20 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalarda gözler Fed’e çevrildi

Küresel piyasalarda, Avrupa Merkez Bankası'nın ultra gevşek para politikasına devam edeceğini kaydetmesiyle karışık bir seyir izlenirken, gözler gelecek hafta ABD Merkez Bankası'nın Federal Açık Piyasa Komitesi'nin kararlarına çevrildi.

Dünya genelinde para politikalarının geleceğine ilişkin belirsizlikler varlık fiyatlamalarını etkilemeye devam ediyor.

Hafta içinde ABD’de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) yıllık bazda yüzde 5 artarak beklentileri geride bırakırken, alt kalemler enflasyonun geçici olduÄŸu söylemlerini destekledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faizinde değişikliğe gitmezken, varlık alımlarının hızının piyasaların ihtiyacına uygun şekilde yılın ilk aylarına göre önemli şekilde artabileceği bildirildi.

Analistler, bu geliÅŸmelere karşın enflasyona iliÅŸkin devam eden endiÅŸelerin pay piyasalarında karışık bir seyre neden olduÄŸunu ifade ederek, ABD Merkez Bankası‘nın (Fed) atacağı adımların yatırımcıların odağına yerleÅŸtiÄŸini kaydetti.

Hafta içinde Dünya Bankası’nın küresel büyüme tahminini yüzde 4,1’den yüzde 5,6’ya çıkarması ise küresel pay piyasalarını destekleyen unsurlardan oldu.

Öte yandan, 11-16 Haziran tarihlerinde Avrupa’da yapılacak 4 önemli zirve varlık fiyatlarını etkileyebilir.

Analistler, G7, NATO, ABD ve Avrupa BirliÄŸi zirvesi ile birlikte ABD BaÅŸkanı Joe Biden’ın, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile yapacağı görüşmelerden çıkacak sonuçların yatırımcıların odağında bulunduÄŸunu bildirdi.

Devam eden belirsizliklerle ABD’nin 10 yıllık tahviline talebin arttığı gözlemlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi bu geliÅŸmelerle yüzde 1,43 ile 3 Mart’tan bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından yüzde 1,46’ya yükselse de haftayı 9 baz puan düşüşle tamamladı.

Dolar endeksi bu gelişmelerle yükseliş eğilimini üst üste üçüncü haftaya taşıyarak yüzde 0,5 artışla 90,6 seviyesine çıktı.

Altının ons fiyatı ise artan tahvil talebi ve yükselen dolar endeksine paralel değer kaybederek haftayı yüzde 0,8 düşüşle 1.877 dolardan tamamladı.

Emtia fiyatları bu hafta dalgalı bir seyir izlemesine karşın haftayı deÄŸer kazancıyla tamamlamayı baÅŸardı. Bakırın libresi hafta içinde 4,41 dolarla 26 Nisan’dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yükseliÅŸe geçti ve haftalık bazda yüzde 0,5 deÄŸer kazanarak 4,53 dolara çıktı.

Brent petrolün varil fiyatı yükseliÅŸ eÄŸilimini üst üste üçüncü haftaya taşırken, hafta içinde ABD’nin Ä°ranlı bir yetkiliye uyguladığı yaptırımı kaldırdığını duyurması Brent petrolün varil fiyatında dalgalanmalara sebep oldu. Söz konusu haberle 70,6 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla yükseldi ve haftayı yüzde 1,5 artışla 72,55 dolardan kapattı.

Kripto para piyasalarında da dalgalı bir seyrin izlendiği haftada, Bitcoin 31 bin dolara kadar gerilemesine karşın bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla 38 bin 500 dolara kadar yükselmesinin ardından 37 bin dolar seviyesinde dengelendi.

New York borsası karışık seyretti

Bu hafta ABD gündeminin odağında TÃœFE verileri bulunurken, gelecek hafta Fed’in FOMC toplantısından çıkacak faiz kararı, toplantının karar metni, Fed BaÅŸkanı Jerome Powell’ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar ve ABD BaÅŸkanı Biden’ın Avrupa’daki görüşmelerinden gelecek haber akışı yatırımcıların odağında bulunuyor.

Fed’in politika faizini yüzde 0,00 ile 0,25 arasında sabit tutması ve varlık alımında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesi beklenmezken, toplantı sonrası Fed BaÅŸkanı Powell’ın yapacağı açıklamalarda ipuçları aranacak.

Analistler, beklentileri geride bırakan enflasyon verisinin piyasalardaki belirsizlikleri artırdığını kaydederek, Fed’in para politikasının geleceÄŸine iliÅŸkin yönlendirmelerinin öneminin oldukça arttığını ifade etti.

Karar metninde Fed’in varlık alımlarına iliÅŸkin yönlendirmesine dair ipuçlarının aranacağını bildiren analistler, varlık alımlarının azaltılması yönündeki vurgulamaların oynaklığın artabileceÄŸini bildirdi.

ABD’de hafta içinde dış ticaret açığı 68,9 milyar dolara gerilerken, Michigan Ãœniversitesi Tüketici Güveni 86,4’e yükseldi.

Söz konusu gelişmelerle karışık bir seyir izleyen New York borsasında, haftalık bazda Nasdaq endeksi yüzde 1,85 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,41 değer kazanırken, Dow Jones endeksi de yüzde 0,80 değer kaybetti.

14 Haziran ile baÅŸlayan haftanın veri takviminde, salı perakende satışlar, Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE), New York Fed sanayi endeksi, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, çarÅŸamba FOMC faiz kararı toplantısı ve devamında Fed BaÅŸkanı Powell’ın açıklamaları ile konut baÅŸlangıçları ve inÅŸaat izinleri, perÅŸembe Philadelphia Fed imalat endeksi verileri takip edilecek.

Avrupa’da endeksler rekor kırmaya devam etti

Avrupa’da bu hafta gözler ECB’nin faiz kararındaydı. ECB, hafta içindeki toplantısında beklentiler doÄŸrultusunda faiz oranları ve varlık alım programında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmedi.

ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun yılın ikinci yarısında daha da artmasını beklediklerini ancak geçici faktörlerin ortadan kalkması ile düşüşün başlayacağını belirterek, ekonomik aktivitenin hızlanmasını beklediklerini kaydetti.

Pandemi Acil Varlık Alım Programı’nın (PEPP) büyüklüğü ve hızı ile ilgili tartışmak için erken olduÄŸunu dile getiren Lagarde, mali ve para politikalarında destekleyici duruÅŸun devam etmesi gerektiÄŸini vurguladı.

ECB’nin karar metninde varlık alımlarının hızının piyasaların ihtiyacına uygun ÅŸekilde yılın ilk aylarına göre önemli ÅŸekilde artabileceÄŸi de ifade edildi.

Enflasyona iliÅŸkin endiÅŸelerin azalması ve varlık alımlarında bir süre daha kısıtlamaya gidilmeyeceÄŸinin açıklanmasıyla Fransa, Ä°talya ve Ä°spanya 10 yıllık tahvil faizleri düşüş eÄŸilimlerini üst üste dördüncü haftaya taşırken, Almanya’nın 10 yıllık tahvil faizleri yüzde eksi 0,27’ye indi.

Avro Bölgesi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,3 daralırken, Almanya’da ZEW beklentiler endeksi de 79,8’e geriledi.

Avro/dolar paritesi bu geliÅŸmelerle düşüş eÄŸilimini üst üste ikinci haftaya taşıyarak, haftalık bazda yüzde 0,5 azalarak 1,2100’e indi.

Fransa ve Almanya borsalarında rekorların kırıldığı haftada, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi 24 Åžubat 2020 haftasından bu yana en yüksek kapanışı gerçekleÅŸtirdi.

Haftalık bazda Almanya’da DAX endeksi 15.732 puanla tarihi yüksek seviyesini görmesinin ardından kazançlarını koruyamadı ve haftayı yatay seyirle 15.693 puandan tamamladı. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,3 artışla haftalık kapanış rekoru kırarken, Ä°talya’da MIB 30 endeksi 1,3 ve Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,9 yükseldi.

Gelecek hafta; pazartesi Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi, salı Almanya’da TÃœFE, Avro Bölgesi’nde dış ticaret dengesi ve Ä°ngiltere’de iÅŸsizlik, Ä°ngiltere’de TÃœFE, Avro Bölgesi’nde TÃœFE ve cuma günü ÃœFE verileri takip edilecek.

Asya piyasaları karışık seyretti

Asya borsalarında bu hafta para politikasına iliÅŸkin belirsizliklerle karışık bir seyir izlenirken, gelecek hafta Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz kararı yatırımcıların odağında bulunuyor.

BoJ’un politika faizinde deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesi beklenmezken, varlık alımlarına iliÅŸkin olası ipuçlarının varlık fiyatlarının üzerinde etkili olması bekleniyor.

Öte yandan, enflasyon endiÅŸeleri özellikle Çin pay piyasalarını olumsuz etkilemeye devam ederken, Asya’da söz konusu durumu destekleyen veri akışı bu hafta da devam etti.

Analistler, Japonya’da yüzde 4,9 artarak 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıkan ÃœFE’nin enflasyon endiÅŸelerini beslemeyi sürdürdüğünü aktararak, haftaya cuma günü Japonya’da açıklanacak TÃœFE verisinin öneminin daha da arttığını ifade etti.

Bu hafta Japonya’da açıklanan Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,9 daralarak beklentilerden iyi gerçekleÅŸirken, ödemeler dengesi fazlası beklentilerin gerisinde kaldı.

Bu geliÅŸmelerle, bu hafta Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,02 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,6 deÄŸer kazanırken, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,06 deÄŸer kaybetti.

14 Haziran ile baÅŸlayan haftanın veri takviminde, pazartesi günü Japonya’da sanayi üretimi ve kapasite kullanımı, çarÅŸamba Çin’de perakende satışlar ve sanayi üretimi, cuma günü ise Japonya’da TÃœFE ve BoJ’un para politikası toplantısı takip edilecek. Pazartesi günü Çin’de tatil nedeniyle piyasalar kapalı olacak.

Yurt içi piyasalar pozitif seyretti

Yurt içi piyasaların odağında bu hafta sanayi üretimi verileri bulunurken, yurt içi piyasalarda gözler haftaya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı, ödemeler dengesi verileri ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ABD BaÅŸkanı Biden ile yapacağı görüşmeye çevrildi.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler politika faizinin yüzde 19’da sabit bırakılmasını tahmin ederken, nisanda cari iÅŸlemler hesabının 2,43 milyar dolar açık vereceÄŸini öngörüyor.

Arındırılmış sanayi üretimi nisanda yüzde 66 artışla AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin yüzde 63,5’lik tahminlerini geride bırakırken, aylık bazda yüzde 0,9 geriledi.

Bununla birlikte, Dünya Bankası hafta içinde açıkladığı ekonomik görünüm raporunda Türkiye büyüme tahminini 2021 için yüzde 5’te, 2022 için yüzde 4,5’te sabit tuttu.

Bu gelişmelerle BIST 100 endeksi alıcılı bir seyir izleyerek haftayı yüzde 1,95 artışla 1.460,86 puandan tamamladı. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.470 puanın önemli direnç, 1.390 seviyesinin destek konumunda olduğunu söyledi.

Dolar kuru ise Türk lirası karşısında hafta boyunca düşüş eÄŸiliminde hareket ederek 8,28 seviyelerine gerilerken, bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla kayıplarını kısmen telafi etti ve haftayı yüzde 3 azalışla 8,3955’ten tamamladı.

14 Haziran haftasında yurt içinde pazartesi ödemeler dengesi, salı konut satışları ve bütçe dengesi, çarÅŸamba konut fiyat endeksi, perÅŸembe TCMB’nin faiz kararı takip edilecek.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Altının kilogramı geriledi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.