24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

MEB sınavları erteledi!

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, 25 Nisan'da yapılacak bursluluk sınavı ve Adaylık Kaldırma Sınavı'nın ertelendiğini duyurdu.

Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk, HaberTürk TV’de canlı yayınlanan “Açık ve Net” programında soruları yanıtladı.

Yerinde karar dönemine 2 Mart’tan itibaren geçildiÄŸini hatırlatan Selçuk, bu nedenle valiliklerin tedbirlerini iller seviyesinde aldıklarını, 9 il hariç bütün ortaokul ve liselerde bir kapanmanın söz konusu olduÄŸunu söyledi.

Bakan Selçuk, bazı illerde ilkokul seviyesinde de kapanma olduÄŸunu hatırlatarak, “Ä°ller kendi durumlarını dikkate alarak ona göre bir karar verme sürecini harekete geçiriyorlar. Önümüzdeki süreç, kabine toplantılarında tümüyle deÄŸerlendiriliyor. Önümüzdeki hafta da böyle bir deÄŸerlendirme CumhurbaÅŸkanımızın baÅŸkanlığında hayata geçecek. Bu sürecin yeniden yorumlanması konusunda yeni kararlar alınabilecek.” diye konuÅŸtu.

Eğitimciler olarak okulların hep açık olmasını istediklerinin altını çizen Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak önce saÄŸlık dediÄŸimizde OECD ülkeleri içinde Türkiye, en çok okul kapatan dördüncü ülke. Bu bize ÅŸunu gösteriyor, Türkiye çok kontrollü gidiyor. Türkiye önce saÄŸlık prensibini çok dikkate alıyor. Bu baÄŸlamda önümüzdeki süreçte vakaların artması, SaÄŸlık Bakanlığımızın çalışmaları ve Bilim Kurulu’nun önerilerini toplamsal olarak deÄŸerlendirdiÄŸimizde elbette bazı kararlar çıkabilir. Ancak bizim gönlümüzden geçen tabii ki okulların açık olması.

Özellikle okul öncesi ve ilkokul seviyesinde okulların her zaman açık tutulması konusunda dünya bilim insanlarının ortak bir görüşü var. Hatta 10 yaÅŸ altına maske takılmaması yönünde de bazı görüşler var. Bütün bunları deÄŸerlendirdiÄŸimizde, dikkat ederseniz hep köy okullarını açık tuttuk. Ä°lkokul ve okul öncesini açık tutmaya çalıştık. Sınav gruplarını fırsat eÅŸitliÄŸi açısından açık tutmaya çalıştık. Yaptığımız araÅŸtırmalar ÅŸunu gösterdi; eÄŸitimsel kayıplar anlamında en çok zorlandığımız alanlar köy okulları, ilkokullar ve sınav gruplarıydı. O yüzen bunların açık kalması yönünde ısrarla bir duruÅŸ sergiledik. Köy okullarına öncelikler tanıdık. Ramazan boyunca bazı izleme ve derleme çalışmaları yapacağız, bunun sonucunda da restoran ve kafelerle ilgili bir deÄŸiÅŸiklik olacağı için okulların tek başına nasıl bir etki oluÅŸturacağına dair de bir fikrimiz olacak. Ramazan süresince bir azalma olursa daha fazla açılması yönünde bir karar alınabilir. SeyreltilmiÅŸ olarak bütün sınıf seviyelerinin açılması, ondan sonrada daha fazla açılması söz konusu olabilir. ”

“Peyderpey aşılamalar yapılıyor, bir problem yok”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlerin aşılanması konusuna değinerek, şunları aktardı:

“Öğretmenlerle ilgili ilk önce köy okullarından baÅŸlamak üzere öğretmenlerimizin yüzde 10’u, Kovid-19 geçirenler hariç aşılandı, ikinci aşıları da devam ediyor. Bir milyon 259 bin öğretmenin öncelikli olarak köy okullarından baÅŸlamak üzere tanımladığımız öğretmenler var. Peyderpey aşılamalar yapılıyor, bir problem yok. Bazen aşıların gelmesinde gecikmeler olduÄŸu için bu öğretmenlerimizin aşılanmasına da yansıyor. Önümüzdeki günlerde bunun hızla artacağını söyleyebilirim. 125 bin öğretmenimizin aşılanacağını da buradan söylemiÅŸ olayım. Bizim öğretmenlerimiz çok kıymetli ve öncelik olarak aşılanmalarını benim istemem çok doÄŸal. O yüzden bunu sürekli olarak takip ediyoruz. Aşılar geldiÄŸinde bu aşıların peyderpey olacağını söyleyebilirim. Aşı konusuyla ilgili Türkiye’nin bir sıkıntısı yok.”

Eğitimde farklı bir geleceğin söz konusu olacağına vurgu yapan Selçuk, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki yıldan itibaren gerek öğretmen gerekse öğrencilerin eÄŸitiminde bir dönüşüme de baÅŸlayacağız. Bununla ilgili saha çalışmaları yapıyoruz ve geleceÄŸe yönelik kestirimlerde bulunuyoruz. Sınavlara hazırlanan öğrenciler için fırsat eÅŸitliÄŸi salgın döneminde çok daha iyi bir noktada. Orta ve liselerde akademik problemimiz çok daha az ilkokullara göre. O yüzden Ä°YEP diye bir program baÅŸlattık. Ä°htiyaç duyan çocuklarımıza bireysel olarak eÄŸitim veriyoruz. Önümüzdeki hafta Ulusal Destekleme Programı diye açıklayacağımız programında bir parçası. Türkiye’nin koÅŸularını dikkate alarak karar vermek zorundayız ki bu da okullarımızı daha çok kapalı tutmaya yöneltti.”

Bakan Selçuk, 2 Temmuz’da okulların kapanacağını ilan ettiklerine dikkati çekerek, “Yazın bütün öğrencilerimize gönüllü olarak okullar açık gelin diyemeyiz. Onların tatili de önemli. Bizim bütün alanlarda eÄŸitimlerimiz ve rehberlik hizmetlerimiz devam edecek. ‘Ä°steyen öğrencilerimiz gelsin, isteyen veli göndersin.’ diyeceÄŸiz. Biz iki yıl önce çocuklarımızın tamamını ölçme imkanı bulduk. Bizim elimizde bu anlamda bir baz var.” dedi.

Eğitim kalitesinin ölçülmesi

Uzaktan eğitim konusunda eğitim kalitesinin nasıl ölçüldüğü sorusunu cevaplayan Selçuk, şunları söyledi:

“Salgın öncesi bütün illerimizde bir Ölçme DeÄŸerlendirme Merkezi kurduk. Bizim sorularımızın ve diÄŸer ölçme içeriklerimizi genelde akademisyenlerimiz hazırlıyordu. Fakat yeni nesil dediÄŸimiz sorulara uyulması için binlerce öğretmenimize bununla ilgili eÄŸitim verdik. Pandemi öncesi, bazılarına uzaktan sınav yapabilmekle ilgili altyapı çalışmaları yaptık. Dünya standartlarında soru hazırlayan binlerce öğretmenimiz var ÅŸimdi. Soru paketleri vardır, onların da dönüştüğünü görüyoruz.”

Bakan Selçuk, 2023 eÄŸitim vizyonu kapsamında okullar arasındaki imkan ve öğrenme farkını azaltma yönünde olduklarını söyleyerek, “Bunu azaltmazsak ne olur, sınav merkezli bir eÄŸitim olur. Sınav merkezli eÄŸitim olursa ne olur, o dediÄŸiniz ticari boyutu da gündeme gelir. Bunu ortadan kaldırmanın yolu, bütün okullarda temel standartlarda baz oluÅŸturmaktır. EBA destek merkezlerinin tamamına yakınını neden daha fazla ihtiyaç duyan okullara açtık. Neden 1000 meslek lisesi seçip, baÅŸarı düzeyi düşük olan, gelir seviyesi düşük olan 1000 okulu seçtik ve o 1000 okulda özel bir proje yapıyoruz. Bu bazı oluÅŸturmak için biraz süreye ihtiyaç var. Ondan sonra eÄŸitimde sınav amaç olmaktan araç olmaya doÄŸru geçecek.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Çevrim içi eğitim

Çevrim içi eğitimle hizmet içi eğitimin sayısının arttığını belirten Selçuk, normalde yüz yüze 25 bin kişiye hizmet içi eğitim verilebilirken pandemi sürecinde 3 milyon eğitimin verildiğini, 178 bin öğretmenin de uluslararası dijital beceri sertifikası aldığını kaydetti.

Çevrim içi derslere öğrencilerin erişme imkanıyla ilgili bilgi veren Selçuk, şunları ifade etti:

“EBA’dan gördüğümüz, eriÅŸemeyen öğrenciler yüzde 4’lük bir kesim var. Bu kesim fazla görünüyor, ÅŸundan dolayı, bilgisayarı var ama canlı derse katılmıyor. EBA destek merkezinden girenleri saydığımızda öğrencilerin tamamına yakınını kapsıyoruz. Bir çocuk EBA destek merkezine gelip orada eÄŸitim alıyorsa, internet hizmeti orada veriliyorsa bunu da sayıyoruz. 750 binden fazla tablet dağıtıldı, 25 GB internet paketi içerisinde. Bunlar dağıtıldıktan sonra dağıttığımız her bir tablete bakıyoruz ne kadar kullanılıyor. Kaç dakika kullanılıyor.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sedat Peker’in de içinde bulunduÄŸu dev operasyon!

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.