26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Kritik teknolojilerde yerli üretim atağı

Türkiye'nin savunma sanayisinde son dönemde ulaştığı yerlilik oranının diğer sektörlerde de elde edilmesi ve kritik teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla yeni projeler ve destekler hayata geçiriliyor.

Türkiye’nin 2023 hedeflerinde önemli yer tutan orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkanlarla üretimi ve bunların ihracatının geliÅŸtirilmesi amacıyla yeni stratejiler uygulamaya konuluyor.

AA muhabirinin, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası dolayısıyla derlediÄŸi bilgiye göre, savunma sanayisi ürünleriyle enerji ve haberleÅŸme altyapıları gibi milli güvenlikte stratejik öneme sahip sistemler baÅŸta olmak üzere her alanda yerli üretim kabiliyetinin geliÅŸtirilmesi Türkiye’nin kalkınmasında ve dışa bağımlılığının azaltılmasında kritik rol oynuyor.

Ekonomik ve insani açıdan geliÅŸmiÅŸ toplumlar arasında yer almak ve Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaÅŸmasında, yerli imkanlarla teknolojik çözümler üretmek için “Milli Teknoloji Hamlesi” stratejisiyle çalışmalar yürütülüyor.

Türkiye’nin son dönemdeki atılımlarla savunma sanayisinde ulaÅŸtığı yerlilik oranının diÄŸer sektörlere yayılması ve kritik teknoloji geliÅŸtirilmesi amacıyla destek ve teÅŸvikler saÄŸlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının söz konusu hedeflerin gerçekleÅŸtirilmesi kapsamında çeÅŸitli destek programları bulunuyor.

300’den fazla ürün yerlileÅŸtirilecek

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile Türkiye’de katma deÄŸerli üretimin artırılması amacı doÄŸrultusunda, Bakanlık ve ilgili kuruluÅŸları tarafından saÄŸlanan destek ve teÅŸvikler tek pencereden yönetiliyor.

Türkiye’de imal edilebilen nihai ürünün daha yüksek bir oranda yerli ara mamulle üretilmesini saÄŸlamak programın amaçları arasında yer alıyor.

Programla desteklenecek öncelikli sektörler makine, kimya, eczacılık, bilgisayar, elektronik ve optik, elektrikli teçhizat ile ulaşım araçları ÅŸekilde sıralanıyor.

Söz konusu sektörlerde 300’den fazla ürünün yerlileÅŸtirilmesiyle yılda yaklaşık 30 milyar doların Türkiye’de kalması hedefleniyor.

Bu kapsamda, TÜBÄ°TAK Ar-Ge, KOSGEB de KOBÄ° desteÄŸi sunarken, stratejik yatırım ve proje bazlı destekler saÄŸlanıyor. Destekler arasında KDV istisnası, vergi indirimi, yatırım yeri tahsisi, faiz desteÄŸi gibi avantajlı teÅŸvikler bulunuyor.

Cari açığa yerli önlem

KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ara malları Türkiye’de yerli ve milli imkanlarla üreteceklere “Stratejik Ürün Destek Programı” ile 5 milyon liraya kadar destek veriyor.

KOBÄ° Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı ile de orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari iÅŸlemler hesabına katkı saÄŸlayacak ürünlerin yerli sanayi tarafından üretimini ve ticarileÅŸtirilmesini saÄŸlamak amacıyla iÅŸletmelerce gerçekleÅŸtirilecek yatırımlar KOSGEB tarafından yine 5 milyon liraya kadar destekleniyor.

Öte yandan, yerli ürünlerin Türkiye’de kullanımını yaygınlaÅŸtırmak amacıyla Kamu Ä°hale Kurumunun mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15’e kadar fiyat avantajı saÄŸlanıyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Doğal gaz dağıtımına 2 milyar liralık yatırım

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.