05 Aralık 2023 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 60 milyona yaklaÅŸmasına karşın aşı çalışmalarının beklentilerden hızlı ilerlemesi ve yıl bitmeden yüksek sayıda aşılamanın yapılabileceÄŸi haberlerinin yanı sıra ABD’de Joe Biden’ın Pennsylvania’yı da kazandığının netleÅŸmesi pay piyasalarında alımların güçlenmesini saÄŸladı.
ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın, seçimi kazanan Joe Biden’ın ekibinin günlük istihbarat brifingi alması için onay verdiÄŸini bildirmesinin ardından New York borsasında rekorlar geldi. Dow Jones endeksi yüzde 1,54 deÄŸer kazanarak, tarihinde ilk kez 30.000 puanı aÅŸarken, S&P 500 endeksi yüzde 1,62 deÄŸer kazanarak kapanış rekorunu kırdı. Nasdaq endeksi de yüzde 1,31 artışla tüm zamanların en yüksek ikinci kapanışını yaptı.
Avrupa tarafında da pay piyasalarında alımların güçlendiÄŸi görüldü. Dün açıklanan veriler, Alman ekonomisinin, yılın 3’üncü çeyreÄŸinde Kovid-19 durgunluÄŸundan tahmin edilenden daha hızlı toparlandığına iÅŸaret etti. Ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), bu yılın üçüncü çeyreÄŸinde bir önceki çeyreÄŸe kıyasla yüzde 8,5 arttı.
Veri sonrası Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,26, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,55 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,21 deÄŸer kazandı. Avro/dolar paritesi ise yükseliÅŸe geçerek analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1,19’un üzerini test etti.
Bugün Asya’da güne pozitif baÅŸlayan pay piyasaları, etkisini artıran kar satışları nedeniyle ÅŸu dakikalarda karışık bir görünüm ortaya koyuyor.
Japonya ile Çin’in, Kovid-19 tedbirleri kapsamında getirilen 14 gün karantina ÅŸartı olmaksızın, karşılıklı iÅŸ seyahatlerini yeniden baÅŸlatmaya karar vermesi sonrası Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 deÄŸer kazanırken, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1 düÅŸüÅŸ kaydetti.
Aşı çalışmalarına iliÅŸkin haberler petrol fiyatlarının da hızlı yükselmesine neden oldu. Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 4,3 deÄŸer kazanmasının ardından bugün de yüzde 0,5 artışla 48,6 dolara çıkarak marttan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Altın fiyatları ise düÅŸüÅŸ eÄŸilimini sürdürerek, 1.802 dolara geriledi.
Yurt içinde, dün 1.305-1.335 bandında dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışa göre yüzde 0,51 artışla 1.320,98 puandan tamamladı. Dün yüzde 1,5 artışla 8,0062’den kapanış yapan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay bir seyir izliyor.
Analistler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun, Aktif Rasyosu hesaplanmasına son vermesi ve Kovid-19 aşısına iliÅŸkin olumlu haber akışı ile Borsa İstanbul’da alıcılı bir seyir izlendiÄŸini belirterek, bugün ABD’de büyüme baÅŸta olmak üzere yoÄŸun veri gündemi ile ABD Merkez Bankası’nın (Fed) toplantı tutanaklarının takip edileceÄŸini bildirdi.
Kovid-19 aşısına iliÅŸkin haber akışının yanı sıra jeopolitik ve siyasi geliÅŸmelerin de piyasaların odağında olduÄŸunu kaydeden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.340 ve 1.360 seviyelerinin direnç, 1.290 puanın destek konumunda olduÄŸunu söyledi.
Piyasaların bugün takip edeceÄŸi veriler ÅŸöyle:
16.30 ABD, 3. çeyrek GSYH ve kiÅŸisel tüketim harcamaları
16.30 ABD, ekim ayı dayanıklı mal siparişleri
16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
18.00 ABD, ekim ayı kişisel gelir ve harcamalar
18.00 ABD, Michigan Üniversitesi kasım ayı tüketici güven endeksi
18.00 ABD, ekim ayı yeni konut satışları
22.00 ABD, Fed toplantı tutanakları
AA
TCDD İzmir Alsancak Limanı yeniden Ro-Ro operasyonlarına açıldı
Yapay zeka tarafından yazılan yasa yürürlükte
İşte İstanbul’da yaÅŸamanın maliyeti
Mudanya Belediye binası depremden sonra tahliye edildi
Firari terörist, Bursa’da yakalandı
Sanayi üretiminde kritik veri açıklandı
Mustafa Bozbey yeniden aday
Merkez Bankası’ndan enflasyonda doÄŸalgaz vurgusu
Fenomen ve saadet zinciri soruşturmaları
Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesi
Antep fıstığına rekabet soruşturması
Yapay zeka tarafından yazılan yasa yürürlükte
İşte İstanbul’da yaÅŸamanın maliyeti
Mudanya Belediye binası depremden sonra tahliye edildi
Firari terörist, Bursa’da yakalandı
Sanayi üretiminde kritik veri açıklandı
Mustafa Bozbey yeniden aday
Merkez Bankası’ndan enflasyonda doÄŸalgaz vurgusu
Fenomen ve saadet zinciri soruşturmaları
Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilmesi
Antep fıstığına rekabet soruşturması
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.