz yüze eÄŸitim” açıklaması

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.