27 Temmuz 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ultra şahin para politikalarının sonuna yaklaşıldığına ilişkin güçlenen beklentilerle pozitif bir seyir izleniyor.

ABD ekonomisinde artan yavaÅŸlama belirtileri, piyasalarda Fed’in para politikasında deÄŸiÅŸimin yakın olduÄŸu ÅŸeklinde fiyatlanmaya devam ediyor.

Dün ABD’de açıklanan makroekonomik verilere göre imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekimde aylık bazda 2,1 puan azalışla 49,9’a inerek 28 ayın en düşük seviyesine geriledi ve Haziran 2020’den bu yana sektörde ilk kez daralma olduÄŸuna iÅŸaret etti.

Ãœlkede hizmet sektörü PMI da ekimde geçen aya göre 2,7 puan azalarak 46,6’ya indi ve hizmet sektöründeki daralmanın sürdüğünü gösterdi.

Söz konusu veriler ABD ekonomisinin resesyona gireceÄŸine yönelik endiÅŸeleri beslerken, Fed’in de ultra ÅŸahin politikalarına devam etmeyeceÄŸi yönündeki fiyatlamaları destekledi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek hafta yapılacak toplantıda Fed’in 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Aralık toplantısında 50 baz puan faiz artırımı yapılacağına yönelik beklentiler yüzde 48 seviyesinde bulunuyor.

Öte yandan, ABD’nin tahvil piyasalarında karışık bir seyir göze çarparken, gelecek dönem resesyon sinyali olarak kabul edilen 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getirisi arasındaki fark, yaklaşık 17 baz puanla son 2 yılın en düşük seviyesinde bulunuyor.

Bilanço sezonunda ise takvim yoÄŸunlaşırken, bugün General Motor, Microsoft ve Google’ın bilançolarını açıklaması bekleniyor. Haftanın devamında ise Apple, Exxon Mobil, Ford Motor, Airbus, Alphabet, Amazon, Boeing, Shell ve Intel gibi ÅŸirketlerin finansal sonuçları yatırımcıların odağında bulunuyor.

Dün, ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın, Çin’de bazı modellerin fiyatlarını yüzde 9 düşürmesinin ardından hisse fiyatındaki deÄŸer kaybının yüzde 8’e kadar ulaÅŸması piyasalarda oynaklığı artırırken, kapanışa yakın artan alış eÄŸilimiyle kayıplarının önemli bir kısmını telafi eden Tesla, günü yüzde 1,5 düşüşle tamamladı.

Benzer ÅŸekilde ABD’de iÅŸlem gören Çin’li ÅŸirketlerin hisseleri de dün bir ara yüzde 20’ye yakın deÄŸer kaybederek pay piyasalarında dalga boylarının uzamasına sebep oldu. Nasdaq’ta Golden Dragon endeksi kapanışa yakın kayıplarını kısmen telafi ederek günü yüzde 16,9 kayıpla kapattı.

Dün, New York borsasında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, S&P 500 endeksi yüzde 1,19, Nasdaq endeksi yüzde 0,86 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,34 deÄŸer kazandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne sınırlı yükseliÅŸle baÅŸladı.

Avrupa’da tarafında, perÅŸembe günkü Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararı öncesinde, siyasi geliÅŸmeler gündemi meÅŸgul etmeye devam ediyor.

Ä°ngiltere’de Liz Truss’ın istifasının ardından iktidardaki Muhafazakar Parti içerisinde baÅŸlayan liderlik yarışını kazanan Hint asıllı Rishi Sunak, ülkenin etnik azınlıktan gelen ilk baÅŸbakanı oldu.

Öte yandan, iyi giden hava koÅŸullarının doÄŸal gaz kullanımına olumlu etkisi sebebiyle Avrupa’da TTF kasım vadeli doÄŸal gaz kontratları yüzde 10’dan fazla deÄŸer kaybederek 96,50 avroya geriledi.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,58, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,64, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,59 ve Ä°talya’da FTSE MIB endeksi yüzde 1,93 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne ise karışık bir seyirle baÅŸladı.

Asya’da borsalar yeni günde karışık bir seyir izlerken, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) yönetim kadrolarındaki deÄŸiÅŸimin etkisi devam ediyor.

Dün Çin’de açıklanan makroekonomik verilerin ülke ekonomisinin gidiÅŸatına yönelik endiÅŸeleri artırmasıyla dolar/yuan paritesi uluslararası piyasada 7,33’le rekor kırdı.

Analistler, Çin’de bugün açıklanan verilere göre ülkenin üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 büyüyerek beklentileri geride bırakmasına karşın, verinin alt kalemleri ve özellikle perakende satışların tahminlerin altında kalmasının ekonomiye iliÅŸkin soru iÅŸaretlerini artırdığını ifade etti.

Yeni yönetimin Hong Kong’da siyasi baskıyı artırabileceÄŸi endiÅŸesi risk iÅŸtahını törpülerken, satış ağırlıklı seyrin özellikle ABD’de de iÅŸlem gören ÅŸirketler üzerinde yoÄŸunlaÅŸtığı görülüyor.

Bu geliÅŸmelerle kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1 deÄŸer kazanırken, Çin, Güney Kore ve Hong Kong’da endeksler yatay bir seyir izliyor.

Yurt içinde, dün BIST 100 endeksi yüzde 0,87 artarak 3.977,51 puan ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 4.008,80 puana taşıdı.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 artışla 18,6052 ile önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinden kapanmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,6040’tan iÅŸlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Almanya’da Ifo beklenti endeksleri, ABD’de konut fiyat endeksi, tüketici güven endeksi ve Richmond Fed sanayi endeksi verilerinin takip edileceÄŸini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.000 ve 4.030 seviyelerinin direnç, 3.900 puanın destek konumunda bulunduÄŸunu ifade etti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’nin ilk doÄŸal gaz depolama tesisinde sona doÄŸru

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.