25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel fonlar 2019’da altın yatırımında rekor kırdı

Altın fonlarındaki varlıkların piyasa değeri, geçen yıl yüzde 37 artarak 141 milyar dolara ulaştı.

Dünya Altın Konseyi (WGC), 2019 Küresel Altın-bazlı Fon Akışı Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, altın fonlarındaki altın miktarı, geçen yıl 400 ton artarak 2 bin 881 tona ulaşırken, ons bazında 92 bin 634 seviyesine ulaÅŸtı.

2019 sonu itibarıyla kaydedilen bu rakamlar tüm zamanların en yüksek seviyelerine iÅŸaret ederken, altın fonlarındaki varlıkların piyasa deÄŸeri yıllık bazda yüzde 37 yükselerek 2019’da 141 milyar dolara çıktı. Bu yükseliÅŸe altının ons fiyatındaki yüzde 18,4’lük artış katkı saÄŸladı. 

Piyasa deÄŸeri bazında yıl sonu kapanış rekoru ise 147 milyar dolar seviyesi ile 2012’de elde edilmiÅŸti. Pay piyasaları, 2019’da rekor seviyelere yükselmesine raÄŸmen altın fiyatları son 10 yılın en iyi performansını sergiledi. 

Merkez bankalarının “güvercin” politikaları ve ticaret savaÅŸlarının sebep olduÄŸu belirsizlikler, 2019’da yatırımcıları altına yönlendirdi. 

Geleneksel “güvenli limanlardan” altına olan talep önemli ölçüde artarken, altın fonları da bu eÄŸilimin etkili oyuncularından oldu.

2019’daki riskler 2020’de devam edebilir

Rapora göre, parasal geniÅŸleme altın fiyatlarının en önemli destekçisi oldu. “Åžahin” veya nötr duruÅŸlar, altın fiyatını baskılayan baÅŸlıca etkenler olarak belirlendi.

Altının tahvillerin yerini almasında düÅŸük tahvil faizleri dolaylı rol oynarken, altına yatırım yapmamanın alternatif maliyetindeki artış da altın talebini destekledi. 

2020 yılına iliÅŸkin öngörülerin yer aldığı rapora göre, 2019’da altın fiyatlarını destekleyen jeopolitik riskler, 2020 için de geçerliliÄŸini koruyabilir.

Rapora göre, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimi yapmayacağına dair beklentiler gücünü korurken, repo operasyonları da önemini korumaya devam edecek. Repo operasyonları, bazı kiÅŸilerde piyasaya verilen likidite sebebiyle bir çeÅŸit parasal geniÅŸleme olarak algılandı.

ABD ve Çin arasındaki ticaret görüÅŸmelerinin halen resmi bir sonuca baÄŸlanmamış olması da risklerin fiyatlanmasına devam edilmesini saÄŸladı.

Rekor seviyelerdeki pay piyasaları ile oldukça düÅŸük seyreden tahvil getirileri bazı yatırımcıları tedirgin ederken, oynaklık, altın fiyatlarını destekleyebilecek.

Rapora göre, olası bir satış baskısı durumunda altın, yatırımcıların ilk limanı olabilir.

Altın varlıklarında lider Kuzey Amerika

Fed’in 11 yılın ardından faiz indirmesi ve jeopolitik gerilimlerin sürmesi 2019’da piyasaları etkiledi. Kuzey Amerika fonlarında tutulan altın yaklaşık 206 ton yükselirken, fonlara para akışı yüzde 14,4 artarak 10,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleÅŸti.

Avrupa fonları ise geçen yıl 188 ton altın aldı. Bu artışta, yılın büyük kısmını Brexit belirsizliÄŸinin etkisinde geçiren Ä°ngiltere fonlarındaki hareketler etkili oldu. Geçen yıl Avrupa’daki altın fonlarına para akışı ise yüzde 13,6 yükselerek 8,8 milyar dolar arttı.

Öte yandan, Asya fonlarının tuttuÄŸu altının miktarı 2019’da yataya yakın seyrederek 0,1 ton azaldı. Söz konusu fonlardaki para akışı da yüzde 0,3 gerileyerek 12 milyon dolar düÅŸtü.

DiÄŸer bölgelerde fonlardaki para akışı yıllık bazda yüzde 16,3 artarken, bu yükseliÅŸte Avustralya’nın etkisi büyük oldu. Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya dışında kalan fonlardaki altın miktarı 6,3 ton arttı ve fonlardaki para akışı 311 milyon dolar seviyesinde gerçekleÅŸti.

Böylece geçen yıl altın fonlarındaki varlıkların piyasa deÄŸeri Kuzey Amerika’da 70,5 milyar dolar, Avrupa’da 64,7 milyar dolar, Asya’da 3,9 milyar dolar ve diÄŸer bölgelerde 1,9 milyar dolar oldu.

ABD’li fonlardaki para akışı 10,3 milyar dolar

Ülkeler bazında ise 2019’da altın fonlarına gerçekleÅŸen para akışında ilk sırayı yaklaşık 10,3 milyar dolarla ABD aldı. Ülkenin altın fonlarındaki varlıkların piyasa deÄŸeri 67,4 milyar dolara ulaşırken, altın miktarı da 1376,1 ton oldu.

Altın fon varlıkları sıralamasında ABD’yi, 582,4 tonla Ä°ngiltere ve 367,6 tonla Almanya takip etti. 

Türkiye, söz konusu sıralamada 0,64 tonluk altın fonu varlığıyla 15’inci sırada yer alırken, ülke fonlarında tutulan toplam altının deÄŸeri de 32 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Muhabir: Zeynep Kahveci, Murat Aslan

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’nin Otomobili prototipiyle tescil yolunda

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.