24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Merkez Bankası enflasyon tahminini revize etti

TCMB Başkanı Uysal, "Enflasyonun yıl sonunda yüzde 12 olarak gerçekleşeceği, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2'ye gerileyeceği tahmin edilmektedir." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) BaÅŸkanı Murat Uysal, TCMB Ä°stanbul Åžubesi’nde “Enflasyon Raporu 2019-IV Bilgilendirme Toplantısı“nda yaptığı sunumda, enflasyon tahminlerini açıkladı.

Enflasyonu düÅŸürmeye odaklı, sıkı bir para politikası duruÅŸu ve güçlü bir politika koordinasyonu altında enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını belirten Uysal, bu çerçevede, enflasyonun 2019 yıl sonunda yüzde 12 olarak gerçekleÅŸeceÄŸini, 2020 yıl sonunda yüzde 8,2’ye, 2021 yıl sonunda ise yüzde 5,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Uysal, enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2019 yılı sonunda yüzde 11,2 ile yüzde 12,8 aralığında (orta noktası yüzde 12), 2020 yılı sonunda ise yüzde 5,3 ile yüzde 11,1 aralığında (orta noktası yüzde 8,2) gerçekleÅŸeceÄŸini öngördüklerini ifade eden Uysal, ÅŸunları kaydetti:

“Temmuz Enflasyon Raporunu takip eden dönemde enflasyon belirgin bir düÅŸüÅŸle tahmin aralığının alt sınırına yakın gerçekleÅŸti. Enflasyonun ana eÄŸilimindeki kayda deÄŸer iyileÅŸme ve ithalat fiyatları ile gıda fiyatlarındaki aÅŸağı yönlü güncellemeler yıl sonu enflasyon tahminini bir önceki rapor dönemine kıyasla olumlu etkiledi.

DiÄŸer taraftan, çıktı açığındaki ılımlı toparlanma eÄŸilimi ile tütün ürünlerindeki fiyat artışları bir önceki rapor dönemine göre yıl sonu enflasyon tahminlerini yukarı yönlü etkiledi. Bu doÄŸrultuda, temmuz ayında yüzde 13,9 olarak açıkladığımız 2019 yıl sonu tüketici enflasyonu tahminini yüzde 12’ye indirdik. DiÄŸer taraftan, aÅŸağı ve yukarı yönlü etkilerin birbirini dengelemesiyle 2020 yıl sonu enflasyon tahminini deÄŸiÅŸtirmedik.”

“Yıl sonu enflasyon tahminini 1,9 puan aÅŸağı yönlü güncelledik”

TCMB BaÅŸkanı Uysal, 2019 yıl sonuna dair enflasyon tahminini 1,9 puan aÅŸağı yönlü güncellediklerini belirtti.

Yılın üçüncü çeyreÄŸinde tüketici enflasyonunun Temmuz Enflasyon Raporu tahminlerine göre 1,5 puan aÅŸağıda gerçekleÅŸmesinin ve gelecek dönemde enflasyonun ana eÄŸiliminde beklenen iyileÅŸmenin yıl sonu enflasyon tahmini üzerindeki düÅŸürücü etkisini 1,1 puan olarak öngördüklerini dile getiren Uysal, Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarına iliÅŸkin varsayımlardaki aÅŸağı yönlü güncellemenin enflasyon tahminine düÅŸüÅŸ yönünde 0,3 puan katkı vereceÄŸini tahmin ettiklerini ifade etti.

Uysal, bunun yanı sıra, 2019 yıl sonu gıda enflasyonu varsayımındaki güncellemenin enflasyon tahminini 1,2 puan aÅŸağı çektiÄŸini kaydetti.

Öte yandan, tütün ürünleri fiyatlarında öngörülerin üzerinde gerçekleÅŸen artışın 2019 yılı enflasyon tahminine 0,6 puan yukarı yönlü katkıda bulunduÄŸunun altına çizen Uysal, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

“Ayrıca, bir önceki rapor öngörülerinden bir miktar daha yukarıda seyretmesi beklenen çıktı açığı, tüketici enflasyonu tahminini 0,1 puan yükseltici yönde etkiliyor. 2020 yılı enflasyon tahminimizi ise yüzde 8,2 olarak sabit tuttuk. Enflasyonun ana eÄŸilimindeki iyileÅŸme ile petrol ve ithalat fiyatlarına iliÅŸkin varsayımlarımızdaki güncellemelerin 2020 yılı enflasyon tahminine sırasıyla 0,3 puan ve 0,2 puan düÅŸürücü yönde etki yapmasını bekliyoruz.

Ancak, bir önceki rapor dönemine göre yukarı yönlü güncellediÄŸimiz çıktı açığının 2020 yıl sonu tahminini 0,5 puan yukarı çekmesiyle söz konusu düÅŸürücü etkiler telafi ediliyor. PaylaÅŸtığımız bu tahminleri, küresel finansal koÅŸulların ılımlı seyredeceÄŸi ve son dönemde belirsizlik algısında görülen kademeli iyileÅŸmenin devam edeceÄŸi bir çerçevede elde ettik. Parasal sıkılık düzeyinin enflasyondaki düÅŸüÅŸün sürekliliÄŸini ve hedeflenen patika ile uyumunu saÄŸlayacak ÅŸekilde oluÅŸturulacağı bir görünüm esas aldık.”

Murat Uysal, maliye politikasının para politikasıyla eÅŸgüdüm arz edecek ÅŸekilde fiyat istikrarı ve makroekonomik dengelenmeye odaklı bir biçimde belirleneceÄŸini varsaydıklarını dile getirdi.

“Enflasyondaki düÅŸüÅŸ eÄŸiliminin süreceÄŸini tahmin ediyoruz”

“Enflasyondaki düÅŸüÅŸ eÄŸilimi ve finansal koÅŸullardaki iyileÅŸmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın süreceÄŸini tahmin ediyoruz.” diyen Uysal, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“TCMB politika faizindeki indirimlerin yanı sıra enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki düÅŸüÅŸ ile bankacılık sektörü likiditesindeki iyileÅŸmeye baÄŸlı olarak kredi ve mevduat faizleri belirgin oranda gerilerken, kredi büyümesi arz ve talep kaynaklı olarak hız kazandı.”

Uysal, “Tüketici enflasyonunun, ekim ayında da tek hanede kalacağını, ancak yılın son iki ayında ters baz etkisiyle bir miktar yükseleceÄŸini öngörüyoruz. Enflasyon beklentilerindeki iyileÅŸmenin devamlılığı ve orta vadeli enflasyon hedefleriyle uyumu önümüzdeki dönem para politikası duruÅŸu açısından önemli bir gösterge olacak.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Enflasyonu yüzde 5 olan nihai hedefimize düÅŸürmeye odaklandık”

“Enflasyonu en kısa sürede kalıcı olarak tek haneye, ardından da yüzde 5 olan nihai hedefimize düÅŸürmeye odaklanmış durumdayız” ifadelerini kullanan Uysal, “Eylül ayı PPK toplantısından itibaren geçen süre zarfındaki veri akışı enflasyonun ana eÄŸiliminde kayda deÄŸer bir iyileÅŸmeye iÅŸaret etti.” dedi.

Uysal, talep ve maliyet yönlü unsurların bir arada deÄŸerlendirildiÄŸinde enflasyondaki ana eÄŸilimin aÅŸağı yönlü olduÄŸunun ifade edilebileceÄŸini kaydederek, “Önümüzdeki dönemde krediler ve iktisadi faaliyette öngörülen ılımlı toparlanmanın, iç ve dış makro dengeler açısından elde edilen kazanımların devamını saÄŸlayacak ekonomik çerçeveyle uyumlu olduÄŸunu deÄŸerlendiriyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Zorunlu karşılıkları etkin bir araç olarak kullanmaya devam edebiliriz.”

Uysal, “Önümüzdeki dönemde zorunlu karşılıkları etkin bir araç olarak kullanmaya devam edebiliriz.” dedi.

“Dolarizasyon tarafında son dönemde yurt içi yerleÅŸiklerin tercihini TL’den yana yapmaya baÅŸladıklarını görüyoruz.” ifadelerini kullanan Uysal, “Son dönemdeki mevduat büyümesi TL ağırlıklı. Dolarizasyonda çok ciddi bir çözülme yok, yatay bir seyre girdi ama yeni mevduat artışlarının ağırlıklı TL tarafında olduÄŸunu gözlemliyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Bunda tabii enflasyon tarafındaki iyileÅŸme, belirsizliklerin azalması ve güven ortamının artması yatırımcıların portföy tercihlerini etkiliyor.” diyen Uysal, “Veri akışına baktığımızda TL’deki istikrarlı seyir, olumlu iç talep koÅŸulları, maliyet baskılarının azalması ve çekirdek enflasyondaki düÅŸüÅŸün belirginleÅŸmesi Eylül PPK’dan bu yanan enflasyonun ana eÄŸilimdeki iyileÅŸmeyi destekledi.” ifadelerini kullandı.

TCMB BaÅŸkanı Uysal, “Bizim rezervleri artıma stratejimizle ilgili herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yok.” dedi.

Uysal, makul reel faiz konusunda bir bant telaffuz etmek istemediklerini söyledi.

“Homojen bir kredi büyümesi gözlenmesini bekliyoruz”

“Öncü kamu bankaları olmakla birlikte, önceleri temkinli de olsa özel bankaların da ÅŸimdi yavaÅŸ yavaÅŸ bir miktar daha rekabetçi olmaya baÅŸladıklarını görüyoruz.” diyen Uysal, “Dolayısıyla önümüzdeki dönemde daha homojen bir kredi büyümesi gözlenmesini bekliyoruz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Uysal, “Ä°stanbul Finans Merkezi’nde bizim yerimiz var, orada binamız yapılacak, bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Buranın tamamlanması halinde taşınma süreci gerçekleÅŸebilir.” dedi.

TCMB BaÅŸkanı Uysal, reel sektörün son dönemde 33 milyar dolar borç azaltımına gittiÄŸini ve bu firmaların döviz açığı bulunmadığını kaydetti.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.