19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Kredi kartıyla alışveriş hat safhada!

BKM'nin 2019 yılı kartlı ödeme verilerine göre, banka kartlarıyla yapılan ödeme tutarı yüzde 37 artışla 134 milyar TL'ye, kredi kartlarıyla yapılan ödeme tutarı yüzde 17 artışla 844 milyar TL'ye ulaşırken, toplam kartlı ödeme tutarı da 1 trilyon TL barajına yaklaşmış oldu.

Bankalararası Kart Merkezince (BKM) geçen yıl kamu tahsilatlarında kart kabulünün yaygınlaÅŸtığı ve toplam kartlı ödemelerin yüzde 20 büyüyerek 1 trilyon TL’ye yaklaÅŸtığı bildirildi.

BKM tarafından 2019 yılı kartlı ödeme verileri açıklandı. BKM, Türkiye’de kartlı ödemeler ve nakitsiz ödemeler toplumu hedefine yönelik çalışmalar konusunda 2019 yılında yaÅŸanan geliÅŸmeleri yıllık deÄŸerlendirme raporuyla ortaya koydu.

Buna göre, 2019 “nakitsiz ödemeler” için dönüm yılı oldu. Geçen yıl kamu tahsilatlarında kart kabulü yaygınlaşırken, toplam kartlı ödemeler yüzde 20 büyüyerek 1 trilyon TL’ye yaklaÅŸtı. Her 3 kartlı ödemeden 1’inin banka kartlarıyla yapıldığı 2019 yılında, her 5 TL’lik kartlı ödemeden 1 TL’si ise internetten gerçekleÅŸti. 

Toplam kart adedi 236 milyon

Kredi kartı sayısı, yeni kullanıcılarla birlikte, 2019 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 artışla yaklaşık 70 milyona ulaşırken, banka kartı sayısı ise yüzde 14 artışla 166 milyona çıktı. Böylece toplam kart adedi 236 milyona ulaÅŸtı. Türkiye hem kredi kartı hem de banka kartı adedinde Avrupa’da ilk sırada kalmaya devam etti. 

Kartlı ödemeler her geçen gün daha çok tercih ediliyor

Banka kartlarıyla yapılan ödeme tutarı yüzde 37 artışla 134 milyar TL’ye, kredi kartlarıyla yapılan ödeme tutarı ise yüzde 17 artışla 844 milyar TL’ye ulaÅŸtı. Böylece, toplam kartlı ödeme tutarı 1 trilyon TL barajına yaklaÅŸmış oldu. Kartların kullanım alanı hızla yaygınlaşırken geçen yıl yüzde 38 olan kartlı ödemelerin hane halkı tüketimi içindeki payı, bu yıl yüzde 41 gibi önemli bir seviyeye ulaÅŸtı.

Banka kartları ile yapılan iÅŸlemler içerisinde ödeme iÅŸlemlerinin payı yüzde 60’a ulaÅŸtı

Rapora göre, her 3 kartlı ödemeden 1’i banka kartıyla gerçekleÅŸirken, banka kartları ile yapılan iÅŸlemler içerisinde ödeme iÅŸlemlerinin payı yüzde 60 oldu. Bu oranın 2010’da yüzde 24 olduÄŸu görülürken, 10 yıldan daha kısa sürede yaÅŸanan böylesine hızlı bir deÄŸiÅŸim, banka kartlarının bir ödeme aracı olarak her geçen gün daha çok kabul gördüÄŸünü ortaya koydu. Banka kartlarıyla beraber ticari kredi kartları da 2019 yılında ödemelerde daha çok kullanıldı.

Ticari kredi kartlarıyla yapılan ödemeler yüzde 19 artışla 209 milyar TL’ye ulaşırken, bu ödemelerin toplam kredi kartı ödemeleri içindeki payı ise yüzde 25 oldu.

2019’da hava yolları yine zirvede

Bir önceki yıl olduÄŸu gibi 2019 yılında da hava yolları sektörü kartlı ödemelerde en fazla artış gösteren sektör oldu. Hava yolları sektöründe kartlı ödemeler 2019 yılında yüzde 41 artarak 29 milyar TL’ye ulaşırken, bu sektörü yüzde 35’lik artış ve 50 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarıyla restoran ödemeleri izledi. Üçüncü sırada ise 2018 yılında en hızlı büyüyen sektörler listesinde ilk beÅŸte yer almayan giyim sektörü yüzde 31’lik artış ve 89 milyar TL’lik ödeme tutarıyla yer aldı. Bunu, yüzde 30’luk artış ve 23 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarıyla konaklama sektörü, yüzde 29’luk artış ve 31 milyar TL’lik kartlı ödeme tutarıyla seyahat acenteleri izledi.

En fazla kartlı ödeme yapılan sektörlerde ise ilk sırayı 181 milyar TL ile market ve AVM’ler aldı. Bu iki sektörü 89 milyar TL ile giyim, 85 milyar TL ile akaryakıt, 72 milyar TL ile küçük gıda perakendesi ve 53 milyar TL ile elektronik eÅŸya sektörleri takip etti.

Ä°nternetten kartlı ödeme tutarı 190 milyar TL oldu

2019 yılında kartlı ödemelerin internette kullanımı hızla yaygınlaşırken, internetten alışveriÅŸ deneyimi yaÅŸayan kiÅŸi sayısı da artmaya devam etti. 2018 yılında 139 milyar TL olarak gerçekleÅŸen internetten kartlı ödemeler, 2019’da yüzde 37 artarak 190 milyar TL’ye yükseldi. Rapora göre, genç nüfusun ve dijital dönüÅŸümün etkisiyle, internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı ise yüzde 18’i geçti. Yani, her 5 TL kartlı ödemenin 1 TL’si artık internetten yapılır hale geldi.

Temassız ödemeler 4 yılda 17 katına çıktı 

Rapora göre, temassız kart sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Her 2 kredi kartından 1 tanesinin temassız özellikli olduÄŸu 2019 yılında, temassız kredi kartı adedi 38 milyona ulaÅŸtı. Banka kartlarında da temassız dönüÅŸüm hızla devam ederken, temassız banka kartı adedi 36 milyona, toplam banka kartları içindeki temassız payı ise yüzde 21’e yükseldi. Her üç terminalden ikisi temassızı desteklerken, temassız terminal adedi 2015’ten bugüne 5 kat arttı ve 1,56 milyon adede ulaÅŸtı. Temassız kart adedi ve terminal sayısındaki bu geliÅŸimle birlikte, temassız ödeme adedi son 4 yılda 17 katına çıkarak 2019’da 502 milyon adet oldu. Bugün gelinen noktada günde 2 milyondan fazla temassız iÅŸlem yapılırken, yüz yüze yapılan her 7 ödemeden 1’i artık temassız gerçekleÅŸir duruma geldi.

Yabancı harcamalar iki katına ulaştı

2019 yılında yabancı kartlarla Türkiye’de yapılan alışveriÅŸler geçen yılın 2 katına çıkarak 82 milyar TL’ye yükseldi. Gelen yabancı ziyaretçi sayısında da zirveye ulaşılan 2019 yılında 23 milyon farklı yabancı kartla, kart başına 3 bin 500 TL ödeme gerçekleÅŸti, yabancı kartlarla iÅŸlem başına yapılan ortalama ödeme tutarı ise 753 TL olarak belirlendi.

2019 yılının kartlı ödeme “en”leri

BKM raporunda, 2019’da kartlı ödemelerin “en”lerine de yer verdi. Geçen yılın ödemeler ekosistemine dair “en”leri ÅŸöyle sıralandı:

 “En fazla kartlı ödeme adedi 23 milyon iÅŸlemle 31 Aralık’ta yılbaşı alışveriÅŸlerinde gerçekleÅŸti. 2019 yılında 4,2 milyar TL ile en fazla kartlı ödeme tutarının gerçekleÅŸtiÄŸi gün MTV ödemelerinin yapıldığı 31 Temmuz oldu. Ä°nternetten en fazla kartlı ödeme 1,4 milyar TL ile MuhteÅŸem Cuma olan 29 Kasım’da gerçekleÅŸti. 31 Aralık’ta yılbaşı alışveriÅŸleri için 2 milyon kartla yapılan 2,7 milyon iÅŸlemle temassız ödeme rekoru kırıldı. Yabancı kartlarla 383 milyon TL ile en fazla ödeme yapılan gün ise yaz tatilinin sonuna denk gelen 25 Eylül oldu.”

“Kamuda kart kabulü ‘nakitsiz ödemeler’ açısından önemli”

Açıklamada rapora iliÅŸkin görüÅŸlerine yer verilen BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, son dönemde kamuda kart kabulüne iliÅŸkin yaÅŸanan geliÅŸmelerin “nakitsiz toplum” hedefi için önemli bir katkı saÄŸladığını dile getirdi.

Canko, kartlı ödemelerin özellikle kamu tahsilatlarında yaygınlaÅŸmasının, bireylerin kart kullanım alışkanlığı kazanması açısından oldukça önemli olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları kaydetti:

“Bu konuda son dönemde güzel geliÅŸmelere tanık oluyoruz. ÖrneÄŸin, 1 Åžubat 2020’den itibaren artık noterlerde kartla ödeme yapabileceÄŸiz. Ayrıca, Ankara’da artık temassız kartlarla toplu taşıma hizmetlerinden faydalanılabilmesi, Ä°spark’ta kart kabul edilmeye baÅŸlanmış olması, gümrüklerde ortak POS uygulamasının devreye alınmış olması, çeÅŸitli vergi ve harç ödemelerinin Gelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı’nın Ä°nteraktif Vergi Dairesi kanalından kartlarla tahsil edilmesi de son dönemlerin güzel geliÅŸmeleri. Ancak tabii ki kamu tahsilatlarında kartlı ödemelerin payının daha da artması gerekiyor. Bunun için özellikle Ä°stanbul ve diÄŸer büyükÅŸehirlerin toplu taşıma araçları, vergi daireleri, araç muayene istasyonları, tapu müdürlükleri, emniyet ve trafik ÅŸube müdürlükleri, adliyeler, kamu hastaneleri ve SGK merkezleri gibi kamu kurumlarında yapılan tahsilatlarda da kartların kullanılabiliyor olması çok önemli. Kamu tahsilatlarında, mevcutta kartlı ödemelerin payı diÄŸer alanlardakine kıyasla düÅŸük. Bu oran arttıkça ülkemizde kartlı ödeme yaygınlığı daha da artacaktır.” 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yıl sonu eflansyon tahmini…

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.