27 Temmuz 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

MB Başkanı Ağbal yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

MB Başkanı Ağbal, 2021 yılının ilk Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Bir önceki raporda yüzde 9,4 olarak öngörülen 2021 yıl sonu enflasyon beklentisinde bir değişikliğe gidilmedi. Ağbal, sunumunda piyasaların merakla beklediği faiz ve para politikasına ilişkin mesajında ise sıkı duruşun devam edeceğini paylaştı. "Faiz indirimlerine dönük bir gündemin konuşulmasının henüz çok erken olduğunu değerlendiriyoruz. Tüm faktörler belli noktaya gelene kadar sıkı para politikası devam edecek" şeklinde konuştu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası BaÅŸkanı Naci AÄŸbal, “Enflasyon Raporu 2021-I”in tanıtımı amacıyla basın bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Buna ilaveten ithalat fiyatları, gıda fiyatları ve maliye politikası gibi dışsal unsurlar için varsayımlarını gözden geçirdiklerini ifade eden AÄŸbal, son dönemde petrol fiyatlarındaki yükseliÅŸ ve küresel toparlanma beklentilerinin güçlenmesiyle ham petrol fiyatlarına dair beklentilerin yukarı yönlü güncellendiÄŸini kaydetti.

AÄŸbal, “Vadeli fiyat eÄŸrileri ortalama ham petrol fiyatının 2021 yılı için 54,4 dolar, 2022 yılı için ise 52,1 dolar olacağına iÅŸaret ediyor. Öte yandan, petrolün yanı sıra endüstriyel metal ve tarımsal ürünler gibi emtia fiyatlarında da öngörülerin üzerinde bir seyir görüyoruz. Bu doÄŸrultuda 2021 yılına iliÅŸkin ABD doları cinsinden ithalat fiyatı varsayımlarımızı da yukarı yönlü güncelledik.” diye konuÅŸtu.

Gıda enflasyonu tahminine iliÅŸkin AÄŸbal, “Ä°ÅŸlenmemiÅŸ gıda fiyatları, döviz kuru geliÅŸmeleri ve uluslararası fiyatların son dönem eÄŸilimlerini dikkate alarak 2021 yılı için gıda enflasyonu varsayımımızı 1 puan artışla yüzde 11,5’e revize ettik.” dedi.

AÄŸbal, bu revizede uluslararası fiyatların seyrinin ve yıl içerisinde turizm görünümündeki olası iyileÅŸmeye baÄŸlı talep artışının etkisinin olduÄŸunu söyledi.

2021 enflasyon tahmini yüzde 9,4

Naci AÄŸbal, maliye politikası ve finansal politikada ise para politikası ile eÅŸ güdüm içerisinde enflasyonda öngörülen düÅŸüÅŸ patikasıyla uyumlu bir çerçevede uygulanacağı orta vadeli görünümü esas aldıklarını belirterek, “Bu bakımdan yakın dönemde milli gelire oranla yüzde 3,5 olarak aÅŸağı yönlü revize edilen 2021 yılı merkezi yönetim bütçe açığı hedefinin para politikası hedeflerini destekleyeceÄŸini deÄŸerlendirmekteyiz.” dedi.

Temel varsayımlar ve kısa vadeli öngörüler çerçevesinde enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakın olacağını deÄŸerlendirdiklerini aktaran AÄŸbal, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Enflasyonda kalıcı düÅŸüÅŸe ve fiyat istikrarına iÅŸaret eden güçlü göstergeler oluÅŸana kadar sıkı para politikası duruÅŸunun kararlılıkla, uzun bir müddet sürdürüleceÄŸi bir görünüm altında enflasyonun 2021 sonunda yüzde 9,4 olarak gerçekleÅŸeceÄŸini, 2022 sonunda yüzde 7’ye, 2023 sonunda ise orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. Böylece ekim Enflasyon Raporu’nda öngörülen 2021 ve 2022 yıl sonu enflasyon hedefi tahminlerini korumuÅŸ olduk. Ancak bu tahminler üzerinde yukarı yönlü risklerin belirgin bir ÅŸekilde önemini koruduÄŸunun farkındayız. Bu nedenle güçlü, sıkı para politikası duruÅŸumuzu da devam ettirmek zorundayız.”

“Gıda fiyatları enflasyonu yükseltirken sıkı parasal duruÅŸ düÅŸürecek”

TCMB BaÅŸkanı AÄŸbal, 2021 yılı için bir önceki rapor dönemine göre TL cinsinden ithalat fiyatlarına baÄŸlı güncellemenin enflasyon tahminini 0,4 puan düÅŸürürken, birim iÅŸ gücü maliyetinin 2021 için belirlenen asgari ücret artışına baÄŸlı olarak 1 puan yükseltici yönde etki yaptığını söyledi.

AÄŸbal, gıda fiyatlarında öngörülen yüksek seyrin enflasyon tahminini 0,2 puan yükselttiÄŸini, yönetilen-yönlendirilen fiyatların büyük ölçüde tütün ürünlerindeki ayarlamanın etkisiyle 0,3 puan aÅŸağı çektiÄŸini bildirdi. AÄŸbal, “Ayrıca, sıkı parasal duruÅŸun devamıyla enflasyon beklentilerinde öngörülen iyileÅŸmenin yıl sonu tahminine 0,5 puan düÅŸürücü yönde katkıda bulunacağını deÄŸerlendiriyoruz.” dedi.

Tahminlerin, enflasyonun 2021 ve 2022 tahmin hedefleriyle uyumunu saÄŸlayabilecek bir parasal sıkılık düzeyi varsayımı altında üretildiÄŸini aktaran AÄŸbal, ÅŸunları kaydetti:

“Ayrıca, küresel büyüme ve dış talep görünümünde salgın kaynaklı olumsuz bir ÅŸokun tekraren yaÅŸanmayacağı, küresel risk iÅŸtahında yaÅŸanan olumlu geliÅŸmelerle birlikte Türkiye’ye özgü risk algılarında iyileÅŸmenin devam edeceÄŸi bir görünümü esas aldık. 2021 yılı için oluÅŸturduÄŸumuz tahmin patikasında, ücretler, gıda fiyatları ve uluslararası emtia fiyatları enflasyonu yukarı yönlü, yönetilen-yönlendirilen fiyatlar ile enflasyon beklentileri ise enflasyonu aÅŸağı yönlü etkilemektedir.”

Sıkı para politikasının önemine iÅŸaret eden AÄŸbal, bu etkileÅŸim içerisinde sıkı parasal duruÅŸun oluÅŸturacağı etkinin yıl sonu enflasyonun yüzde 9,4 düzeyine gerilemesini saÄŸlayacağını öngördüklerini vurguladı.

“Para Politikası Kurulu, elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecek”

TCMB BaÅŸkanı AÄŸbal, “(Enflasyon) Yüzde 5 hedefine varmak amacıyla Para Politikası Kurulu, elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.” diye konuÅŸtu.

AÄŸbal, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında orta vadeli hedef patikasından sapma riskine iÅŸaret etmesi durumunda önden ilave sıkılaÅŸtırmanın kararlılıkla yapılacağını belirtti.

TCMB BaÅŸkanı AÄŸbal, “PaylaÅŸtığımız tahmin patikası içinde yüzde 5 hedefine 2023 sonunda ancak ulaÅŸabiliyoruz. Bu hedefe varmak amacıyla 2021 yılında enflasyon hedeflemesi rejimini tüm unsurlarıyla kararlı ÅŸekilde uygulayacağız.” ifadelerini kullandı.

“Gıda enflasyonum önemli bir risk oluÅŸturmaya devam ediyor”

Gıda enflasyonunun, 2021 yılı enflasyon gerçekleÅŸmesi üzerinde önemli bir risk oluÅŸturmaya devam ettiÄŸini belirten AÄŸbal, ÅŸöyle devam etti:

“Türkiye’de fiyat istikrarını saÄŸlayacaksak bütün ekonomideki karar alıcıların ileriye dönük enflasyonist beklentileri ve fiyatlama davranışlarının fiyat istikrarına katkı yapacak ÅŸekilde ÅŸekillenmesi lazım.” 

TCMB Başkanı Ağbal, şunları kaydetti:

“Türkiye, salgın karşısında almış olduÄŸu tedbirler, altyapısının saÄŸlamlığıyla hızlı toparlanma saÄŸladığı için 2021 yılında da saÄŸlanan kazanımların, ekonominin büyüme ve üretim tarafında bu gücünü koruyacağını deÄŸerlendiriyoruz. 2021 yılında finansal istikrarın güçlendirilmesi bakımından Merkez Bankası, döviz ve TL likidite yönetiminde de finansal istikrara destek verecek politika çerçevesini uygulayacak.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bursa Gümrük MüşavirliÄŸi’nde Yeni Sistem

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.