25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalarda gözler merkez bankalarına çevrildi

Küresel pay piyasaları ekonomik toparlanmaya ilişkin artan endişeler ve Çin'deki regülasyon adımlarıyla satıcılı bir seyir izlerken, gelecek hafta gözler başta Fed olmak üzere küresel bazda merkez bankalarının para politikası kararlarına çevrildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının küresel ekonomiyi beklenenden daha kötü etkilediğine ve bilinen 300 milyar dolar borcu bulunan Çinli Evergrande şirketinin finansal istikrarı bozabileceğine yönelik endişeler küresel pay piyasalarında satış baskısını beraberinde getirdi.

Gelecek hafta gözler Fed, Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Ä°ngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararlarına çevrilirken, üç merkez bankasının da faiz oranlarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesi beklenmiyor.

Toplantılarda, Fed’in varlık alımlarının azaltılması konusundaki yol haritasını belirginleÅŸtirmesine ve BoE’nin artan enflasyon baskısı karşısında para politikası tutumundaki olası deÄŸiÅŸikliÄŸe yönelik ipuçları aranacak.

Analistler, gelecek hafta veri gündeminin de yoğun olduğuna dikkati çekerek, özellikle imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin Kovid-19 salgınında Delta varyantının ekonomik etkilerini daha net yansıtabileceğinden dolayı küresel pay piyasalarında oynaklığı artırabileceğini bildirdi.

Artan risk algısıyla, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi üst üste dördüncü hafta da yükselerek yüzde 1,3710 seviyesine, 2 yıllık tahvil faizi de yüzde 0,23’e çıktı.

Altının ons fiyatı artan enflasyonist risklere karşı şahinleşen merkez bankalarıyla haftalık yüzde 2 değer kaybederek 1.751 seviyesine geriledi.

Ekonomik toparlanmaya iliÅŸkin endiÅŸelerin bakır fiyatlarını baskılamasıyla yüzde 2,2 deÄŸer kaybeden bakırın libresi 4,24’e gerilerken, Brent petrolün varil fiyatı hava muhalefeti sebebiyle aksayan üretim sebebiyle artarak haftalık yüzde 3,1 deÄŸer kazancıyla 74,8 dolara yükseldi.

Avrupa’da kışın sert geçebileceÄŸine yönelik uzmanların uyarıları ve Rusya’nın depolarında yeteri kadar doÄŸal gaz olmadığını açıklaması sonrası ise doÄŸal gaz fiyatları rekor kırdı.

ABD’de gözler Fed ve Powell’da

ABD’de bu hafta yatırımcıların odağında bulunan Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) verileri beklentiler dahilinde gelirken, gözler gelecek hafta çarÅŸamba Fed’in faiz kararı, Fed BaÅŸkanı Jerome Powell’ın toplantı sonrası yapacağı konuÅŸma ve Fed yetkililerinin cuma günü yapacakları sözle yönlendirmelere çevrildi.

Hafta içinde ABD’de TÃœFE aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 5,3 artarak beklentiler dahilinde gerçekleÅŸirken, enflasyonda tepe noktasının görülmüş olabileceÄŸi beklentisi piyasalardaki risk unsurlarını kısmen azalttı.

Ekonominin beklenenden daha fazla etkilenmiş olabileceğine yönelik endişeler ise artan risk iştahını törpüledi.

Gelecek hafta, Fed’le birlikte mali politikalar tarafı ve veri gündeminde de yoÄŸunluk göze çarparken, Temsilciler Meclisi Demokrat çoÄŸunluk lideri Steny Hoyer, meclisin borç sınırını haftaya ele alacağını söyledi.

Yüksek seyreden risk algısıyla S&P 500 endeksi haftalık yüzde 0,57, Nasdaq endeksi yüzde 0,47 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,07 değer kaybetti.

20 Eylül ile başlayan haftanın veri takviminde, salı cari denge, inşaat izinleri ve konut başlangıçları, çarşamba ikinci el konut satışları, perşembe imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI ve cuma günü yeni konut satışları takip edilecek.

Avrupa’da sahne BoE’nin

Avrupa borsalarında TÃœFE ve Avrupa Merkez (ECB) BaÅŸkanı Christine Lagarde’ın konuÅŸması yakından takip edilirken, gelecek hafta perÅŸembe günü BoE’nin faiz kararı ve artan enflasyon baskısına karşı atılacak olası sözle yönlendirmeler gündemin odağına yerleÅŸti.

ECB Başkanı Lagarde, hafta içinde yaptığı konuşmada bankanın destekleyici duruşunun süreceğine ilişkin açıklamalarda bulunurken, ülkelerin ekonomik toparlanma için mali destek vermelerinin gerekliliğini bir kez daha dile getirdi. Konuşmanın tahmin edildiği kadar şahin olmaması yatırımcıları rahatlattı.

Enerji fiyatları Avrupa’da hafta boyunca rekor üzerine rekor kırarken, artan maliyetlerin enflasyon baskılarını besleyebileceÄŸi ve merkez bankalarını daha ÅŸahin bir tutuma yönlendirebileceÄŸi endiÅŸesi pay piyasalarını baskıladı.

Bu hafta açıklanan verilere göre Avro Bölgesi’nde yıllık TÃœFE beklentilere paralel yüzde 3 seviyesinde gerçekleÅŸirken, Ä°ngiltere’de tahminleri geride bırakarak yıllık yüzde 3,2’ye çıktı.

Avro/dolar paritesi haftayı yüzde 0,7 deÄŸer kaybıyla 1,1727’den tamamlarken, haftalık bazda Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,77, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,93, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,40 deÄŸer kaybetti. Ä°talya’da MIB 30 endeksi ise yüzde 0,09 yükseldi.

Gelecek hafta, pazartesi Almanya’da Ãœretici Fiyat Endeksi (ÃœFE), çarÅŸamba Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, perÅŸembe bölge genelinde imalat sanayi ile hizmet sektörü PMI ve cuma günü Almanya’da Ifo iÅŸ ortamı güven endeksi verileri takip edilecek.

Asya’da BoJ ve Evergrande baÅŸ rolü paylaÅŸabilir

Asya’da, ekonomik toparlanmaya iliÅŸkin endiÅŸeler, Çin’in regülasyon adımları ve Evergrande ÅŸirketinin borçlarının yapılandırılmasına yönelik süreç risk algısını artırırken, gelecek hafta BoJ’un faiz kararı ve Çin’deki geliÅŸmeler yatırımcıların odağında olmaya devam edecek.

BoJ’un faiz oranlarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesi beklenmezken, Çin Merkez Bankası (PBoC) artan risk unsurları karşısında kredi kanallarını gevÅŸetebilir.

Evergrande ÅŸirketinin büyüklüğü sebebiyle finansal istikrara zarar verebileceÄŸi endiÅŸesi Asya’da pay piyasalarını baskılamaya devam ederken, makro ekonomik verilerden gelen olumsuz sinyaller de söz konusu seyri destekledi.

Japonya’da çekirdek makine sipariÅŸleri yıllık yüzde 11,1, Çin’de perakende satışlar yıllık yüzde 2,5 ve sanayi üretimi yüzde 5,3 artsa da üç veri de beklentileri karşılayamadı.

Bu geliÅŸmelerle, Åžanghay bileÅŸik endeksi haftalık bazda yüzde 2,41 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 4,90 deÄŸer kaybederken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,39 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,48 deÄŸer kazandı.

20 Eylül ile baÅŸlayan haftanın veri takviminde, çarÅŸamba BoJ’un faiz kararı ve cuma Japonya’da TÃœFE verileri takip edilecek. Japonya’da borsalar pazartesi ve perÅŸembe, Çin’de ise pazartesi ve salı günü tatil nedeniyle kapalı olacak.

Yurt içinde TCMB’nin faiz oranlarında deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmesi beklenmiyor

Yurt içi pay piyasalarında bu hafta cari iÅŸlemler dengesi ve sanayi üretimi verileri takip edilirken, gözler gelecek hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına çevrildi.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin büyük çoÄŸunluÄŸu politika faizinin yüzde 19’da sabit bırakılmasını beklerken, politika metninde para politikasının geleceÄŸine iliÅŸkin ipuçları aranacak.

Analistler, küresel bazda önemli merkez bankalarının da gelecek hafta politika kararı alacak olmaları ve enflasyon endişeleriyle şahinleşmesi olası tutumların dünya genelinde oynaklığı artırabileceğini ifade etti.

Öte yandan, Temmuzda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen ay yıllık bazda yüzde 8,7 artışla beklentilerin altında kalırken, cari işlemler açığı ise temmuzda 683 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Ä°ngiltere, piyasalar kapandıktan sonra yaptığı açıklamada, Kovid-19 önlemleri kapsamında uyguladığı seyahat listesinde yaptığı güncellemede, Türkiye’yi 22 Eylül itibarıyla seyahat sonrası zorunlu otel karantinası gerektiren kırmızı listeden çıkardı.

BIST 100 endeksi küresel pay piyasalarına paralel bu hafta da değer kaybederek haftayı yüzde 1,34 azalışla 1.419,43 puandan tamamladı.

Dolar/TL haftayı yüzde 2,06 deÄŸer kazancıyla 8,6441’den kapattı.

Gelecek hafta yurt içinde, çarÅŸamba tüketici güven endeksi, TCMB’nin faiz kararı ve cuma, kapasite kullanımı, reel kesim güven endeksi ve sektörel güven endeksleri takip edilecek.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Piyasaya arzı yasaklandı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.