26 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Geçen hafta ABD’de borç limiti krizinin çözülmesine karşın açıklanan verilerden alınan sinyallerle enflasyon ve resesyon ikilemi arasında kalan dünya ekonomilerinde para politikalarına iliÅŸkin öngörüler varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam etti.
Analistler, dünya genelinde bazı merkez bankalarının beklentilerin aksine karar almasının, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek hafta açıklayacağı faiz kararına yönelik tahminlerde oynaklığa sebep olduÄŸunu dile getirdi.
Avustralya Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin aksine 25 baz puan faiz artırmasının ardından, Kanada Merkez Bankası da politika faizini 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,75’e yükseltti.
Kanada Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, ekonomideki talep fazlasının tahmin edilenden daha fazla olduÄŸunun görüldüğü ifade edildi. Kanada, önceki toplantıda faiz artışına gitmeyerek G7 ülkeleri arasında faiz artışlarına ilk ara veren ülke olurken para piyasalarındaki fiyatlamalarda bankanın yüzde 80 ihtimalle bu toplantıyı da pas geçmesi bekleniyordu.
Söz konusu bankaların faiz kararlarının ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek hafta 25 baz puan faiz artırabileceÄŸine iliÅŸkin öngörüler yüzde 34 seviyesine çıkarken, iÅŸ gücü piyasasının soÄŸumaya baÅŸlamış olabileceÄŸine dair alınan sinyallerin akabinde 25 baz puan faiz artışına yönelik beklentiler yüzde 29’a geriledi.
PerÅŸembe günü ABD’de açıklanan verilere göre, ilk kez iÅŸsizlik maaşı baÅŸvurusunda bulunanların sayısı, 3 Haziran ile biten haftada 261 bine çıkarak Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaÅŸmıştı.
Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD’de enflasyon ivmesinin yavaÅŸladığına ancak önemli bir endiÅŸe olarak kalmaya devam ettiÄŸine iÅŸaret ederek, Fed’i para politikası rotasında kalmaya çağırdı.
ABD’de borç limiti krizinin çözülmesiyle birlikte ABD hazinesi tahvil satışlarına baÅŸlarken, ABD hükümetinin borçlanmasının piyasalarda likiditeyi olumsuz etkileyebileceÄŸi endiÅŸesi de devam ediyor.
Tüm bu geliÅŸmelerin ardından ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı yaklaşık 4 baz puan artışla 3,74’ten tamamlarken, altının ons fiyatı yüzde 0,7 yükseliÅŸle 1.961 dolardan haftayı kapattı. Resesyon ihtimalinin de öne çıkmasıyla Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,7 azalışla 75 dolara indi.
ABD’de pay piyasaları, Fed’in faiz kararı öncesinde ki son haftada pozitif bir seyir izlerken, gelecek hafta enflasyon verileri ve bankanın açıklayacağı para politikası kararı yatırımcıların odağına yerleÅŸti.
Analistler, Fed’in para politikalarına iliÅŸkin belirsizliklerin gün geçtikçe azalsa da yatırımcıların gelecek hafta atılacak adımları fiyatlama konusunda temkinli davrandıklarını ifade etti.
Ãœlkede geçen hafta açıklanan makroekonomik veriler de karışık sinyaller vermeyi sürdürdü. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), mayısta aylık bazda 1,6 puan azalışla 50,3’e düşerken, fabrika sipariÅŸleri nisanda yüzde 0,4 artsa da öngörüleri karşılayamadı.
Öte yandan, ABD’de geçen hafta hisse bazlı ve kripto para borsalarına dair haber akışı öne çıktı. Kripto para borsası Binance’e dava açtığını bildiren ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), baÅŸka bir kripto para borsası olan Coinbase’e de kural ihlalleri gerekçesiyle dava açtığını duyurdu.
Binance’in ABD iÅŸtiraki de SEC’in varlıklarını dondurmasını istemesinin ardından dolar mevduatlarını askıya alacağını açıkladı.
SEC BaÅŸkanı Gary Gensler, CNBC’ye yaptığı deÄŸerlendirmede, daha fazla dijital para birimine ihtiyaç duymadıklarını belirterek, tokenlerin gerçek deÄŸerini sorguladığını dile getirdi.
Bu geliÅŸmelerin ardından Nasdaq endeksinde iÅŸlem gören Coinbase’in hisseleri haftayı yaklaşık yüzde 17 deÄŸer kaybıyla kapattı.
Ayrıca, ABD’li otomobil üreticisi General Motors’un, Kuzey Amerika’daki ÅŸarj ağını kullanmak için Tesla ile anlaÅŸtığını duyurmasıyla ÅŸirketin hisseleri haftalık bazda yüzde 5,7 artış gösterirken, Tesla hisselerinin önceki haftaya göre yüzde 14,2 deÄŸer kazanması dikkati çekti.
Söz konusu gelişmelerle geçen hafta New York borsasında S&P 500 yüzde 0,5 artışla son on ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Dow Jones endeksi de yüzde 0,3 değer kazanarak son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Nasdaq endeksi de yüzde 0,1 yükselişle yaklaşık son 14 ayın zirvesini test etti.
12 Haziran ile baÅŸlayan haftanın veri takviminde, salı günü enflasyon, çarÅŸamba günü Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE) ve Fed’in para politikası kararı, perÅŸembe günü haftalık iÅŸsizlik baÅŸvuruları, perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek.
Avrupa borsalarında, bölgede ekonomik aktiviteye iliÅŸkin endiÅŸelerin artmasıyla, Ä°talya hariç negatif bir seyir izlenirken, gelecek hafta için gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararına çevrildi.
Geçen hafta açıklanan makroekonomik verilere göre, Avro Bölgesi’nin ekonomisi bu yılın ilk çeyreÄŸinde önceki çeyreÄŸe göre yüzde 0,1 daralarak, teknik anlamda resesyona girdi. Bölge geçen yılın son çeyreÄŸinde de yüzde 0,1 küçülmüştü.
Bölge ekonomisinin resesyona girmesine karşın ECB’nin faiz artırımlarına devam edeceÄŸine yönelik fiyatlamalarda bir deÄŸiÅŸiklik olmazken, bankanın 15 Haziran’daki toplantıda 25 baz puanlık faiz artışına gideceÄŸine kesin gözüyle bakılıyor. Sene sonuna kadar bankanın toplamda 50 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.
Geçen hafta Avrupa Parlamento’sunda açıklamalarda bulunan ECB BaÅŸkanı Christine Lagarde, enflasyonist baskıların yüksek seyrettiÄŸini, çekirdek enflasyonun zirve yaptığına dair net bir kanıt olmadığını söyledi.
Enerji desteklerini sürdürmenin orta vadede enflasyonist baskıları artıracağını aktaran Lagarde, “Enerji krizi hafiflerken hükümetler ilgili destek önlemlerini derhal ve uyumlu bir ÅŸekilde geri almalıdır” ifadesini kullandı.
Öte yandan, geçen hafta açıklanan verilere göre, Almanya’da sanayi üretimi aylık yüzde 0,3 artışla beklentilerin altında kalırken, bölgede enflasyon ve resesyon ikilemi güç kazanmaya devam etti.
Ãœlkede fabrika sipariÅŸleri de yüzde 0,4 azalarak beklentileri karşılamazken, Avro Bölgesi’nde perakende satışlar aylık bazda deÄŸiÅŸim göstermedi.
Analistler, bölge genelinde İngiltere hariç, hizmet sektörü ve bileşik PMI verilerine göre ekonomik aktiviteye yönelik risklerin günden güne arttığını bildirdi.
Öte yandan, üst üste dört hafta düşüş eğiliminde hareket eden avro/dolar paritesi, geçen haftayı yüzde 0,4 artışla 1,0750 seviyesinden tamamladı.
Söz konusu geliÅŸmelerle geçen hafta Almanya’da DAX endeksi de yüzde 0,6, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,6 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,8 deÄŸer kaybederken, Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,3 artış kaydetti.
Gelecek hafta salı günü Almanya’da enflasyon ve ZEW beklentiler endeksi, Ä°ngiltere’de iÅŸsizlik, çarÅŸamba günü Ä°ngiltere’de sanayi üretimi ve büyüme, Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi, perÅŸembe günü ECB’nin faiz kararı, cuma günü Avro Bölgesi’nde enflasyon verileri takip edilecek.
Asya borsalarında geçen hafta pozitif bir seyir öne çıkarken, Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyici adımlarını güçlendireceÄŸi beklentisi ve Japonya ekonomisinin tahminlerin üzerinde büyümesi bölgede risk iÅŸtahını artıran baÅŸlıca etkenler oldu. Gelecek hafta ise Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararı yatırımcıların odağında olacak.
Çin’de geçen hafta açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) yıllık yüzde 0,2 artarken, Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE) ise yüzde 4,6 geriledi.
Analistler, söz konusu verilerin hem ülke içindeki ekonomik aktivitenin yavaşlamış hem de dünya genelindeki talepte güç kaybının yaşanıyor olabileceği endişesini gündeme taşıdığını ifade etti.
Çin hükümetinin söz konusu veri öncesinde mevduat faizlerinde indirime gittiğini hatırlatan analistler, açıklanan verilerin bu adımlara yenilerinin eklenebileceği tahminlerini beraberinde getirdiğini söyledi.
Buna göre, bankalar 3 ve 5 yıllık mevduat faizlerini 15 baz puan indirirken, bankaların gelecek hafta 2 yıllık mevduat faizlerini de 10 baz puan düşürmesi bekleniyor.
ABD DışiÅŸleri Bakanı Antony Blinken’in bu ay Çin’e bir ziyaret gerçekleÅŸtirebileceÄŸi yönündeki haber akışı varlık fiyatlarına pozitif yansımasının ardından açıklanan verilere göre, ülkenin dış ticaret fazlasının mayısta 65,8 milyar dolarla beklentilerin altında kalması risk iÅŸtahını törpüledi.
Gelecek hafta son iÅŸlem gününde ise BoJ’un para politikası toplantısı yatırımcıların odağına yerleÅŸirken, para piyasalarında BoJ’un faizi sabit bırakacağı fiyatlanıyor.
Japonya’da ise cari iÅŸlemler dengesi nisanda 1,9 trilyon yen fazla verirken, ülke ekonomisi yılın ilk çeyreÄŸinde yüzde 2,7 büyüyerek beklentileri geride bıraktı. BoJ BaÅŸkanı Ueda Kazuo da ülkede enflasyon ve enflasyon beklentilerinin yükseldiÄŸini bildirdi.
Ayrıca, bölge merkez bankalarından Avustralya Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,10’a çıkarırken, Hindistan Merkez Bankası hafta içinde düzenlenen para politikası toplantısında politika faizini yüzde 6,50’de sabit bıraktı.
Avustralya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, iÅŸ gücü piyasasında sınırlı da olsa bir gevÅŸeme olduÄŸu ancak bu durumun enflasyonla mücadelede yetersiz kaldığı belirtildi. Bankanın faiz artırımlarına devam edebileceÄŸi aktarılan açıklamada, faizlerin daha da artırılmasıyla enflasyonun daha kısa sürede makul seviyelere inmesinin beklendiÄŸi kaydedildi.
Söz konusu geliÅŸmelerle haftalık bazda Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi dalgalı bir seyirle yüzde 0,04 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,32 deÄŸer kazandı.
Güney Kore’de Kospi endeksi de yüzde 1,53 artışla son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı. Japonya’da Nikkei 225 endeksi 32.708,53 puanı test ederek rekorunu tazelerken, haftayı da önceki kapanışına göre yüzde 2,35 artışla 32.265,17 puandan tamamlayarak tüm zamanların en güçlü haftalık kapanışını gerçekleÅŸtirdi.
12 Haziran ile baÅŸlayan haftanın veri takviminde, perÅŸembe Japonya’da ticaret dengesi, Çin’de perakende satışlar, sanayi üretimi ve iÅŸsizlik verileri, cuma günü ise BoJ’un faiz kararı takip edilecek.
Yurt içinde geçen hafta yükseliş eğilimini üst üste üçüncü haftaya taşıyan BIST 100 endeksi, yüzde 10 değer kazancıyla haftayı 5.626,49 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Gelecek hafta için dikkatler cari işlemler dengesine çevrildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Nureddin Nebati’den devralan Mehmet ÅžimÅŸek, “Hükümetimizin temel hedefi toplumsal refahı yükseltmektir. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaÅŸmada ÅŸeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır.” dedi.
Yeni ekonomi yönetiminin göreve baÅŸlamasıyla, hafta içinde Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık bir ay aranın ardından yeniden 500 baz puanın altına geriledi.
Hafize Gaye Erkan da, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) atanan ilk kadın baÅŸkan olurken, Prof. Dr. Åžahap KavcıoÄŸlu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) BaÅŸkanlığına getirildi.
Geçen hafta Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AÅž’nin 572,5 milyon liralık, SöktaÅŸ Tekstil Sanayi ve Ticaret AÅž’nin 68,2 milyon liralık ve Zorlu Enerji Elektrik Ãœretim AÅž’nin ise 2,5 milyar liralık bedelli sermaye artırımına onay verdi. Kurul aynı zamanda toplamda 25 kiÅŸiye de 6 ay geçici iÅŸlem yasağı uygulanması kararı aldı.
Türkiye Sermaye Piyasaları BirliÄŸi (TSPB) tarafından hazırlanan “Türkiye Sermaye Piyasası 2022” baÅŸlıklı rapora göre, Borsa Ä°stanbul, organize borsalar arasında dolar bazında yüzde 105 ile en fazla getiriyi saÄŸlayan borsa oldu.
Geçen hafta yurt içinde açıklanan verilere göre, TÜFE aylık yüzde 0,04 ve yıllık yüzde 39,59 artışla beklentiler doğrultusunda gerçekleşirken, sanayi üretim endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 0,9 ve yıllık bazda yüzde 1,2 azalarak beklentilerin altında kaldı.
Dolar/TL, haftayı bir önceki haftalık kapanışın yüzde 11,6 üzerinde 23,3996’dan tamamladı.
Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 5.500 ve 5.400 seviyelerinin destek, 5.700 ve 5.800 puanın ise direnç olarak öne çıkabileceğini ifade etti.
Gelecek hafta yurt içinde pazartesi günü ödemeler dengesi ve işsizlik, salı günü perakende satışlar, perşembe günü haftalık para ve banka istatistikleri ve cuma günü Piyasa Katılımcıları Anketi verileri takip edilecek.
Öte yandan, AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, cari iÅŸlemler hesabının nisanda 4,47 milyar dolar açık vermesini bekliyor.
AA
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor
ErdoÄŸan’dan KılıçdaroÄŸlu’na yeni dava
Ä°ÅŸverene prim desteÄŸi yeniden geliyor
Genel Sağlık Sigortası borçları silinecek mi?
Halk TV Flash Haber TV’yi bünyesine kattı
Yapay zeka çağı başladı: Kontrol kimde olacak?
Belediye kreÅŸleri ile ilgili Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı’ndan açıklama
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: “kadına ÅŸiddet insanlığa ihanettir”
Bakanlıktan belediyelere “KreÅŸleri kapatın” talimatı
Trafik sigortasında süre değişiyor
Altın fiyatlarında son durum
ErdoÄŸan’dan KılıçdaroÄŸlu’na yeni dava
Ä°ÅŸverene prim desteÄŸi yeniden geliyor
Genel Sağlık Sigortası borçları silinecek mi?
Halk TV Flash Haber TV’yi bünyesine kattı
Yapay zeka çağı başladı: Kontrol kimde olacak?
Belediye kreÅŸleri ile ilgili Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı’ndan açıklama
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: “kadına ÅŸiddet insanlığa ihanettir”
Bakanlıktan belediyelere “KreÅŸleri kapatın” talimatı
Trafik sigortasında süre değişiyor
Altın fiyatlarında son durum