23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Küresel pay piyasalarında, ABD’de enflasyon endiÅŸelerinin güç kaybetmeye devam etmesi ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ekonomide yumuÅŸak iniÅŸi saÄŸlayabileceÄŸine yönelik beklentiler, varlık fiyatlarını etkilemeye devam etti.
Öte yandan, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 31 Ekim-1 Kasım tarihlerinde düzenlenen toplantısına iliÅŸkin tutanaklar, banka yetkililerinin para politikasının seyrinde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hemfikir olduÄŸunu, gelen verilerin enflasyonun düşürülmesindeki ilerlemenin yetersiz olduÄŸunu göstermesi durumunda para politikasının daha da sıkılaÅŸtırılabileceÄŸini ortaya koydu.
Tutanaklarda, tüm yetkililerin, enflasyon sürdürülebilir şekilde belirlenen hedefe gerileyene kadar para politikasının kısıtlayıcı kalmasının uygun olacağı kanaatini taşıdığı belirtildi.
Fed’in ÅŸahin politikalarının sonuna geldiÄŸi beklentisi geçen hafta fiyatlamalardaki ana etken olmaya devam etti. Buna karşın ABD’de açıklanan makroekonomik veriler yatırımcıların temkinli olmasında fayda olduÄŸunu gösterirken, para piyasalarında Fed’in haziranda faiz indirimlerine baÅŸlayacağına yönelik fiyatlamalar güçlü kalmayı sürdürüyor.
Fed yetkilileri sözle yönlendirmelerine devam ederken, Richmond Fed BaÅŸkanı Thomas Barkin, verilerin fiyat artışlarının hızı yavaÅŸlarken ekonominin büyüdüğüne iÅŸaret ettiÄŸini ancak bu ilerlemenin Fed’in enflasyona karşı zafer ilan etmesi için yeterli olmadığını bildirdi. Odak noktanın enflasyonu hedef seviyeye düşürmek olduÄŸunu yineleyen Barkin, enflasyonun “inatçı” olduÄŸunu gördüğünü aktardı.
Şükran Günü dolayısıyla dünya genelinde varlık fiyatlarında oynaklık sınırlı kaldı. Bununla birlikte, ABD’de bu hafta Efsane Cuma ile baÅŸlayacak alışveriÅŸ sezonunda talebin ne derece güçlü olacağı yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.
DiÄŸer taraftan Orta DoÄŸu’da Ä°srail ve Hamas arasındaki geliÅŸmeler de piyasalarda geçen hafta ana etken oldu. Orta DoÄŸu’dan gelen haber akışı varlık fiyatlarını olumlu etkilemeyi sürdürürken, Hamas ve Ä°srail arasındaki mutabakatla Gazze’ye saldırıları 4 günlüğüne durduracak, esir takası ve insani yardıma imkan saÄŸlayacak insani ara baÅŸladı.
Tahvil ihraçları tahvil faizlerinde oynaklığı artırırken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,36 ile 22 Eylül’den bu yana en düşük seviyesini görmesi sonrası haftalık bazda 4 baz puan artarak yüzde 4,47’de dengelendi.
Emtia tarafında ise Hamas ve İsrail arasındaki anlaşmanın uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin belirsizliklerin özellikle petrol fiyatları üzerinde etkili olması beklenirken, Brent petrolün varil fiyatında tatil etkisiyle oynaklığın azalması dikkati çekiyor.
Brent petrol haftayı yüzde 0,6 artışla 80,9 dolardan tamamladı.
Amerikan Petrol Enstitüsü’nün, ülkede ham petrol stoklarının 1 milyon 467 bin varillik beklentilerin oldukça üzerinde 9 milyon 47 bin varil arttığını açıklaması talebin gerilediÄŸi öngörülerini destekledi.
Analistler, Brent petrolün haftayı yükselişle tamamlamasına karşın talep endişelerinin devam ettiğini dile getirdi.
Altının onsu ise haftayı yüzde 1,3 artışla 2.003,64 dolardan tamamladı.
Dolar endeksi dün 103,2 ile 31 AÄŸustos’tan bu yana en düşük seviyeyi test etmesinin ardından haftayı yüzde 0,4 azalışla 103,4 seviyesinden tamamladı.
New York borsasında geçen hafta Fed şahin adımlarının sonuna geldiğine yönelik beklentilerle yükseliş eğilimi hakimdi.
Makroekonomik veri tarafında ise ABD’de ikinci el konut satışları ekimde yüzde 4,1 azalarak AÄŸustos 2010’dan bu zamana kadarki en düşük seviyesine geriledi.
ABD’de dayanıklı mal sipariÅŸleri ekimde aylık bazda yüzde 5,4 ile piyasa beklentilerinden fazla düştü. Ãœlkede ilk kez iÅŸsizlik maaşı baÅŸvurusunda bulunanların sayısı da 18 Kasım ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 24 bin kiÅŸi azalarak 209 bine geriledi ve piyasa beklentilerinin altında gerçekleÅŸti.
Michigan Ãœniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi ise kasımda yukarı yönlü revize edilerek 61,3 olurken, tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi kasımda yüzde 4,2’den yüzde 4,5’e çıkarak nisandan bu yana en yüksek seviyesine ulaÅŸtı. Uzun vadeli enflasyon beklentileri ise yüzde 3’ten yüzde 3,2’ye yükseldi.
ABD’de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), kasımda aylık 0,6 puan azalışla 49,4’e düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleÅŸti. Bu dönemde 3 ayın en düşük seviyesine gerileyen endeks, imalat sektöründeki daralmaya iÅŸaret etti.
Ülkede hizmet sektörü PMI ise kasımda geçen aya göre 0,2 puan artışla 50,8 değerine yükseldi. Dört ayın en yüksek seviyesine çıkan endeks, piyasa beklentilerinin üstünde gerçekleşti.
Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia, 29 Ekim’de sona eren 3 aylık dönemde elde ettiÄŸi 18,12 milyar dolar gelirle piyasa beklentilerini geride bıraktı.
Elektronik eÅŸyalar satan perakende zinciri Best Buy’ın da satışların bu yıl yüzde 6 ile yüzde 7,5 arasında azalacağı tahmininde bulundu.
ABD’de Şükran Günü tatilini hafta sonu ile birleÅŸtiren çalışanlar nedeniyle piyasalarda hacim daha düşük olurken New York borsasında cuma günü yarım gün iÅŸlem yapıldı.
Söz konusu gelişmelerle geçen hafta, New York borsasında haftayı Nasdaq endeksi yüzde 0,79, S&P 500 endeksi yüzde 0,95, Dow Jones endeksi ise yüzde 1,27 yükselişle tamamladı.
27 Kasım ile başlayan haftada pazartesi yeni konut satışları, Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi, salı tüketici güven endeksi, Richmond Fed Sanayi Endeksi, çarşamba büyüme, toptan stoklar, perşembe kişisel gelir ve harcamalar, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, bekleyen konut satışları, cuma imalat sanayi PMI takip edilecek
Avrupa borsalarında, geçen hafta karışık bir seyir öne çıkarken, Avrupa’nın en büyük ticari ortaklarından Çin’deki geliÅŸmeler varlık fiyatlarını olumsuz etkilemeyi sürdürdü. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) uzun bir süre politika faizlerini bu seviyelerde tutacağına yönelik beklentilerin güçlenmesi bölgede yavaÅŸlayan ekonomik aktiviteye yönelik endiÅŸeleri beslemeye devam etti.
ECB ekim ayı para politikası toplantı tutanakları, ECB Yönetim Konseyi üyelerinin ekonomik büyüme konusunda daha endişeli olduğunu ortaya koydu.
Konsey üyelerinin değerlendirmelerinin yer aldığı tutanaklar, üyelerin, daha fazla sıkılaştırma ana senaryoları olmasa bile, daha fazla faiz artırımının masada tutulması gerektiğinde ısrar ettiğini gösterdi.
ECB üyeleri para politikasına iliÅŸkin sözle yönlendirmelerine devam ederken, ECB üyesi Joachim Nagel ECB’nin politika faizlerinin zirve noktasına çok yakın olduÄŸunu ifade etti.
ECB üyesi Francois Villeroy de Galhau, bankanın politika faizlerinin birkaç çeyrek bu seviyelerde tutabileceğini ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde alınan varlıkların beklenenden daha önce elinden çıkarmaya başlayabileceğini bildirdi.
Öte yandan bölgede açıklanan imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI verileri bölge genelinde ekonomik aktivite yavaşlamaya devam etse de yavaşlama hızının azaldığını gösterdi.
Avro Bölgesi’nde hizmet sektörü PMI 48,2, imalat sanayi PMI 43,8 bileÅŸik PMI da 47,1 ile 50 seviyesinin altında gerçekleÅŸti.
Almanya, tüm bakanlıkların ek harcama taahhütlerini geçici olarak dondurdu.
Bu arada, Almanya’nın ekonomi ve düşünce kuruluÅŸlarından Ekonomi AraÅŸtırma Enstitüsü’nün (Ifo) Alman iÅŸ dünyası kasım anketine göre, ülkede ÅŸirketlerin yüzde 6,8’i ekonomideki zayıflık nedeniyle varlıklarını tehdit altında görüyor.
Almanya ekonomisi, yılın 3. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 0,4 küçüldü.
DiÄŸer taraftan Ä°ngiltere’nin enflasyonla mücadeleye ilk baÅŸlayan bankalardan olmasına karşın bankanın politika faizlerini diÄŸer önemli merkez bankalarından daha uzun süre yüksek seviyelerde tutması gerekebileceÄŸinden endiÅŸe ediliyor.
Söz konusu geliÅŸmelerle geçen hafta Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,67, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,85, deÄŸer kazanırken, Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,74 ve Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,15 deÄŸer kaybetti.
Gelecek hafta çarÅŸamba Avro Bölgesinde tüketici güven endeksi ve ekonomik güven endeksi, Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE), perÅŸembe Avro Bölgesi’nde TÃœFE ve iÅŸsizlik oranı, Almanya’da iÅŸsizlik oranı, cuma Avro Bölgesi’nde, Almanya’da ve Ä°ngiltere’de imalat sanayi PMI açıklanacak.
Asya borsalarında Çin hariç alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Çin’de gayrimenkul sektörüne iliÅŸkin açıklanan “beyaz liste” hisse bazlı oynaklıkların artmasına neden oldu.
Analistler, Çin hükümetinin konunun çözümüne yönelik adımlar atmasının piyasalarda olumlu karşılandığını kaydetti.
Öte yandan, Çin Merkez Bankası (PBoC) pariteyi yuanı destekleyici ÅŸekilde açıklamaya devam ederken, dolar/yuan paritesi 7,0627 ile 2 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeyi test etti.
Çin’de hükümetin özellikle gayrimenkul sektöründeki sıkıntılı ÅŸirketleri destekleyebileceÄŸini gösteren adımlar da risk algısının azalmasına yardımcı olmadı.
Öte yandan, Japonya’da açıklanan enflasyon verileri Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) normalleÅŸme takvimini biraz daha öteleyebileceÄŸi olasılığını ortaya koyarken, ülkede Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) yıllık yüzde 3,3 artışla beklentilerin gerisinde kaldı.
Söz konusu geliÅŸmelerle haftalık bazda Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 0,44 deÄŸer kaybederken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,08, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,60, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,12 deÄŸer kazandı.
Gelecek hafta perÅŸembe Japonya’da perakende satışlar, sanayi üretimi, Çin’de imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI, cuma Japonya’da iÅŸsizlik oranı takip edilecek.
Yurt içinde geçen hafta Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 1,36 deÄŸer kazanarak 7.959,95 puandan tamamladı.
Dolar/TL, haftayı bir önceki kapanışın yüzde 0,62 üzerinde 28,8663’ten tamamladı.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise 336 baz puanla yaklaşık son 3 yılın en düşük seviyesini test etti.
Bu arada geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40’a çıkardı.
TCMB’den yapılan açıklamada, Kurul’un, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını deÄŸerlendirdiÄŸi kaydedilerek, parasal sıkılaÅŸtırma hızının yavaÅŸlatılacağı ve sıkılaÅŸtırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı bildirildi.
Öte yandan, TCMB’den yapılan diÄŸer duyurularda, kredi kartı azami faiz oranları ve üye iÅŸ yeri komisyon oranlarında yıl sonuna kadar deÄŸiÅŸim gerçekleÅŸmeyeceÄŸi ve ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetine üst sınır getirildiÄŸi aktarıldı.
TCMB’nin toplam rezervleri ise 17 Kasım haftasında bir önceki haftaya göre 5 milyar 854 milyon dolar artışla 134 milyar 468 milyon dolara çıkarak son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaÅŸtı.
Gelecek hafta çarşamba ekonomik güven endeksi, dış ticaret dengesi, perşembe büyüme, cuma imalat sanayi PMI takip edilecek.
AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Gayrisafi Yurt içi Hasılanın (GSYH) 2023 yılının 3. çeyreÄŸinde yıllık yüzde 5,19 arttığını öngörüyor. Ekonomistlerin 2023 yıl sonuna iliÅŸkin büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 4,31 düzeyinde gerçekleÅŸti.
AApiyasalar, abd, ekonomi
Başöğretmen Atatürk
Bursa’da “YeÅŸil Sanayi YeÅŸil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile Ä°smail Saymaz’a soruÅŸturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
UludaÄŸ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu
Bursa’da “YeÅŸil Sanayi YeÅŸil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile Ä°smail Saymaz’a soruÅŸturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
UludaÄŸ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu