06 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Liseli gençler geliÅŸtirdikleri elektrikli araç “Fatih” ile ödül aldı

Ankara'da liseli gençler geliştirdikleri elektrikli araç "Fatih" ile TEKNOFEST 2023'te yerlilik ve görsel tasarım alanında ödüle layık görüldü.

Ankara Tevfik Ä°leri Anadolu Ä°mam Hatip Lisesi öğrencilerinin oluÅŸturduÄŸu Cereyan Elektrikli Araç Takımı’nın Kaptanı Ahmet Ferhat Sarı, Anadolu Ajansının (AA) 8. kez global iletiÅŸim ortağı olduÄŸu, Türkiye’nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST’te, çalışmalarına 2022 AÄŸustos’ta baÅŸladıklarını söyledi.

Yaklaşık 9 aylık sürecin ardından araçlarını ürettiklerini anlatan Sarı, “Bunun 4 ayını eÄŸitimle, 5 ayını da araç yapım süreciyle geçirdik. Ä°lk olarak danışman öğretmenim Yasemin Polat’a küçüklük hayalim olan elektrikli araç yapma fikrini açtım. Daha sonra TEKNOFEST’in elektrikli araç yarışını görünce ‘Biz neden bir elektrikli araç yapmayalım’ dedik, çalışmaya koyulduk.” dedi.

Sarı, araçlarının elektrikli araç yarışlarında yerlilik ve görsel tasarım alanlarında birincilik aldığını bildirdi.

Yerlilik alanında 40 bin lira, görsel tasarım alanında ise 20 bin lira ödül aldıklarını dile getiren Sarı, görsel tasarım alanında aldıkları ödülü Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen kardeş okula bağışladıklarını ifade etti.

Yerli ürünlerinden bahseden Sarı, “Bu ürünlerimizden ‘araç kontrol sistemi’ birinci yerli ürünümüz. Araç içindeki sensörlerden ve motorundan veri alıyor, aracın içindeki her ÅŸey ile haberleÅŸerek sürücüye konforlu bir sürüş yaÅŸatıyor ve aracın içindeki her ÅŸeyi sürücünün görmesini saÄŸlıyor. ‘Batarya paketleme’ ise aracın bataryası 102 adet kimya pillerinin puntolanmasıyla oluÅŸuyor. Bunların puntolanması ve dizgisini biz yaptık. ‘Batarya yönetim sistemi’ batarya paketlemesinin dengeli harcanmasını saÄŸlıyor. Bunu kendimiz geliÅŸtirdik. Son ürünümüz olan ‘Telemetri” (HaberleÅŸme Modülü) ise uzaktan haberleÅŸmeyi saÄŸlıyor. Bu da araç içindeki verilerin yaklaşık 30 kilometre uzaktaki bilgisayar tarafından izlenebiliyor.” diye konuÅŸtu.

Sarı, batarya yönetim sistemindeki devre kartını liseler arası geliştiren tek takım olduklarını kaydetti. Aracın teknik özelliklerini anlatan Sarı, şu bilgileri verdi:

“Aracımız 60 kilometre hıza çıkabilmekte, ağırlığı 175 kilogram ve araçta sadece 12 kilogram metal alaşımı malzemeler bulunuyor. Geri kalan malzemeler nanoteknolojik malzeme olan cam, elyaf, karbon kumaÅŸlardan yapıldı. Böylelikle hafiflik ve verimlilik amaçlandı. Aracımız kilometrede yaklaşık 7 kuruÅŸ yakıyor. Bu, günümüzdeki araçlara bakılırsa çok küçük bir oran. Aracımızın bataryası 35 dakika yetiyor ve tam ÅŸarj olması 59 dakika sürüyor. Gelecek yıl aracımızı daha da geliÅŸtirmek istiyoruz. Daha yüksel hızlı ve uzun menzilli modelini geliÅŸtirmek istiyoruz. Aracımızın dış tasarımını da geliÅŸtireceÄŸiz, bunun için destek bekliyoruz. Biz ilk baÅŸladığımız anlarda bu aracı yapabileceÄŸimize inandıramamıştık ancak ÅŸu an TEKNOFEST vesilesiyle bazı insanlara bir ÅŸeyler yapabileceÄŸimize inandırmak çok kolay oluyor.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan ÅžimÅŸek’ten turizm vurgulu cari açık mesajı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.