29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Konteyner Krizi”Açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, pandemi sürecinde hayat dururken, taşımacılığın hiç durmadığını belirterek "Tüm dünya konteyner krizi yaşarken, ülkemiz güçlü kara yolu sektörü ile ihracatını sürekli artırmaya devam etti." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu ile derneğin genel merkezinde düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Toplantının açılışında konuÅŸan KaraismailoÄŸlu, pandemi sürecinde hayat dururken, taşımacılığın hiç durmadığını belirterek, “Tüm dünya konteyner krizi yaÅŸarken, ülkemiz güçlü kara yolu sektörü ile ihracatını sürekli artırmaya devam etti. Bu zor günlerde dahi uluslararası kara yolu taşımacılığımız büyüme eÄŸilimde. Uluslararası taşıma yapmak üzere yetkilendirilen taşıt sayısında ise yüzde 16 artış yaÅŸandı. Kara yolu ile uluslararası ihraç taşımalarımızda genel olarak yüzde 20 artış var. Almanya, Hollanda, Ä°ngiltere gibi ana ihracat ülkelerimize artış ortalama yüzde 40 oranında. Bazı AB ülkelerinde ise yüzde 70’e varan artış görülüyor.” ifadelerini kullandı.

Kara yolu taşımacılığındaki bu artış karşısında uluslararası ilişkilerde de yoğun bir dönem yaşandığını aktaran Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Sorunlar, her düzeyde, karşı ülkedeki muhataplarına iletiliyor. Bazılarını özetlemek istiyorum; Macaristan transit geçiÅŸ belgesi sayısı 36 binden 130 bine yükseldi. Eylül ayında yapılan son Kara UlaÅŸtırması Karma Komisyon (KUKK) Toplantısı ile transitte sınırsız belge alınacağı protokol ile güvence altına alındı. Azerbaycan tek-tip geçiÅŸ belgesi sayısında yıllar sonra artış saÄŸlanmış, kota 35 binden 46 bine yükseltilmiÅŸtir. Azerbaycan geçiÅŸ maliyetleri konusu çok yakından takip ediliyor. Ä°lgili kanunun Azerbaycan Meclisi’nden geçmesiyle birlikte ücretlerde kayda deÄŸer indirim saÄŸlanacak. Özbekistan geçiÅŸ belgesi kotası, kısa süre içerisinde 12 binden 38 bine, ücretsiz belge sayısı temmuz ayında yapılan son KUKK Toplantısı’nda yüzde 60 artış ile 10 binden 16 bine yükseltildi. Eylül ayında yapılan KUKK Toplantısı’nda Orta Asya ülkelerinden Kırgızistan ile ikili ve transit taşımaların serbestleÅŸtirilmesi kararı alındı. 12. UlaÅŸtırma ve HaberleÅŸme Åžurası sırasında, 7 Ekim’de iki ülke arasında mutabakat zaptı imzalanarak bu süreç resmen baÅŸlatıldı. DiÄŸer Orta Asya ülkelerinde de serbestleÅŸtirme olması için görüşmeler planlanıyor. Ana transit ülkelerimiz arasında olan Sırbistan’dan 7 bin, Çekya’dan 6 bin, Romanya’dan 4 bin ilave belge alındı. Yunanistan’dan ilk defa 3 bin ilave belge alınmış, son olarak 28 Eylül tarihinde 2 bin taşıtımıza belgesiz geçiÅŸ imkanı saÄŸlandı. 2021 yılında teati edilen toplam ilave geçiÅŸ belgesi sayısı ise 80 bini aÅŸtı.”

Türkiye’nin uluslararası arenada lojistik süper güç haline geldiÄŸini vurgulayan KaraismailoÄŸlu, “Türkiye, hem coÄŸrafi konumuyla hem de tarihi sürekliliÄŸiyle aynı anda bir Avrupa, Asya, Balkan, Kafkas, Orta DoÄŸu, Akdeniz ve Karadeniz ülkesi. Üç kıtayı birbirine baÄŸlayan ve çok önemli jeostratejik ve jeopolitik konuma sahip. Ãœlkemiz, Asya ve Avrupa arasındaki doÄŸu-batı koridorunda doÄŸal bir köprü olduÄŸu gibi Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey-güney koridorlarının da tam ortasındadır. 4 saatlik uçuÅŸ ile 1 milyar 650 milyon insanın yaÅŸadığı, 38 trilyon dolar GSYH’ye sahip ve 7 trilyon 45 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin de merkezindeyiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Altyapı ve üstyapı problemlerini büyük ölçüde çözdük”

Adil KaraismailoÄŸlu, sektördeki rekabetçiliÄŸi artırmak için çalıştıklarını ifade ederek, “Sadece Çin ile AB arasındaki yıllık ticaret hacmi 700 milyar dolar seviyelerindedir ve ülkemiz, bu dev hacmin en önemli geçiÅŸ güzergahıdır. Söz konusu jeostratejik konumumuzdan hareketle küresel ve bölgesel ÅŸartlar ışığında, ulaşım ve iletiÅŸim stratejilerimizi yeniden tanımlamak ve bu stratejileri her daim güncel tutmak Türkiye için vazgeçilmezdir. UlaÅŸtırma ve lojistik alanında çağın ve sektörün ihtiyaçlarına uygun gerek alt ve üstyapı yatırımlarını gerekse yasal düzenlemeleri tamamlayarak sektörümüzün dünyada daha rekabetçi olması için çalışıyoruz. Ä°thalat ve ihracat faaliyetlerinin yürütülmesinde önemli paya sahip olan kara yolu taşımacılığı sektörü, her zaman ekonomimizin omurgasını teÅŸkil eden itici bir güç oldu.” dedi.

Kara yolu taşımacılığının önemine işaret eden Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kara yolu taşımacılığı; imalatçısından ihracatçısına, tek kamyon sahibinden filo sahibine, lastik tedarikçisinden yedek parça üreticisine, lokantacısına, hasılı 84 milyon insanımıza dokunuyor. Türkiye’yi baÅŸtan baÅŸa kuÅŸatan konforlu ve emniyetli yollarımızı yaparken aynı zamanda ülkemizin dünya ile baÄŸlarını güçlendirdik, lojistik bir iddia kazandık. Bugün artık dünya ticaret yolları üzerinde hakimiyetimizi ilan ettik. Kara yolu taşımacılığında yaÅŸanan her bir sorunun çözümü, ülkemiz ihracatına ve istihdamına önemli katkılar saÄŸlıyor. Kara yollarında fiziki altyapımızı güçlendirdiÄŸimiz gibi kara yolu taşımacılık sektörünü düzenleyecek yasal altyapı çalışmalarına da büyük önem verdik. 19 yılda ülkemizin ulaşım ve iletiÅŸim altyapısına 1 trilyon 119 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık ve bunun 689,2 milyar lirasını, yani yüzde 62’sini kara yollarımızın geliÅŸmesine harcadık. Yatırımlarımız sayesinde hem doÄŸu-batı koridorlarında hem de kuzey-güney akslarında altyapı ve üstyapı problemlerini büyük ölçüde çözdük.”

Akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaÅŸtırmak için de çalıştıklarını ifade eden KaraismailoÄŸlu, “Kara yolu ulaşım ağımızı altyapı çalışmalarıyla güçlendirdiÄŸimiz gibi sektörde yaÅŸanan kargaÅŸayı önleyecek, çözüm sunacak yasal düzenlemelere de büyük önem verdik. SistemsizliÄŸi ortadan kaldırmak, karayolu taşımacılığını verimli ve uluslararası alanda rekabet gücü yüksek hale getirmek, sektördeki kaliteyi artırmak için önemli uygulamaları hayata geçirdik. Kara yolu altyapı yatırımları ile eÅŸ zamanlı olarak önce Karayolu Taşıma Kanunu ve Mesleki Yeterlilik YönetmeliÄŸi gibi düzenlemeleri acil olarak yürürlüğe koyduk. Mesleki olarak bu iÅŸi yapacaklara nitelik ÅŸartları getirdik. Birçok iÅŸlemi e-Devlet üzerinden yapma imkanı sunduk. 2018 yılında yeniden yayımlanan Karayolu Taşıma YönetmeliÄŸi ile yetki belgesi ücretlerinde yüzde 60’a yakın indirim yaptık.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

“AB mevzuatına içerik olarak yüzde 95 oranında uyum saÄŸladık”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, sektörün tam anlamıyla uluslararası taşımacılık sistemine entegre olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Ãœlkemizin AB’ye üyelik süreci ve dünyadaki geliÅŸmeleri takiben, kara yolu taşıma piyasasına ve mesleÄŸe giriÅŸ koÅŸullarını belirleyen, AB mevzuatına uyumlu, kurumsallaÅŸmayı esas alan yeni düzenlemeleri hayata geçirdik. AB mevzuatına içerik olarak yüzde 95 oranında uyum saÄŸladık. Böylece kara yolu taşımacılığı, AB’ye adaylık sürecinde en hazır sektörlerden biri haline dönüştü. Bugün taşımacılarımız, 70’e yakın ülkeye kara yolu ile uluslararası taşıma yapıyorlar. Kovid-19 salgını nedeniyle neredeyse tüm dünya ekonomilerinde daralmaların görüldüğü bir dönem yaÅŸadık. Bu daralmanın en baÅŸta etkilediÄŸi alan hiç şüphesiz taşımacılık sektörü oldu. Ä°ÅŸte bu zor dönemde Bakanlık olarak hayata geçirdiÄŸimiz düzenlemelerle tüm taşımacılarımızı destekledik.”

Türkmenistan güzergahının kapanmasıyla Orta Asya ülkelerine taşımalarda zorluklar yaÅŸandığının farkında olduklarını aktaran KaraismailoÄŸlu, “Bu güzergahın açılması için görüşmeleri sürdürmekteyiz. Åžu anda Orta Asya ülkelerine taşımalarda, Rusya-Kazakistan’ın ana güzergah haline gelmesi nedeniyle her iki ülkeden de normal kotanın çok üzerinde ilave belge alındı. 2021 yılında Rusya’dan toplam 14 bin 500, Kazakistan’dan ise 5 bini Ro-Ro taşımalarında geçerli 14 bin transit geçiÅŸ belgesi temin edildi. Yine Rusya’dan 5 bin 500 ikili ilave belge alınarak taşımalarımıza büyük kolaylık saÄŸlandı. Sektörümüzdeki sürücü temini sıkıntısını çözmek için 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli ÅŸekilde, yaÅŸ kısıtlaması ’69 yaşından gün almamış olmak’ ÅŸeklinde uzatıldı.” dedi.

KaraismailoÄŸlu, Bulgaristan, Romanya ve Belarus için sürücü vizesi ön baÅŸvurularını e-Devlet’e taşıdıklarını hatırlatarak, “Yine Hazar geçiÅŸlerindeki kontrol ve izinleri fiziksel evrak yerine U-Net’e taşıyarak özellikle Sarp sınır kapısında yaÅŸanan beklemelerin önüne geçtik. Yarın Macaristan’da Türk Konseyi UlaÅŸtırma Bakanları Toplantısı’na katılacağız. Burada da nakliyecilerimizin ÅŸartlarının daha da iyileÅŸtirilmesi en önemli gündemlerimizden biri olacaktır.” dedi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Enerji krizi, emisyon krizine yol açabilir

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.