25 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Merkez Bankası Ne Zaman Faiz İndirecek?

Bana kalırsa Rusya-Ukrayna krizinin cari açık ve enflasyon üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler ve derin bir belirsizlik nedeniyle TCMB’nin yılsonuna kadar faizleri sabit tutacağını düşünüyorum.

Şubat ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜFE aylık %4.81’lik artışla yıllık bazda %54.44’e ulaştı. Yİ-ÜFE’de aylık %7.2’lik artış sonrasında %105.1 olarak gerçekleşti. Böylelikle ÜFE-TÜFE makası da %50.7’ye yükselmiş oldu. Son gelen enflasyon rakamı ile birlikte Türkiye’de reel faiz -%40.4’e ulaştı.

Enflasyonda gıda fiyatlarının artışı oldukça dikkat çekici. Gıda fiyatları aylık %8.4 yıllık ise %64.4’e ulaşmış durumda. Yine son dönemlerdeki enerji ve akaryakıt zamları sonucunda ulaştırmada da yıllık %75.7’lik bir artış söz konusu. ÜFE tarafına baktığımızda ise orada da aylık bazda elektrik, gaz ve buhar sektöründe aylık %24.6’lık artış enerji fiyatlarının can yakmaya başladığının en açık göstergesi. Yıllık bazda ise ana sanayi grupları bağlamında enerji de %188.4’lük yine ara malında da %115.1’lik artış bize enerji faturasının yansımasını çok daha net gösteriyor. Rakamlar döviz kurunun birikimli etkilerinin de azalarak da olsa devam ettiğini çok açık göstergesi.

Bildiğimiz gibi gündemde Rusya-Ukrayna savaşı var. Bu savaş tüm dünyada petrol, doğalgaz ve de özellikle tarımsal emtia fiyatlarında inanılmaz artışlar yaratıyor. Bu fiyat artışlarının da önümüzdeki günlerde yansıması ile enflasyonda çok daha hızlı artışlar göreceğiz. JP Morgan Şubat ayı enflasyon rakamları açıklandıktan sonra Türkiye’nin yılsonu enflasyon tahminini %35.7’den %40.2’ye çoktan yükseltti bile. Ben de Rusya-Ukrayna savaşı öncesi yılı %35 civarı yılı kapatırız diye düşünüyordum ama bu savaş sonrasında yılsonunda enflasyon en az %45 civarında olur diye düşünüyorum. Yıl içinde de Mayıs ayında %60’ın üzerinde zirveyi gördükten sonra yılsonuna kadar özellikle de yaz aylarında enflasyonda kalıcılık bekliyorum. Sene sonuna doğru Kasım ve Aralık aylarında baz etkisi ile birlikte belirgin bir düşme olacaktır diye düşünüyorum.

Tabi konu enflasyon olunca ilk olarak akla merkez bankasının bir daha ki toplantıda ne yapacağı geliyor. Tabi artık bizde TCMB’nin ne yapacağı merak konusu olmaktan çoktan çıktı. Sebebi hem ekonomi yönetiminin hem de TCMB’nin ne yapacağının artık çok daha belirgin olması. Türkiye Ekonomi Modeli gereği faizlerin kademeli bir şekilde indirileceği çok açık bir şekilde ekonomi yönetimince belirtiliyor. TCMB’de Aralık 2021 PPK karar metninde 2022’nin ilk çeyreğinde bekle ve gör yaparak geniş bir politika çerçevesi gözden geçirmesi yapacağını söylemişti.

TCMB söylediği gibi ilk iki ay faizleri sabit tuttu. Bu nedenle kuvvetle muhtemel Mart’ta da faiz indirmeyecek. Tabi gözler Nisan PPK’sında olacaktı aslında. Piyasa acaba ilk 3 ay bitti, hemen ardından Nisan’da faiz indirimi gelir mi diye heyecenla bekleyecekti. Ama bana kalırsa Rusya-Ukrayna krizinin cari açık ve enflasyon üzerinde yaratacağı olumsuz etkiler ve derin bir belirsizlik nedeniyle TCMB’nin yılsonuna kadar artık faizleri sabit tutacağını düşünüyorum. Tabi şunu da belirtmeden geçmek istemem, Kur Korumalı TL mevduat ile kur son 2 aydır 13.00-14.00 bandında sabit tutulabiliyordu. Fakat Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında kurun 14.00 üzeri seviyelerde dengelenmeye başladığını gördük. Haliyle dışarıda da hem savaş hem de FED kaynaklı olarak riskler yukarı olduğu için kurda da önümüzdeki dönemde kademeli de olsa artışlar görülebilir. Bu nedenle ben TCMB’nin belirli bir süre daha en azından yıl sonuna kadar istese de faiz indirimi yapamayacağını düşünüyorum.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Kadına ÅŸiddete daha ağır yaptırımlar uygulanacak”

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.