11 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalarda enflasyon endişesi

Küresel piyasalar, tedarik zincirindeki sıkıntılar ve enerji arzında yaşanan daralmanın küresel bazda enflasyon baskılarını artıracağı endişesiyle satış ağırlıklı bir seyir izliyor.

Tedarik zincirindeki kırılmalar dünya genelinde birçok varlık fiyatının güçlü dalgalanmasına sebep olurken, enflasyon endişesi ise piyasalar üzerindeki etkisini artırmaya devam ediyor.

Dün, ABD’de geçici bütçe tasarısının Senato ve Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasına karşın New York borsası enerji ve perakende ÅŸirketleri öncülüğünde sert düşerken, söz konusu negatif seyir Asya borsalarıyla yeni güne de taşındı.

Avrupa ve Asya’da da enerji arzı gündemin ana maddelerinden birini oluÅŸtururken, Çin’de kamu ÅŸirketlerine ne pahasına olursa olsun enerji güvenliÄŸinin saÄŸlanması ve bu konuda tedarik sıkıntısı yaÅŸanmaması talimatı verildi.

Avrupa’da ise doÄŸal gaz fiyatları artmaya devam ediyor. DoÄŸal gaz vadelileri eylülde yüzde 90,2 artışla 51,4 avrodan 97,8 avroya çıktı.

Analistler, Avrupa’da kış mevsiminin kendini hissettirmeye baÅŸlamasıyla artan ısınma ihtiyacının tüketici harcamalarında ciddi etkileri olmasının beklendiÄŸini ifade ederek, söz konusu durumun enflasyonist etkilerinin güçlü olabileceÄŸine dikkati çekti.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,19, Dow Jones endeksi yüzde 1,59 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,44 deÄŸer kaybetti. Endekslerin aylık düşüşü ise ortalama yüzde 5’e yaklaÅŸarak, Mart 2020’den bu yana kötü performansa iÅŸaret etti. New York borsasında endeks vadeli iÅŸlem kontratları yeni güne de satış ağırlıklı bir seyirle baÅŸladı.

Avrupa borsalarında küresel pay piyasaları ve enerji arzına iliÅŸkin endiÅŸelerle dün satış ağırlıklı bir seyir izlendi, Avro ise dolar karşısında deÄŸer kaybetmeye devam ederek, 1,1562 ile Temmuz 2020’den beri en düşük seviyesini gördü. Parite, bugün 1,1580 seviyelerinde iÅŸlem görüyor.

Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,31, Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,68, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,62 ve Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,21 düşüş kaydetti. Vadeli iÅŸlemlerde endeks kontratları yeni günün açılışında da satıcılı seyrediyor.

Asya’da, Çin bir hafta sürecek tatile girerken, tedarik zinciri ve enerji arzına iliÅŸkin endiÅŸelerin Asya piyasasında güçlü biçimde fiyatlandığı görülüyor.

Japonya’da açıklanan verilere göre iÅŸsizlik oranı yüzde 2,8’e gerilerken, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 51,5’e yükseldi.

Bu geliÅŸmelerle kapanışa yakın Japonya’da Nikei 225 endeksi yüzde 2,27 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,56 deÄŸer kaybetti.

Dün küresel pay piyasalarından pozitif ayrışan Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 1,04 üzerinde 1.406,39 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,38 azalışla 8,8902’den kapanış yapmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,8750 seviyesinde iÅŸlem görüyor.

Öte yandan, Türk lirası (TL) mevduatlara stopaj desteÄŸi uygulaması süresinin yıl sonuna kadar uzatılmasını içeren CumhurbaÅŸkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Analistler, bugün dünya genelinde imalat sanayi PMI verileriyle birlikte ABD’de kiÅŸisel gelirler ve kiÅŸisel harcamalar baÅŸta olmak üzere yoÄŸun veri gündeminin takip edileceÄŸini bildirdi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.390 ve 1.370 seviyelerinin destek konumunda olduğunu aktaran analistler, 1.420 puanın direnç olarak öne çıktığını söyledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, eylül ayı imalat sanayi PMI

10.55 Almanya, eylül ayı imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi, eylül ayı imalat sanayi PMI

11.30 İngiltere, eylül ayı imalat sanayi PMI

15.30 ABD, ağustos ayı kişisel gelirler ve harcamalar

16.45 ABD, eylül ayı imalat sanayi PMI

17.00 ABD, eylül ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

17.00 ABD, ağustos ayı inşaat harcamaları

17.00 ABD, eylül ayı ISM imalat sanayi PMI

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Doğalgaza yüzde 15 zam

HIZLI YORUM YAP