29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalar yön arayışında

Küresel piyasalarda, Omicron varyantı, enflasyonist baskılar ve para politikalarında normalleşmenin beklenenden hızlı gerçekleşeceği endişelerinin yanı sıra karışık sinyaller veren makroekonomik verilerin ardından yön arayışı öne çıkıyor.

Küresel piyasalarda Omicron varyantı, enflasyonist baskılar ve para politikalarında normalleÅŸmenin beklenenden hızlı gerçekleÅŸeceÄŸi endiÅŸelerinin yanı sıra karışık sinyaller veren makroekonomik verilerin ardından yön arayışının öne çıktığı görülürken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yatırımcı toplantısı, yurt dışında ise Avro Bölgesi’nde iÅŸsizlik oranı ve Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE) takip edilecek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Omicron varyantı ve bunun büyüme üzerindeki etkilerine dair endişeler piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor.

Enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun süreceğine dair görüş birliğinin bulunduğu bir ortamda ortaya çıkan yeni varyantın, para politikaları üzerindeki etkisinin ne olacağı konusunda ise belirsizlikler güçleniyor. Bu noktada önemli bir belirleyici olan makroekonomik verilerin karışık sinyaller vermesi de yatırımcı fiyatlamalarını zorlaştırıyor.

Uzmanlar, aşıların yeni varyant üzerindeki etkinliÄŸinin net bir ÅŸekilde anlaşılması için zamana ihtiyaç duyulduÄŸunu ve panik yapılmaması gerektiÄŸini belirtirken, dün ABD’de ilk vakanın görülmesi ile risk algısı arttı.

Öte yandan dün ABD Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtlayan ABD Merkez Bankası (Fed) BaÅŸkanı Jerome Powell, enflasyonun 2022’nin ikinci yarısına kadar sürmesinin beklendiÄŸini ve “geçici” olduÄŸu deÄŸerlendirmesinden vazgeçilmesi gerektiÄŸini yineledi. Kalıcı yüksek enflasyon riskinin açıkça arttığını belirten Powell, “Bence politikamız buna uyum saÄŸladı, saÄŸlamaya da devam edecek. YaÅŸadığımız bu yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmemesi için araçlarımızı kullanacağız.” dedi.

Fed’in Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerinin yer aldığı Bej Kitap raporunun dün yayımlanan kasım sayısında da enflasyona dair risklere iÅŸaret edildi. Raporda, ABD ekonomisinin ılımlı ile orta hızda büyüdüğü belirtilirken, ÅŸirketlerin fiyat artışları ve iÅŸ gücü sıkıntılarıyla mücadele ettiÄŸi, geniÅŸ kapsamlı girdi maliyetli artışlarının yaÅŸandığı vurgulandı.

Makroekonomi veri tarafında ise dün ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi kasımda bir önceki aya göre 0,3 puan artışla 61,1’e çıktı. IHS Markit tarafından açıklanan kasım ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi de (PMI) 59,1’den 58,3’e revize edildi. Ãœlkede özel sektör istihdamı ise kasımda 534 bin kiÅŸi artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleÅŸti.

Bu geliÅŸmelerle dün seyahat hisseleri öncülüğünde New York borsasında sert düşüş yaÅŸandı. Dow Jones endeksi yüzde 1,34, S&P 500 endeksi yüzde 1,27 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,83 deÄŸer kaybetti. Dün 95,6-96,2 dar bandında hareket eden dolar endeksi bugün 96’nın hemen altında yatay seyrediyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi de düşüşünü sürdürerek yüzde 1,4080 ile 1,5 ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 1,43 seviyelerinde dengelendi. ABD BaÅŸkan Joe Biden’ın kış aylarına yönelik Kovid-19 ile mücadele stratejisi üzerinde çalıştığı ve tedbirlerin artırılabileceÄŸi haberlerine karşın yeni günün endeks vadeli kontratları tarafında pozitif baÅŸlaması dikkati çekiyor.

Avrupa tarafında dün açıklanan verilere göre, Almanya’da perakende satışlar ekimde yüzde 1 artış beklentilerine karşın yüzde 0,3 geriledi. Ãœlkede kasım ayı imalat sanayi PMI da fabrika faaliyetlerindeki yavaÅŸlamanın etkisiyle önceki aya göre 0,4 puan azalarak 57,4’e geriledi. Söz konusu veri Ä°ngiltere’de 58,1 ile geniÅŸlemeye devam etti, Avro Bölgesi’nde ise 58,4 ile beklentilerin altında kalsa da önceki aya kıyasla 0,1 puanlık sınırlı artış kaydetti. Verilerin ardından Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,55, Almanya’da DAX 30 endeksi yüzde 2,47, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,39 ve Ä°talya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,16 deÄŸer kazandı. Avro/dolar paritesi dün yüzde 0,2’lik düşüşle 1,1311 seviyesinden kapanmasının ardından bugün yatay seyrediyor. Avrupa endeks vadeli kontratları ise güne karışık bir seyirle baÅŸladı.

Asya tarafında Japonya’da dün Omicron varyantının ilk vakası görülmesinin ardından tedbirler artırılırken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) yeni varyantın ekonomi ve finansal piyasalar üzerinde yarattığı risklere karşı temkinli hareket edeceklerini bildirdi.

Bu geliÅŸmelerle kapanışa yakın Asya borsalarında karışık bir seyir izlendi. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 deÄŸer kaybederken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,1 yükseldi. Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi ise yatay seyrediyor.

Emtia tarafında, Omicron endiÅŸeleri ile dün iki günlük düşüşüne son veren altının ons fiyatı yüzde 0,4’lük artışla 1.779 dolardan kapanmasının ardından, bugün yatay hareket ediyor. Dün yüzde 1,7 azalışla 68,4 dolardan kapanan Brent petrolün varil fiyatı ise bugün 69,2 dolardan iÅŸlem görüyor.

Yurt içinde, dün uluslararası kuruluÅŸlar tarafından Türkiye’nin büyüme beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesi ile Borsa Ä°stanbul’da rekorlar kırıldı. BIST 100 endeksi, dün yüzde 2,64 artarak 1.857,40 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleÅŸtirirken, tarihi zirvesini ise 1.857,83 puana taşıdı.

Kredi derecelendirme kuruluÅŸu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’ye iliÅŸkin büyüme beklentisini 2021 için yüzde 8,6’dan yüzde 9,8’e, 2022 için yüzde 3,3’ten yüzde 3,7’ye revize etti. Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Kalkınma Örgütü (OECD) de daha önce yüzde 8,4 olarak açıkladığı Türkiye’nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 9’a yükseltti. OECD, Türkiye için gelecek yıla yönelik büyüme öngörüsünü de 0,2 puan artırarak yüzde 3,3’e revize etti.

Dün ayrıca döviz kurlarında görülen saÄŸlıksız fiyat oluÅŸumları nedeniyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 14 yılın ardından ilk kez piyasaya satım yönünde doÄŸrudan müdahale ederken, ayrıca Vadeli Ä°ÅŸlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde de iÅŸlem yapmaya baÅŸladığını duyurdu. Bu geliÅŸmenin ardından dolar/TL 13,88 seviyelerinden düşüşe geçerek günü yüzde 2,8’lik azalışla 13,3125’ten tamamladı. Dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında ise 13,5160 seviyelerinde iÅŸlem görüyor.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan CumhurbaÅŸkanı Kararı ile görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan’dan boÅŸalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati atandı.

Analistler, Kovid-19’a iliÅŸkin haber akışının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceÄŸini söyledi.

Bugün TCMB’nin yatırımcı toplantısında vereceÄŸi mesajların piyasaların odağında olacağını belirten analistler, yurt içinde ayrıca ihracat rakamları ile haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise Avro Bölgesinde Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE) ve ABD’de haftalık iÅŸsizlik baÅŸvurularının takip edileceÄŸini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.860 seviyesinin direnç, 1.790 puanın destek konumunda bulunduğunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

13.00 Avro Bölgesi, ekim ayı ÜFE ve işsizlik oranı

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati atandı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.