26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Makine sanayisinde ilave gümrük vergisi raporu

TİAD, imalatta ana üretim malı olarak kullanılan takım tezgahlarındaki kimi ürünlere getirilen ilave gümrük vergisinin sonuçlarını ortaya koyan bir rapor hazırlayarak Ticaret Bakanlığına sundu.

Takım Tezgahları Sanayici ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸince (TÄ°AD), makine sanayisine yönelik ilave gümrük vergisinin sanayi kuruluÅŸlarının maliyetini artıracağı ve dünyadaki rekabet güçlerinin azalacağı belirtildi.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, TÄ°AD, imalatta ana üretim malı olarak kullanılan ve sadece havacılık, savunma, otomotiv, beyaz eÅŸya, kalıpçılık gibi Türkiye ihracatının lokomotif sektörlerine deÄŸer bazındaki katkısı 2019 yılında 21 milyar dolar olan sektörde kimi ürün gruplarına getirilen ilave gümrük vergisinin deÄŸerlendirildiÄŸi bir rapor hazırladı.

TÄ°AD BaÅŸkanı Fatih Varlık’ın imzasını taşıyan raporda, “Ülkemizin içinde bulunduÄŸu ekonomik zorluklar ve koronavirüs pandemisinin yarattığı ekonomik etkiler sebebiyle oluÅŸan dış ticaret açığının azaltılması için ithalata ek vergi getirilmesi yönünde alınan kararlar anlayışla karşılanmaktadır ancak takım tezgahları ve tamamlayıcı ekipmanlarına getirilen ilave gümrük vergisi oranları ile elde edilmesi düÅŸünülen ek vergi gelirinin dolaylı olarak ekonomimize ve ihracatımıza zarar getireceÄŸini belirtmek istiyoruz. Getirilen ek vergiler nedeniyle üretim yapan ve ülkemizin ihracatına ciddi katkıda bulunan sanayi kuruluÅŸlarımızın maliyetleri artacak ve dünyadaki rekabet güçleri azalacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Rapora göre, bu düzenleme, takım tezgahlarının satış fiyatlarına ekim ayına kadar ortalama yüzde 12,3, ekim ayı sonrası için ise ortalama yüzde 7,5’lik artış olarak yansıyacak. Kesici takım sektöründe ise bu artışın ekim ayına kadar ortalama yüzde 28,6, ekim ayından sonra ise ortalama yüzde 6,8 olması bekleniyor.

Bu durumun yol açacağı zincirleme reaksiyonu deÄŸerlendiren Varlık, “Ä°lave gümrük vergisi nedeniyle, sanayici üretimde mutlaka ihtiyaç duyduÄŸu takım tezgahı ve tamamlayıcı ekipmanlarını daha pahalıya alacak. Bu da ihracatçı sanayicimizin üretim maliyetlerinde en az yüzde 15’lik bir artışa neden olacak. Bu durumda ihraç edilen ürünlerin fiyatı da yüzde 15 civarında artmak zorunda kalacak. Türk ihracatçısı özellikle Avrupa ve Rusya pazarında fiyat avantajıyla müÅŸteri bulmaktadır. Bu durumun ihracatımıza yüzde 10 civarında negatif etki edeceÄŸi tahmin edilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Varlık, vergi düzenlemesinin tekrar deÄŸerlendirmeye alınmasını, sektör temsilcilerinin katılımıyla Türkiye sanayisinin ihracatta sahip olduÄŸu rekabetçiliÄŸi ortadan kaldırmayacak bir formül oluÅŸturulmasını önerdi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu’ndan Almanya’ya seyahat uyarısını kaldırması çaÄŸrısı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.