15 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Küresel piyasalarda, Orta DoÄŸu’daki çatışmaların daha geniÅŸ alanlara yayılabileceÄŸi ve ABD’de açıklanan ekonomik verilerin beklentileri aÅŸmasının ardından politika faizinin tahminlerden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutulacağı endiÅŸelerinin artmasıyla negatif bir seyir izlenirken gelecek hafta gözler ABD Merkez Bankası (Fed) baÅŸta olmak üzere önemli merkez bankalarının faiz kararlarına çevrildi.
7 Ekim’de baÅŸlayan Ä°srail-Filistin çatışmasının tüm dünyadan gelen tepkilere raÄŸmen hala devam etmesi, piyasalarda risk algısını artırırken konuya iliÅŸkin haber akışı da piyasaların yönü üzerinde etkili olmayı sürdürüyor.
Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, gelecek hafta çarÅŸamba günü Fed’in para politikası kurulu toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını anımsatarak fiyatlamalarda bankanın 2024’e kadar faizi sabit bırakacağı yönündeki tahminlerin de güçlü kalmaya devam ettiÄŸini vurguladı.
Karar sonrası açıklanacak toplantı metninde yer alan ifadelerin önemini vurgulayan analistler, toplantının ardından Fed BaÅŸkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamaların piyasalarda oynaklığı artırabileceÄŸini belirtti.
Analistler, Fed’in para politikası kararlarını alırken göz önünde bulundurduÄŸu en önemli veriler arasında olan tarım dışı istihdam ve ADP özel sektör istihdamı verilerinin de bankanın ileriki dönemlerde nasıl adımlar atacağına dair sinyaller verebileceÄŸini dile getirdi.
Orta DoÄŸu’daki geliÅŸmelerin yanı sıra yoÄŸun makroekonomik veri takviminin de takip edildiÄŸi geçen haftada açıklanan verilerin, Fed’in “ÅŸahin” adımlarına raÄŸmen ABD ekonomisinin güçlü kaldığını göstermesiyle bankanın politika faizini beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağına yönelik endiÅŸeler arttı.
ABD ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreÄŸinde yıllık bazda yüzde 4,9 büyüyerek, beklentileri aÅŸarken 2021’in son çeyreÄŸinden bu yana en hızlı büyümesini kaydetti.
Ülkede tüketim harcamaları eylülde yüzde 0,7 ile tahminlerin üzerinde artmasına karşın gelirler yüzde 0,3 ile öngörülerden az artış kaydetti.
Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı, gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduÄŸu çekirdek kiÅŸisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 3,7 artarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleÅŸti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Fitch Ratings, söz konusu verilere dair yaptığı açıklamada, güçlü tüketici harcamaları ve istihdam artışının ABD’nin ekonomik büyümesini desteklediÄŸini, küresel tahvil getirilerinin de son aylarda önemli ölçüde yükseldiÄŸini bildirdi.
Fitch’ten yapılan açıklamada, tahvil getirilerindeki artışın, merkez bankalarından politika faiz oranlarının zirvelere yaklaÅŸtığı yönündeki sinyallere ve uygulanan parasal sıkılaÅŸtırmanın artık kredi büyümesi üzerinde baskı oluÅŸturduÄŸuna dair açık kanıtlara raÄŸmen gerçekleÅŸtiÄŸi vurgulandı.
Öte yandan, hafta başında yüzde 5,02 ile son 16 yılın zirvesine çıkan ABD’nin 10 yılık tahvil faizi buradan yaklaşık 18 baz puan gerileyerek yüzde 4,84 seviyesinden haftayı tamamlarken dolar endeksi haftalık bazda yüzde 0,4 yükseliÅŸle haftayı 106,6 seviyesinden kapattı.
Orta DoÄŸu’da tansiyonun düşmemesi emtia fiyatları üzerinde doÄŸrudan etkili olurken yükseliÅŸ eÄŸilimini üst üste 3. haftaya taşıyan altının ons fiyatı yüzde 1,2 artışla 2.005,9 dolardan haftayı tamamladı. Böylece ons altın yaklaşık 5 ay sonra ilk kez 2.000 doları aÅŸmış oldu.
ABD’de yoÄŸun ÅŸirket bilançoları ve makroekonomik verilerin takip edildiÄŸi haftada New York borsaları negatif bir seyir izlerken gelecek hafta için Fed’in faiz kararı ve Powell’ın açıklamalarının yanı sıra istihdam raporu verileri, yatırımcıların odağına yerleÅŸti.
Analistler, geçen hafta ülkede açıklanan verilerden alınan sinyallere göre ekonomideki güçlü duruşun devam ettiğini, açıklanan şirket bilançolarının ise karışık sinyaller verdiğini söyledi.
Ülkede Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi ise ekimde yukarı yönlü revize edilerek 63,8 ile beklentileri aştı.
ABD’de yeni konut satışları 759 binle tahminlerin üzerinde gerçekleÅŸti. Öte yandan, ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranının yüzde 8’e yaklaÅŸmasıyla mortgage baÅŸvuruları 1995’ten bu yana en düşük seviyede kalmaya devam etti.
Öte yandan, ülkede bilanço sezonu yoÄŸun bir ÅŸekilde devam ederken Microsoft’un geliri bu dönemde yıllık bazda yüzde 13 artarak 56,5 milyar dolara çıkarken ÅŸirket hisseleri haftayı yüzde 1 artışla tamamladı.
Google’ın ana kuruluÅŸu olan Alphabet’in elde ettiÄŸi gelirin yüzde 11 yükseliÅŸle 76,7 milyar dolara çıkmasına karşın bulut biriminin gelir beklentilerini karşılayamaması sonrası ÅŸirketin hisse fiyatı yüzde 9,8 azalışla haftayı kapattı.
ABD’li uçak üreticisi Boeing’in üçüncü çeyrekte 1,6 milyar dolarlık zarar açıklamasının ardından tedarikçisi Spirit AeroSystems’teki kalite sorunları nedeniyle bu yıl için 737 tipi uçaklarına iliÅŸkin teslimat tahminlerini düşürmesiyle ÅŸirketin hisseleri deÄŸer kaybetti. Böylece Boeing’in hisse fiyatı, düşüş eÄŸilimini üst üste 8. haftaya çıkarmış oldu.
Amazon’un net karı üçüncü çeyrekte 9,9 milyar dolar olurken ÅŸirket, geçen yılın aynı döneminde 2,9 milyar dolarlık kar açıklamıştı. Ä°yi gelen bilançonun etkisiyle ÅŸirketin hisseleri yüzde 2,1 deÄŸer kazancıyla haftayı tamamladı.
Ayrıca JPMorgan Chase Ãœst Yöneticisi (CEO) Jamie Dimon ve ailesinin 2024’ten itibaren bankadaki 1 milyon hissesini satacağının bildirilmesinin ardından bankanın hisseleri haftalık bazda yüzde 5,1 deÄŸer kaybetti.
Söz konusu gelişmelerle geçen hafta, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 2,62, S&P 500 endeksi yüzde 2,50 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,14 azalışla haftayı tamamladı.
30 Ekim ile baÅŸlayan haftanın veri takviminde, pazartesi günü Dallas Fed imalat endeksi, salı günü CB tüketici güven endeksi, çarÅŸamba ADP istihdam raporu, imalat sanayi PMI, inÅŸaat harcamaları ve Fed faiz kararının yanı sıra Powell’ın açıklamaları, perÅŸembe günü haftalık iÅŸsizlik maaşı baÅŸvuruları, fabrika sipariÅŸleri, cuma günü tarım dışı istihdam, iÅŸsizlik oranı ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.
Halihazırda devam eden Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra Orta DoÄŸu’da tansiyonun bir türlü dinmemesi, ekonomik aktivite konusunda endiÅŸelerin hakim olduÄŸu Avrupa’da da risk iÅŸtahının düşük seyretmesine neden olurken haftaya Ä°ngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz kararı ve bölge genelinde enflasyon verileri yatırımcıların odağında olacak.
Geçen hafta Avrupa Merkez Bankasının (ECB) 3 temel politika faizini de sabit bırakmasının ardından Yunanistan’ın baÅŸkenti Atina’da düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan ECB BaÅŸkanı Christine Lagarde, Avrupa ekonomisinin zayıf olduÄŸunu belirterek enflasyonun çok uzun süre yüksek seviyelerde seyretmesinin beklendiÄŸini aktardı.
Hafta içinde, ECB Profesyonel Tahminciler Anketi’ne katılan ekonomistler, Avro Bölgesi enflasyonunun ancak 2025’te ECB’nin yüzde 2’lik hedefine yaklaÅŸacağını öngördü.
Öte yandan, Avrupa genelinde açıklanan öncü PMI verilerinin, beklentilerin altında kalarak ekonomik aktiviteye dair olumsuz sinyaller vermeye devam etmesi de Avrupa borsalarında risk iştahını törpüledi.
Orta DoÄŸu’daki geliÅŸmeler de bölgede yakından takip edilirken çatışmaların daha geniÅŸ alanlara yayılabileceÄŸi ve özellikle enerji fiyatlarının yeniden yükseliÅŸ eÄŸilimine geçebileceÄŸi endiÅŸesi Avrupa’da risk algısını destekleyen baÅŸka bir etken oldu.
Analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, gelecek hafta perÅŸembe günü BoE’nin politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını belirterek karar sonrası BoE BaÅŸkanı Andrew Bailey’nin yapacağı sözle yönlendirmelerin piyasalarda oynaklığa sebep olabileceÄŸini dile getirdi.
Söz konusu geliÅŸmelerle geçen hafta Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,75, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,31, Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,25 ve Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,50 deÄŸer kaybetti.
Gelecek hafta pazartesi günü Almanya’da büyüme ve enflasyon, Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, salı günü Avro Bölgesi’nde büyüme ve enflasyon, çarÅŸamba günü Ä°ngiltere’de imalat sanayi PMI, perÅŸembe günü Almanya’da iÅŸsizlik oranı, imalat sanayi PMI, Avro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI, BoE’nin faiz kararı ve Bailey’in açıklamaları, cuma günü Ä°ngiltere’de hizmet sektörü PMI ve Avro Bölgesi’nde iÅŸsizlik oranı verileri takip edilecek.
Asya’da tarafında ise Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyici adımlarına devam etmesinin ardından Çin ve Hong Kong pay piyasaları pozitif ayrışırken gelecek hafta gözler Japonya Merkez Bankasının (BoJ) para politikası kararına çevrildi.
Analistler, Çin’de varlık fonunun hisse senedi piyasalarında alım yapmasının risk iÅŸtahının toparlanmasına yardımcı olduÄŸunu belirterek Hong Kong’da da hisse senetlerinden alınan damga vergisinin yüzde 0,13’ten yüzde 0,1’e çekilme kararının alınmasının risk iÅŸtahını destekleyen baÅŸka bir etken olduÄŸunu söyledi.
Öte yandan, Japonya’da açıklanan enflasyon verileri gelecek hafta yapılacak toplantıda BoJ’un alacağı kararlara iliÅŸkin belirsizlikleri artırdı.
Analistler, son dönemde Japon basınında çıkan haberlerde BoJ’un getiri eÄŸrisi hedef aralığını geniÅŸletebileceÄŸinin ifade edildiÄŸini belirterek bankanın gelecek hafta açıklayacağı para politikası kararlarının piyasalarda oynaklığı artırabileceÄŸini aktardı.
Ülkede, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde yüzde 3,3, çekirdek TÜFE de yüzde 2,7 artışla öngörüleri geride bıraktı.
Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizi son 10 yılın zirvesine yakın olan yüzde 0,87 seviyesinden haftayı tamamlarken dolar/yen paritesi de 150,8 ile son bir yılın en yüksek seviyesini test etmesinin ardından 149,6’tan haftayı kapattı.
Söz konusu geliÅŸmelerle haftalık bazda Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,32 ve Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 1,16 deÄŸer kazanırken Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 3,04 ve Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,86 azalış kaydetti.
30 Ekim ile baÅŸlayan haftada, salı günü Japonya’da sanayi üretimi, iÅŸsizlik oranı, BoJ faiz kararı, Çin’de imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI, çarÅŸamba günü Çin’de Caixin imalat sanayi PMI, cuma günü Çin’de cari denge ve Caixin hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek.
Yurt içinde, geçen hafta dalgalı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 2,02 artışla 7.662,05 puandan tamamlarken, gelecek hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Enflasyon Raporu ve Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinin yanı sıra enflasyon verileri yatırımcıların odağına yerleşti.
TCMB geçen hafta politika faizini beklentiler doÄŸrultusunda 500 baz puan artırarak yüzde 35’e çıkardı.
Bankadan yapılan duyuruda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmeye devam edileceği kaydedilirken son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçişinin önemli ölçüde tamamlandığı bildirildi.
Resmi Gazete’de yayınlanan tebliÄŸe göre ise TCMB, bankacılık sisteminde Türk lirasının payını artırmaya yönelik adımlarla birlikte sadeleÅŸme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye eriÅŸimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi.
Dolar/TL, haftayı bir önceki kapanışın yüzde 0,7 üzerinde 28,1737’den tamamladı.
Öte yandan Sermaye Piyasası Kurulu, Tureks Turunç Madencilik İç ve Dış Ticaretin pay başına 10,97 liradan ilk halka arzını onayladı.
Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 7.700 ve 7.900 seviyelerinin direnç, 7.600 ve 8.400 puanın ise destek olarak öne çıkabileceğini ifade etti.
Gelecek hafta yurt içi veri gündeminde, pazartesi günü ekonomik güven endeksi, salı günü dış ticaret dengesi, çarşamba günü imalat sanayi PMI, perşembe günü enflasyon raporu, haftalık para ve banka istatistikleri, cuma günü ise enflasyon verileri takip edilecek.
AA
Gram altın rekor kırmaya doymuyor
İzlanda-Türkiye maçı iptal mi?
Ä°ÅŸte 1 kilo zeytinin maliyet!
TCMB BaÅŸkan Yardımcısı Akçay’dan ihracatçıya mesaj
2 yılın altında ceza alanlar da cezaevine girecek
Nobel Ekonomi Ödülü, Daron AcemoÄŸlu’na verildi
Seramik devi iflasın pençesinde
Canan Karatay ‘sakın’ tüketmeyin dedi
Uluslararası iÅŸ dünyası temsilcileri Ä°stanbul’da buluÅŸuyor
Bakan Işıkhan’dan ‘asgari ücret’ açıklaması
Kamu personeline servis hizmeti devam edecek mi?
İzlanda-Türkiye maçı iptal mi?
Ä°ÅŸte 1 kilo zeytinin maliyet!
TCMB BaÅŸkan Yardımcısı Akçay’dan ihracatçıya mesaj
2 yılın altında ceza alanlar da cezaevine girecek
Nobel Ekonomi Ödülü, Daron AcemoÄŸlu’na verildi
Seramik devi iflasın pençesinde
Canan Karatay ‘sakın’ tüketmeyin dedi
Uluslararası iÅŸ dünyası temsilcileri Ä°stanbul’da buluÅŸuyor
Bakan Işıkhan’dan ‘asgari ücret’ açıklaması
Kamu personeline servis hizmeti devam edecek mi?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.