10 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Piyasalarda gözler Fed’in faiz kararında

Küresel pay piyasaları, yoğun veri gündemi ve açıklanan şirket bilançolarının takip edildiği haftayı pozitif seyirle tamamlarken, gelecek hafta gözler Fed'in faiz kararı ile Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerine çevrildi.

Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin sonuna yaklaşıldığına iliÅŸkin beklentilerin artmasına raÄŸmen ABD’de geçen hafta açıklanan verilerin karışık sinyaller vermesiyle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in ilk faiz indirimine yılın son çeyreÄŸine doÄŸru gideceÄŸine iliÅŸkin beklentiler ötelenmeye devam ediyor.

ABD’de enflasyonla mücadelenin beklenenden uzun sürebileceÄŸine iÅŸaret eden verilere karşın ülkede geçen hafta yoÄŸunlaÅŸan bilanço sezonu pay piyasalarında risk iÅŸtahını destekleyen ana etken olarak öne çıkarken, hisse ve sektör bazlı oynaklık dikkati çekti.

Analistler, özellikle teknoloji alanında faaliyet gösteren şirketlerin duyurdukları finansal sonuçların ağırlıklı olarak beklenti üzeri açıklanmasının da etkisiyle pay piyasalarında yükseliş eğiliminin hakim olduğunu ifade etti.

Öte yandan, ABD’de geçen hafta açıklanan verilere göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), 2024’ün ilk çeyreÄŸinde yüzde 1,6 artış kaydederek öngörülerin altında kalırken, gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduÄŸu çekirdek kiÅŸisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise aynı dönemde yüzde 3,7 ile beklentilerden fazla yükseldi.

Bu durum ülkede stagflasyona iliÅŸkin soru iÅŸaretlerini artırırken, para piyasalarındaki fiyatlamalar Fed’in ilk faiz indirimine yönelik toplantıyı yılın son çeyreÄŸine doÄŸru ötelemeye devam etti.

Söz konusu veriler öncesi Fed’in faiz indirimine baÅŸlama ihtimali haziranda yüzde 20, temmuzda yüzde 45, eylülde yüzde 70 ile fiyatlanırken, veriler sonrasında bu ihtimaller ilgili aylar için sırasıyla yüzde 11, yüzde 30 ve yüzde 57’ye geriledi.

Analistler, Fed’in gelecek haftaki toplantısında faizleri sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını anımsatarak, karar sonrası Fed BaÅŸkanı Powell’ın gerçekleÅŸtireceÄŸi sözle yönlendirmelerden bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara iliÅŸkin ipuçları aranacağını dile getirdi.

Gelecek hafta ülkede açıklanacak, Fed’in enflasyon göstergelerinden biri olarak takip ettiÄŸi tarım dışı istihdam verilerinin söz konusu fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceÄŸini aktaran analistler, söz konusu verilerin piyasalarda da oynaklığı artırabileceÄŸine deÄŸindi.

Bu geliÅŸmelerle birlikte, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,74 seviyesini test etmesinin ardından yüzde 4,67’den haftalık kapanışını gerçekleÅŸtirdi. 103,9-105,1 aralığında dalgalı bir seyir izleyen dolar endeksi, haftayı önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 105,9 seviyesinden tamamlarken, altının ons fiyatı haftayı yüzde 2,28 azalışla 2 bin 338 dolardan kapatarak, 5 haftalık yükseliÅŸ serisini sonlandırdı.

Orta DoÄŸu’daki geliÅŸmeler yakından takip edilirken, Brent petrolün varil fiyatı haftalık bazda yüzde 1,7 artarak 88,1 dolardan kapanış gerçekleÅŸtirdi.

Nasdaq ve S&P 500 endeksi son 7 ayın en güçlü haftalık performansını kaydetti

New York borsasında Nasdaq ve S&P 500 endeksi, özellikle teknoloji ÅŸirketlerinin karlarının ve gelirlerinin beklentileri aÅŸmasının ardından Kasım 2023’ten bu yana en güçlü haftalık yükseliÅŸlerini gerçekleÅŸtirdi.

ABD’de hafta boyunca büyük ÅŸirketlerin açıkladıkları bilançoları gündemin odağında bulunurken, ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın net karı, küresel çapta düşen satışlar ve fiyat indirimlerinin etkisiyle bu yılın ilk çeyreÄŸinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 55 geriledi.

Åžirketin finansal sonuçlarının ardından Tesla’nın üst yönetici Elon Musk’ın daha uygun fiyatlı modellerin üretimine erken baÅŸlanabileceÄŸini söylemesiyle Tesla’nın hisse fiyatı haftayı yüzde 14,4 deÄŸer kazancıyla tamamladı.

Boeing ise tahminlerden daha az zarar duyururken, tedarik zincirini istikrara kavuÅŸturduÄŸunu bildirdi. Buna karşın kredi derecelendirme kuruluÅŸu Moody’s Boeing’in kredi notunu düşürürken, ÅŸirketin hisse fiyatı haftalık bazda yüzde 1,5 azalış kaydetti.

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta’nın geliri, bu yılın ilk çeyreÄŸinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 36,5 milyar dolara ulaÅŸtığını bildirmesine raÄŸmen ÅŸirketin yılın ikinci çeyreÄŸinde piyasa beklentilerinin altında, 36,5 ila 39 milyar dolar arasında, gelir beklediÄŸini açıklamasıyla Meta’nın hisse fiyatı haftayı yüzde 7,9 deÄŸer kaybıyla kapattı.

ABD’li teknoloji ÅŸirketi IBM’in geliri de bu yılın ilk çeyreÄŸinde yüzde 1 artışla 14,5 milyar dolara yükselirken, ÅŸirketten yapılan açıklamada, IBM’nin yazılım ÅŸirketi HashiCorp’u hisse başına 35 dolar nakit karşılığında 6,4 milyar dolara satın alma niyeti duyuruldu. Söz konusu satın almanın 2024 sonuna kadar tamamlanmasının beklendiÄŸi bildirildi.

Haftalık bazda IBM hisse fiyatı yüzde 8 gerilerken, HashiCorp şirketinin hisseleri yüzde 36 yükseliş kaydetti.

Microsoft’un geliri de ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 17 artarak 61,9 milyar dolara çıkarken, Google’ın ana kuruluÅŸu Alphabet’in aynı dönemde elde ettiÄŸi gelir yüzde 15 yükseliÅŸle 80,5 milyar dolara ulaÅŸtı.

Microsoft’un hisseleri haftalık bazda yüzde 1,8 deÄŸer kazanırken, ilk kez temettü dağıtacağını duyuran Alphabet’in hisse fiyatı da yüzde 11,6 artışla haftayı tamamladı. Böylelikle ÅŸirketin piyasa deÄŸeri, 2 trilyon doların üzerine çıktı.

Dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden biri olan Intel ise yılın ilk çeyreğinde elde ettiği gelirini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 arttırarak 12,7 milyar dolara çıkarmasına rağmen 437 milyon dolarlık net zarar açıkladı.

Bilançosunu açıkladığı haftayı yüzde 6,8 değer kaybıyla tamamlayan Intel hisseleri, böylece düşüş eğilimini de üst üste 4. haftaya taşımış oldu.

Ä°lk çeyrekte karında düşüş bildiren ABD’li enerji ÅŸirketlerinden Exxon Mobil’in hisseleri de haftayı yüzde 1,6 azalışla kapattı.

Öte yandan, ABD’de geçen hafta açıklanan verilere karışık sinyaller vermeye devam etti.

Ülkede, öncü imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), nisanda aylık 2 puan azalarak 49,9 ile 4 ayın en düşük seviyesine inerken, hizmet sektörü PMI da aynı dönemde 0,8 puan gerileyerek 50,9 oldu.

Dayanıklı mal sipariÅŸleri martta aylık bazda yüzde 2,6 artışla piyasa beklentilerini aÅŸarken, Kasım 2023’ten bu yana en yüksek aylık yükseliÅŸ kaydedildi.

ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı da yüzde 7,24 ile geçen yıl kasım ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Mortgage baÅŸvuruları ise geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 2,7 geriledi.

Ayrıca, dün ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), Philadelphia merkezli Republic First Bank’ın kapatıldığını ve Fulton Bank’a satıldığını duyurdu. Böylece, Republic First Bank’ın iflası bu yıl ABD’deki ilk banka iflası oldu.

Bu gelişmelerle New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 4,23 ve S&P 500 endeksi yüzde 2,67 yükselerek son 7 ayın en güçlü haftalık performansını kaydetti. Dow Jones endeksi de haftalık bazda yüzde 0,67 arttı.

29 Nisan ile baÅŸlayan haftada, salı günü CB Tüketici Güven Endeksi, çarÅŸamba günü Fed’in faiz kararı ve Powell’ın açıklamalarının yanı sıra ADP özel sektör istihdamı ile imalat sanayi PMI, perÅŸembe günü dayanıklı mal sipariÅŸleri ve fabrika sipariÅŸleri, cuma günü ise istihdam raporu, hizmet sektörü ve bileÅŸik PMI verileri takip edilecek.

Avrupa’da gözler enflasyon verilerine çevrildi

Avrupa borsalarında da geçen hafta pozitif bir seyir hakim olurken, gelecek hafta bölge genelinde açıklanacak enflasyon verileri başta olmak üzere yoğun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

ABD’de açıklanan ÅŸirket bilançolarının çoÄŸunun beklenenden iyi gelmesinin ardından pay piyasalarında artan risk iÅŸtahı, Avrupa borsalarına da taşındı.

Analistler, gelecek hafta Almanya ve Avro Bölgesi’nde açıklanacak öncü Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) verilerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceÄŸini ifade ederek, söz konu verilerden alınacak sinyallerin aynı zamanda Avrupa Merkez Bankasının (ECB) gelecek dönemde atacağı adımlara iliÅŸkin ipuçları verebileceÄŸini dile getirdi.

ECB’nin haziranda faiz indirimlerine baÅŸlayacağına kesin gözüyle bakılırken, bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara iliÅŸkin ECB yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de devam ediyor.

Portekiz Merkez Bankası Başkanı ve ECB üyesi Mario Centeno geçen hafta yaptığı açıklamalarda, bankanın bu sene 100 baz puanın üzerinde faiz indirimi gerçekleştirebileceğini söyledi.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) BaÅŸkanı ve ECB üyesi Joachim Nagel ise Avro Bölgesi’nde enflasyonun hala inatçı olabileceÄŸini belirterek, ECB’nin haziran ayında faizlerde olası ilk indirimden sonra ne olacağı konusunda taahhütte bulunamayacağını ifade etti.

Ä°talya Merkez Bankası BaÅŸkanı ve ECB üyesi Fabio Panetta, Avro Bölgesi’nde uzun süreli ekonomik durgunluk riskini engellemek için zamanında ve küçük faiz indirimleri çaÄŸrısında bulundu.

Öte yandan, geçen hafta Almanya’da açıklanan verilere göre, Ekonomi AraÅŸtırma Enstitüsü (Ifo) iÅŸ dünyasının ekonomiye güveni nisanda beklentilerin üzerinde artarak, yükseliÅŸini art arda üçüncü aya taşıdı.

Ülkede martta 87,9 puan değerini alan Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, şirket yöneticilerinin mevcut ve gelecek beklentilerindeki iyileşmesinin etkisiyle nisanda 89,4 puana ulaştı. Piyasa beklentisi endeksinin 88,8 puana yükseleceği yönündeydi.

Ifo anketine göre, Beklentiler Endeksi 87,7 puandan 89,9 puana, Mevcut Durum Endeksi de 88,1 puandan 88,9 puana çıktı.

Ayrıca, Alman hükümeti, 2024 için daha önce yüzde 0,2 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini, “hafif konjonktürel iyileÅŸme iÅŸaretleriyle” revize ederek yüzde 0,3’e yükseltti.

Bu geliÅŸmelerle, geçen hafta Almanya’da DAX endeksi yüzde 2,39, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 3,09, Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,97, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,82 artış kaydetti.

Gelecek hafta açıklanacak veri gündeminde pazartesi Avro Bölgesi’nde tüketici, reel kesim ve ekonomik güven endeksi ile Almanya’da öncü enflasyon, salı Almanya’da iÅŸsizlik oranı ve büyüme, Avro Bölgesi’nde öncü TÃœFE ve büyüme, perÅŸembe günü Avro Bölgesinde ve Almanya’da imalat sanayi PMI, cuma ise Avro Bölgesi’nde iÅŸsizlik oranı takip edilecek.

Japon yeni, dolar karşısında 1986’dan bu yana en düşük seviyesine indi

Küresel pay piyasalarında artan risk iştahı Asya borsalarına da taşınırken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0 ila yüzde 0,1 aralığında bıraktı.

Bankadan yapılan açıklamada, bankanın, tahvil alımlarını bir önceki toplantıda alınan kararlar çerçevesinde sürdüreceği aktarılırken, para politikası kararının oy birliği ile alındığı ifade edildi.

BoJ’un yıl sonu enflasyonun yüzde 2,6-3 aralığında olmasını öngördüğü aktarılarak, enflasyonun 2025 ve 2026’da yüzde 2 seviyesinde olacağı tahmin edildi.

BoJ BaÅŸkanı Kazuo Ueda faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, ekonomi ve fiyatlar üzerinde döviz piyasası etkisinin izlenmeye devam edileceÄŸini kaydederek, enflasyon trendi yüzde 2’ye doÄŸru ilerlerse politika faizinin yükseltileceÄŸini belirtti.

Öte yandan, hafta boyunca Japon yeninin dolar karşısında değer kaybetmesi gündemin odağında bulunurken, dolar/yen paritesi, haftayı yüzde 2,4 artışla 158,35 seviyesinden tamamlayarak, yaklaşık son 38 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, döviz piyasasının hareketlerini yakından izlediklerini kaydederek, “Buna dayanarak uygun ÅŸekilde yanıt verme kararlılığımızda hiçbir deÄŸiÅŸiklik yok.” ifadesini kullanmıştı.

Ãœlkede geçen hafta açıklanan verilere göre ise TÃœFE nisanda yıllık yüzde 1,4 artışla beklentilerin altında kalırken, öncü endeks ÅŸubatta 111,8’de sabit kaldı.

Çin Merkez Bankası (PBoC) da bir ve beş yıllık kredi faiz oranlarını (LPR) sırasıyla yüzde 3,45 ve yüzde 3,95 seviyesinde sabit bıraktı.

Söz konusu geliÅŸmelerle haftalık bazda Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,34, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2,48, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 8,80 ve Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,76 deÄŸer kazandı.

29 Nisan ile baÅŸlayan haftada, salı günü Japonya’da sanayi üretimi ve iÅŸsizlik oranı, Çin’de imalat sanayi, hizmet sektörü ve bileÅŸik PMI, çarÅŸamba günü Japonya’da imalat sanayi PMI verilerinin yanı sıra perÅŸembe günü de BoJ toplantı tutanakları takip edilecek.

DiÄŸer yandan, gelecek hafta Çin’de 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle piyasalar 3 gün iÅŸleme kapalı olacak.

BIST 100 endeksi rekor tazeledi

Yurt içinde de Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,29 artışla 9.915,62 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleÅŸtirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 9.956,11 puana taşıdı.

Gelecek hafta enflasyon verilerinin yanı sıra uluslararası derecelendirme kuruluÅŸu Standard & Poor’s’un (S&P), cuma akÅŸamı açıklaması beklenen Türkiye deÄŸerlendirme raporu yatırımcıların odağına yerleÅŸti.

Analistler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Fitch Ratings’in de 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükselttiÄŸini ve not görünümünü “duraÄŸan”dan “pozitif”e çıkardığını anımsattı.

Ayrıca Fitch Ratings dün politika tutarlılığındaki iyileÅŸmenin sürdürülmesinin, Türkiye’nin kredi notu açısından olumlu olabileceÄŸini bildirdi.

Öte yandan, bu hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının Bahar Toplantıları ile çeşitli etkinliklere katılmak üzere gerçekleştirdiği ABD ziyaretindeki temaslarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD’de yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin büyük olduÄŸuna dikkati çeken ÅžimÅŸek, “Dezenflasyonla, yapısal reformlarla, mali disiplinle makroekonomik temelleri güçlendiriyoruz ve bu çok ilgi çekiyor. Onun için yatırımcı ilgisi tek kelimeyle mükemmeldi.” dedi.

ÅžimÅŸek dün Sapanca’da düzenlenen UludaÄŸ Ekonomi Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuÅŸmada, küresel ekonomik görünümde Türkiye lehine daha olumlu bir arka plan olduÄŸunu dile getirdi.

Kamuda tasarruf konusundaki çalışmaların nihai noktaya geldiÄŸini de belirten ÅžimÅŸek, “Kamuda tasarruf artış ve harcama kontrolü 2024’ün ikinci yarısında güçlü ÅŸekilde devreye girecek.” dedi.

Şimşek, küresel ekonomik görünümde Türkiye lehine daha olumlu bir arka plan olduğunu bildirdi.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını deÄŸiÅŸtirmeyerek yüzde 50’de tuttu.

Faiz kararının ardından TCMB’den yapılan duyuruya göre, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası (TL) mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) TL mevduata geçiÅŸin desteklenmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranı yükseltildi.

Duyuruda, KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına yenileme ve TL’ye geçiÅŸ oranına göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 60’ı, TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL’ye geçiÅŸ oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 80’i olarak belirlendi.

Böylece belirlenen koşulları yerine getiren bankaların tesis edilen zorunlu karşılık tutarı için alabileceği en yüksek faiz KKM hesaplarında yüzde 30, TL mevduat hesaplarında yüzde 40 oldu.

Gelecek hafta pazartesi ekonomik güven endeksi, salı dış ticaret dengesi, perÅŸembe imalat sanayi PMI ve cuma günü enflasyon verilerinin yanı sıra S&P’nin piyasalar kapandıktan sonra açıklaması beklenen Türkiye deÄŸerlendirme raporu takip edilecek.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.000 ve 10.100 seviyelerinin direnç, 9.900 ve 9.800 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dünya Bankası’ndan ‘altın’ tahmini

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.